Nyckeln till en schysst pension

Arbetsskadade behöver ny försäkring

En ny arbetsskadeförsäkring behövs. Bättre statistik på antalet arbetsskador är också nödvändig. Det förs fram i en rapport som presenterades i dag.

     

Inom ramen för den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, utreds även arbetsskadeförsäkringen. En rad rapporter har publicerats och i dag kom den åttonde, framtagen vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Rapporten betonar främst två saker. Sverige behöver en ny arbetsskadeförsäkring som täcker en större del av kostnaderna för skadorna, samt bättre statistik på antalet skador som uppstår i arbetslivet.

Utredningens huvudsekreterare Irene Wennemo säger att den nya rapporten tar upp en hel del av intresse, bland annat den bristande statistiken. Systemet i dag är rörigt och svårt att överblicka med flera olika instanser. Till Arbetsmiljöverket anmäls till exempel skador, men verket bedömer inte huruvida det är en arbetsskada eller inte i lagens mening. Sen har vi Försäkringskassan som gör den slutgiltiga bedömningen. Och så finns avtalsförsäkringarna som administreras av Afa Försäkring - som gör sin bedömning.

– Alla säger olika saker och vi vet inte alls hur de förhåller sig till varandra, säger Irene Wennemo. Det är väldigt svårt att få en samlad bild av hur stort problemet är. Är det minskande eller ökande?

Det är inte utredningens sak att i nuläget bedöma huruvida Sverige behöver en ny arbetsskadeförsäkring eller inte, men Irene Wennemo kan konstatera att det finns ingen som tycker att den fungerar perfekt i dag. Kritiken mot den ser dock olika ut.

– I den parlamentariska kommittén finns det olika syn på vad som är problemet. Det jag upplever som problematiskt är att det är svårt för den enskilde att veta hur försäkringsskyddet fungerar eftersom det består av så många olika delar. Det är både avtalat och lagstiftat – och bygger det på att vi har en sjukförsäkring i botten.

– Det finns ju också studier från Institutionen för socialförsäkringen som pekar på att det finns ganska stora könsskillnader i arbetsskadeförsäkringen. Det är betydligt lättare att få arbetsolyckor, där män är överrepresenterade, godkända. Arbetssjukdomar har däremot ett mycket tuffare regelverk.

Sedan reglerna för godkända arbetsskador skärptes 1993 har antalet godkända skador drastiskt minskat. Mellan 1988 och 2010 sjönk till exempel antalet godkända arbetsskador från drygt 100 000 till omkring 1 000. Trots detta har arbetsgivaravgifterna inte minskat. Resultatet blir att överskottet i arbetsskadeförsäkringen ökar konstant. Förra året var summan uppe i 4,4 miljarder kronor.

Vad kan man göra med överskottet?

– Vi har inte alls diskuterat det, säger Irene Wennemo. Så långt har vi inte kommit i arbetet.

Hela den parlamentariska utredningen ska vara klar i maj 2013.

Även Försäkringsförbundet utreder arbetsskadeförsäkringen under ledning av Björn von Sydow. Den ska vara klar den 31 augusti i år.

Agneta Persson
Publicerad: 2012-02-02
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 4 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-02-02 16:49:03

Jag anser att bevisbördan skall läggas på myndigheten eller verket som nekar arbetsskadade att få arbetskadan/orna tillstyrkta. Den enskilde har ju redan bevisat skadornas omfattning, ofta med läkarutlåtanden och intyg. Och den skadade har ju även genomgått både röntgen, magnetröntgen och andra utredningar som visar skadans/ornas omfattning och handikapp. Så bevisbördan borde ligga på den som nekar arbetstagaren sin rätt.

Inlagd av: Rättvisetörstande Realist , 2012-02-03 01:39:51

"En ny arbetsskadeförsäkring behövs".
Verkligen...?
Ser man på det statistiska underlaget så har ju företeelsen i stort sett förvunnit.
Håller vi bara ut i ett par år till så är det borta helt och hållet... bekämpat med samma medel som de sjukskrivna.
Det har ju arbetarnas nya parti Moderaterna "fixat" med sina "reformer". Det är inte utan att man undrar hur den arbetare som har röstat på M känner sig om (när) han skadar sig på arbetet... och får höra att han är en simulant?

Inlagd av: Peter, 2012-02-03 10:45:55

Olycksfall eller Arbetsskada? Facket har Arbetsskadeförsäkringen som reklam att gå med i facket, för att få en arbetsskada godkänd så måste det ske en plötslig oförutsedd händelse, lyfter du tungt eller räddar en kamrat som faller och skadar din rygg gäller inte försäkringen då bedömmer Försäkringsbolaget att det är en medvetenhandling och ingen olycka, hårklyverier och det skall kallas vid rättbenämning Olycksfallförsäkring. Detta är inget Borgarna har hittat på, det är LO och Folksam.

Inlagd av: Ingen ersättning., 2012-02-07 18:58:53

Kan bara konstatera att Metall valt ett riktigt skitbolag som försäkringsbolag. När jag var 19 år så var jag med i en bilolycka där jag bröt ena benet på tre ställen och fick gå ihopskruvad i ett år. Sen opererades stiften ut och skenan. Varav jag har ett 40 cm långt ärr på benet. För benbrottet fick jag utbetalt 3 000 kr i skadeersättning efter många brevväxlingar.Mer var skadan inte värd enligt deras tabeller.Samtidigt betalade dom ut 4 000 kr för en skinnjacka som brändes upp inne i bilen.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete