Nyckeln till en schysst pension

Dom efter dödsolycka överklagas

Den fällande domen efter dödsolyckan på Cascades i juni 2009 överklagas. Företaget och den dåvarande produktionschefen vill att hovrätten i Skåne och Blekinge prövar frågan.

     

Vid olyckan omkom en 26-årig operatör när han klämdes mellan en kartongrulle och en bärvals. Blekinge tingsrätt dömde Cascades att betala 2 miljoner i företagsbot, den dåvarande produktionschefen (som nu är företagets VD) dömdes till 48 000 kronor i dagsböter och att betala 40 000 i skadestånd till 26-åringens mor, far och syster.

I sin dom konstaterade tingsrätten att arbete med rullmaskinen vid olyckstillfället medförde mycket allvarliga risker för dem som arbetade vid den. Den dåvarande produktionschefen var enligt domen ansvarig för dödsolyckan på grund av oaktsamhet eftersom han åsidosatt sina skyldigheter.

I överklagandet skriver företagets och produktionschefens juridiska ombud att tingsrätten felaktigt funnit det klarlagt att Cascades inte gjort vad som skäligen kunde krävas. Om hovrätten skulle finna att tingsrättens dom var riktig yrkas i andra hand att företagsboten minskas till 500 000 kronor.

LENNART LUND
ll@da.se
Publicerad: 2012-03-08
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.

DA-ledare

Helle Klein
Låt valrörelsen bli ideologisk

Det är hög tid att Löfven och Andersson tar ledningen i debatten om den ökande ojämlikheten och visar att Socialdemokratin också är en kritisk politisk rörelse som vill bekämpa klassklyftor och könsmaktsordningar.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

"Vi utnyttjas utan att någon bryr sig"

Allonias Sebhartu slog larm. Facket slog larm. Yussuf blev lurad på lön och vann i tingsrätten. Ändå fortsätter Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetsgivaren.


Så straffas företag vid dödsolyckor

Företagen betalar i snitt 1,3 miljoner kronor i böter. Räknat på genomsnittsomsättningen motsvarar det 0,05 procent.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete