Nyckeln till en schysst pension

Centern vill sänka lönerna!

luttrad 2012-03-22

     

För att profilera sig, vill nu Centern gå ännu längre.

Man vill ha sänkta ingångslöner för alla åldrar i alla branscher (den ekonomiska talespersonen säger till Ekot, att det kan röra sig om 15 - 20 procent).
KAN vara ett tecken på att FAS 3 är på väg att avvecklas?! Och då Alliansen sänkt skatten, kommer man troligen att använda det som argument...

Kommentarer

Det finns 6 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Ante Johansson, 2012-03-22 17:56:16

Det är inte ingångslönerna som är problemet utan det gäller att öka efterfrågan totalt på arbetskraft. Den efterfrågan bestäms av löneläget för dom som redan har jobb. Det är dom fast anställda som har ansvaret för den svaga efterfrågan på arbetskraft som vi haft dom senaste tjugo åren. Det är dom fast anställda som förhandlar om löneökningar i avtalsrörelsen - inte dom arbetslösa.

Inlagd av: Janne, 2012-03-22 22:46:58

Det hjälper ju inte att sänka eller bibehålla samma löner om inte efterfrågan på företagens varor och tjänster ökar. Höjda löner ökar köpkraften.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-26 16:24:23

Det är den disponibla inkomstökningen som ökar efterfrågan, inte enbart höjda löner.
Helt avgörande för företag är också tjänsternas/varornas kostnadsläge och att någon har råd att handla.
Sänkta skatter har därför dubbel effekt för både företag och anställda, vilket Rut och Rotavdrag visat vad gäller sysselsättning och jobbskatteavdrag på disponibel inkomst.
Restaurang-momssänkningen har lett till många nyanställningar.

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-26 21:23:06

Sänkta ingångslöner, vilket i USA kallas "the two-tier wage system", användes där inom bilindustrin. Med nedläggningshot och nationella kampanjer för USA:s bilindustri lyckas men införa sådana splittrande avtal. På Chrysler t ex har 12 procent av arbetarna halv lön för full tid. Men det förkommer också fackligt motstånd, strejker och lockouter mot lönesänkningarna. Arbetarsolidariteten utmanas av arbetsgivarnas försök att stoppa de fallande profitkvoterna som skakar deras system.

Inlagd av: Janne, 2012-03-27 22:08:24

Gotfried, hur många jobb då? De flesta ägarna ser ju momssänkningen som ett sätt att öka vinsten per portion, inte att anställa fler.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-28 14:53:32

Janne: Det vet man inte än, vad man däremot vet så har många av dom som berörs antingen nyanställt eller deklarerat att dom ska göra det.
Sen för ju nyanställningar med sig att den tidigare personalens stress minskar, ett steg i rätt riktning vad gäller arbetsmiljö.
Har du ngt som stärker ditt påstående att dom flesta ägarna vill öka vinsten?

DA-ledarbloggen

Krönika

Risotton för oss samman

Mitt i all politik finns maten som förenar.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Insändare

Metall avvärjde nytt val

En Regerings- och Riksdagskris undveks tack vare Svenska Metallindustriarbetareförbundets fantastiska utbildningar på 1970-, -80 och del av 90-talen, där lagar och avtal blandat med sunt förnuft gjorde vår fackgeneration till oslagbara förtroendemän/kvinnor och förhandlare.

Mer insändare »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete