Nyckeln till en schysst pension

Arbetsförmedlingen tvingas förklara sig

Efter Dagens Arbetes avslöjande tvingar nu arbetsmarknadsutskottet Arbetsförmedlingen att lämna ut uppgifter om lönebidragsanställda. Arbetsförmedlingen kallas också till utskottet för att förklara sig.

     

Dagens Arbete och Uppdrag Granskning har avslöjat hur lönebidragsanställda gått miste om försäkringar och pensioner. Arbetsförmedlingen har svarat att alla som går på lönebidrag är försäkrade trots att flera personer trätt fram och berättat att de lurats på livförsäkringar och tjänstepensionsinbetalningar.

Ett enigt Arbetsmarknadsutskott har nu beslutat att ge Riksdagens utredningstjänst, RUT, uppdraget att undersöka i vilken omfattning lönebidragsanställda är försäkrade. Något som riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) gjorde redan i september förra året. Arbetsförmedlingen har hänvisat till sekretess men den sekretessen upphävs när utskottet står bakom förfrågan.

– Äntligen. En seger för riksdagens kontrollmakt. Det som Dagens Arbete och Uppdrag Granskning visat i sina avslöjanden är upprörande, säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

Utskottet kallar också Arbetsförmedlingen till utskottet för att förklara sig.

– Politiskt upplever jag att vi är överens om att det ska finnas försäkringar på arbetsplatser där det finns lönebidragstagare. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen redogör för sin syn för utskottet. Vi vill veta hur de arbetar med att kontrollera att företagen har försäkringar och vilka uppföljningar myndigheten gör, säger Tomas Tobé (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Har Arbetsförmedlingen försökt dölja det här?

– Nej det är inte min bild. Det handlar om en tydlig sekretessbestämmelse, att man inte kunnat lämna ut uppgifterna till en enskild ledamot. Men när riksdagen eller regeringen begär ut faller sekretessen.

När kommer utredningen att vara klar?

– Det kan jag inte säga. Det kan ta upp till en månad eller gå snabbare.

Vem på Arbetsförmedlingen är kallad till utskottet?

– Det får Arbetsförmedlingen själv bestämma. Vi är intresserade av de personer som är kunniga. De som jobbar dagligen med de här frågorna.

När är de kallade till utskottet?

– Det är inte bestämt. Men inom två veckor skulle jag tro.

Att utskottet tar det här beslutat betyder det att ni misstänker att det finns lönebidragstagare som ej är försäkrade?

– Det är för tidigt att säga. Det finns medieuppgifter som tyder på att det finns sådana fall. Samtidigt så har det angivits att det finns bra rutiner. Då väljer vi i bred enighet se hur det förhåller sig. Det är alltid bra med öppenhet och kontroll.

Har det här påverkat ditt förtroende för Arbetsförmedlingen?

– Nej. Jag har ett högt förtroende för Arbetsförmedlingen. Den bild jag har är att det i det här fallet ligger en sekretessbestämmelse i botten. Nu hoppas jag vi kommer vidare i det här.

Marcus Derland
md@da.se
Publicerad: 2012-03-15
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 4 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Lena, 2012-03-15 15:40:17

Räknas även alla dessa Fas III deltagare som lönebidragstagare? Annars kan det nog vara dags att kolla hur det förhåller sig även med deras försäkringar.

Inte nog med att folk tvingas arbeta utan lön, arbetsgivarna får betalt för att de utför arbeta också, snacka om slaveriet 2012 är en våt dröm för alla arbetsgivare.. Fy fan!

Inlagd av: Rolf Grundström, 2012-03-16 07:56:05

Skulle inte bli förvånad om man kommer till den slutsatsen att det är fackets fel att människor är oförsäkrade. Enligt AF:s jurist så har ju inte dom gjort något fel,så då är det ju individen själv eller någon annan, och någon annan skulle ju lätt i detta fackföreningsfientliga styrda land lätt bli vi. Patetiskt att höra Reinfeldt skylla barnfattigdomen på den så kallade finanskrisen, menade han att dom hamnat där av egen förskyllan.

Inlagd av: Ewa, 2012-03-16 12:12:10

Instämmer helt med Lena, här ovan. Hur ser situationen ut för alla i Fas 3?! Man får veta att man är försäkrad ...men inte mer... I vilket bolag är man försäkrad och på vilka villkor? Bara på "anordnarplatsen eller på väg till o från också? På fritiden? Livförsäkring, olycksfall o sjukförsäkring, eller vad? Vilka summor o vilka villkor gäller här? Varför gör man inte som i kommunens skolor ...att man delar ut "infoblad" med försäkringsnummer o villkor...

Inlagd av: Rättvisetörstande Realist, 2012-03-20 10:27:40

Att det har blivit såhär snett kan inte vara någon slump eller ett förargligt "slarv".
Det måste finnas någon ondsint jävel i beslutsposition som har styrt skeendet i den här riktningen. Det är lite för utstuderat för att "bara ha råkat hända", i synnerhet som man har varit så ovilliga att ge de drabbade personerna upprättelse.
Jag vet att jag är en paranoid jävel, men att leta igenom högerns alla onda agendor är som att skala en lök. Man tror sig ha sett allt, men så öppnas ännu en dimension.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete