Nyckeln till en schysst pension
I flera generationer har släkten Hellsing jobbat med trä. Redan när Jessica  var liten sökte hon sig till snickeriet där pappa Bosse arbetade. I flera generationer har släkten Hellsing jobbat med trä. Redan när Jessica var liten sökte hon sig till snickeriet där pappa Bosse arbetade. Foto: ALEXANDER DONKA

Jessica ärvde pappas kärlek till träarbetet

Är du kvinna och jobbar i träindustrin är chansen rätt stor att du ärvt yrket av din pappa. Jessica Hellsing tröttnade på att köra taxi och sökte sig till sina rötter i Grängesberg. Nu jobbar hon med pappa Bosse på Bergslagens Träcenter.

     

Hon sitter inne på kontoret och sköter kapnotorna – sifferscheman med exakta millimeterangivelser på hur varje bräda ska kapas innan den spikas ihop till en trälåda. Allt måste bli perfekt, kunderna är petnoga.

Egentligen vill hon vara där ute, i snickeriet, men hennes högerarm har tagit stryk av allt enformigt arbete med den tunga spikpistolen. Så fort hon har läkt ska hon tillbaka till den slamrande verkstadslokalen.

– Min far har varit stenhård med att jag ska börja från grunden. Jag kan ju inte sitta inne på kontoret och berätta för dem på golvet hur de ska sköta sina jobb utan att veta vad det handlar om.

Släkten Hellsing har jobbat med trä i flera generationer. Jessicas farfar drev ett litet sågverk på sin bergsmansgård långt ute i skogen som sen pappa Bosse tog över. Så Jessica behövde aldrig vara på dagis eller fritids, pappa jobbade hemma åren när hon var liten.

Men trots att snickeriet lockade var det inte självklart att hon skulle hamna här. I flera år jobbade hon i hemtjänsten och körde taxi, men allt stillasittande tärde på henne.

Till slut lyfte hon luren och ringde hem.

– När hon väl bestämde sig för att börja kändes det som givet och det har verkligen fungerat bra. Hon är stor, stark och stabil och har lyckats matcha grabbarna på golvet, säger Bosse med eftertryck.

Det är inte ovanligt att kvinnor ärver sina föräldrars yrken i branscher som är kraftigt mansdominerade. Siffror som tidningen Du & Jobbet låtit Statistiska Centralbyrån ta fram visar att det är en större andel kvinnor än män som fortsätter i sina föräldrars fotspår inom träindustrin. Allra vanligast är det bland processoperatörer men snickarna kommer inte långt efter. Det är alltså betydligt fler än familjen Hellsing som har träet i blodet.

– Jag har varit med pappa när han sågat och snickrat sen jag var liten. Det har alltid intresserat mig, nu vill jag inte släppa det här, säger Jessica.

Att komma in som ny på en liten arbetsplats där kollegorna jobbat ihop i flera år kan vara tufft. Jessica var dessutom chefens barn och den första tjejen i snickeriet. Nu skulle hon klara av att hålla takten med storvuxna dalkarlar.

– En del tänkte nog ”Åh, en brud. Hur ska hon klara det här tunga arbetet?”, men det har gått bra. Det har aldrig varit någon som ifrågasatt min kompetens.

Jessica gick in stenhårt för att visa att hon jobbade minst lika bra som någon annan. Hon lärde sig snabbt alla olika moment i tillverkningen. Efter fyra år tar hon emot beställningar lika lätt som hon sköter virkeskapen.

Det handlar inte bara om jobb och yrkeskunnande. För Jessica var det avgörande att kunna arbeta tillsammans med sin familj. Hennes mamma och en kusin jobbar också på företaget. Jessicas två söner – åtta och elva år gamla – är ofta på besök för att få spika loss.

Men mest handlar det nog om pappa Bosse, han som en gång lärde henne hur man håller en hammare. Jessica skrattar lite innan hon sammanfattar den största vinsten:

– Vi har kommit varandra närmare av att jobba ihop. Visst, ibland ryker vi ihop men det beror på att vi är så lika.

Björn Wendelborn BARR
Publicerad: 2012-03-09
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete