Bra bredband

Dom efter dödsolycka överklagas

Den fällande domen efter dödsolyckan på Cascades i juni 2009 överklagas. Företaget och den dåvarande produktionschefen vill att hovrätten i Skåne och Blekinge prövar frågan.

     

Vid olyckan omkom en 26-årig operatör när han klämdes mellan en kartongrulle och en bärvals. Blekinge tingsrätt dömde Cascades att betala 2 miljoner i företagsbot, den dåvarande produktionschefen (som nu är företagets VD) dömdes till 48 000 kronor i dagsböter och att betala 40 000 i skadestånd till 26-åringens mor, far och syster.

I sin dom konstaterade tingsrätten att arbete med rullmaskinen vid olyckstillfället medförde mycket allvarliga risker för dem som arbetade vid den. Den dåvarande produktionschefen var enligt domen ansvarig för dödsolyckan på grund av oaktsamhet eftersom han åsidosatt sina skyldigheter.

I överklagandet skriver företagets och produktionschefens juridiska ombud att tingsrätten felaktigt funnit det klarlagt att Cascades inte gjort vad som skäligen kunde krävas. Om hovrätten skulle finna att tingsrättens dom var riktig yrkas i andra hand att företagsboten minskas till 500 000 kronor.

LENNART LUND
ll@da.se
Publicerad: 2012-03-08
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
DA-ledare

Helle Klein
Julen är det trotsiga hoppets tid

I själva verket är Jesus ett judiskt palestinskt flyktingbarn. Han bäddas ned i kreaturens matskål.Så kommer herdarna med lumpiga kläder. De utstöttas berättelse föder det trotsiga hoppet om att livet och kärleken trots allt ska segra.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.


Det nya arbetslivet:

Frihet, tystnad och otrygghet

Inhyrningen fortsätter uppåt. I år har inhyrningen 
till industrin ökat med 33 procent jämfört med i fjol. 
Här är berättelsen om en arbetsmarknad som har blivit 
mer flexibel – och för många mer otrygg. Allt började 
med ett politiskt beslut 1993.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete