Nyckeln till en schysst pension
Foto: ADAM HAGLUND

Lönebidragsanställda blåsta på pensioner

DA GRANSKAR Arbetsförmedlingen skickar sjuka och funktionshindrade till arbetsgivare som struntar i försäkringar och pensioner. När riksdagen ville veta hur många ljög Arbetsförmedlingen.

Mehmet Kaplan har väntat på uppgifter från Arbetsförmedlingen i sju månader.Foto: ANDERS G WARNE Mehmet Kaplan har väntat på uppgifter från Arbetsförmedlingen i sju månader.Foto: ANDERS G WARNE
     

Dagens Arbete avslöjar, i samarbete med Uppdrag Granskning, att Arbetsförmedlingen betalar höga summor i lönebidrag till arbetsgivare som struntar i att försäkra sina anställda.

2009 gav Arbetsförmedlingen besked till Riksdagen om att så många som 10 000 personer med lönebidrag riskerade vara oförsäkrade. 2011 hade myndigheten ändrat sig. Då meddelades att alla var försäkrade.

När Dagens Arbete frågar Arbetsförmedlingen varför de har gett riksdagen olika besked ger de inget svar.

Dagens Arbete har träffat Anette Pernum som gick miste om 200 000 kronor i ersättning för att Arbetsförmedlingen struntade i sina kontroller. Hon är inte ensam. Flera lönebidragsanställa har lurats på pensioner och försäkringspengar.

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) har i över ett halvårs tid försökt få Arbetsförmedlingen att lämna ut uppgifter om lönebidragsanställdas försäkringar och pensioner.

– Jag blir ilsken och upprörd. Det handlar om människoliv på riktigt, och deras familjer som drabbas, säger han.

Också konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) reagerar kraftfullt.

– Det är oacceptabelt att myndigheten bromsar riksdagens arbete, säger han.

Fakta Lönebidrag: Krav på kollektivavtal eller försäkringspaket
Marcus Derland
md@da.se
Publicerad: 2012-03-13
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 10 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Dan Andersson Pappers, 2012-03-13 13:07:45

De som sitter i ansvarig ställning, kan inte gömma sig bakom juridiska spetsfundigheter!
Utan måste tänka på den moraliska sidan.
Vilket samhälle vill vi ha? Jag hoppas familjen får sina pengar!
Han slet ut sin kropp i gruvorna, som skapar stora exportinkomster till Sverige. Så behandlar vi hans familj så här. Det är för djävligt!

Inlagd av: Mike, 2012-03-13 14:03:03

Verkar mer som jäv.
Tror inte det är en slump att allt skit i samhället sker samtidigt, det verkar ske unisont och i samklang.
Sverige verkar mer och mer vara kidnappat av någon form av sekt som kommigt överens och se ner på folket och dessa individer verkar finnas placerade i alla poster inom samhällsfunktionerna.
Hur annars förklara idiotin om att folk så gärna slår på sin nästa sytematiskt?

Inlagd av: susanna svensson, 2012-03-13 14:42:50

Lönebidraget innebär ett bidrag till arbetsgivaren och det ingår i villkoren för att få bidraget att arbetsgivaren tecknar försäkringar.Det är väl bara att se till att åtala dessa fuskande arbetsgivare för bidragsbrott?

Inlagd av: Christer, 2012-03-13 16:38:38

Vi har tyvärr hamnat i ett klimat som säger att har du inte ett arbete och är 100 procent arbetsför är du ingenting värd.

Inlagd av: Johan, 2012-03-13 17:19:25

Håller med signaturen "Micke!" Visst utnyttjas sjuka och arbetslösa i samhället! Då menar jag av alla! Även de som påstår sig företräda arbetarna, arbetslösa eller sjuka! I många socialdemokratiska kommuner utnyttjas fas 3:are att göra riktiga jobb utan lön utbildning och skyddskläder! Till exempel i en kommun bedrevs klottersanering av arbetslösa där fas 3:are, de blev sjuka av kemikalierna. Rivninga/renoveringar av gamla fastigheter med stor sannolikhet för asbest... Ingen säger något!

Inlagd av: Besviken, 2012-03-14 10:48:32

Det är helt klart att även företrädare inom rörelsen föraktar arbetslösa. Det är ingen nyhet att folk är bereda att utnyttja arbetskamrater och i verkligheten är det inte många som är solidariska. Våra folkvalda inom rörelsen har anammat de borgerliga värderingarna att folk inte vill arbeta. Det var under Göran Persson tid det började med denna praktik och coachföretag, resten är historia.

Inlagd av: Mats Pehrson, 2012-03-15 15:43:54

Inga lönebidrag utan försäkringsskydd. - Det fans en kontroll på detta en gång i tiden. När Af-nämnderna fanns, ställde vi från den fackliga sidan krav på uppvisning av undertecknade försäkringspapper om kollektivavtal saknades.
Det fackliga inflytandet på AMS,före detta LAN och Af-nämnder slopades. Därmed försvann den kontroll på oseriösa arbetsgivare som inte sköte sig.
Hälsn. - en som var med då det var ordning och reda.

Inlagd av: Björn Lindberg, 2012-03-21 07:39:20

Detta problem hanterar vi dagligen där vi inom facken har rätt att yttra oss.
Problemet är när företag inte har kollektivavtal, då ger vi avslag på grund av just osäkerheten i försäkringsfrågan, där förvisso arbetsgivaren till en början köper en Fora-försäkring så som AF kräver, men när som helt kan avstå betalning.
Summa av allt blir att hela lösningen är att AF kräver avtal och då är problem ur världen.

Inlagd av: Monica, 2012-03-30 17:29:43

Vem hjälper mig som lönebidragsanställd när jag inte får ut lönen som jag ska och vad gör Fora? Jag har läst och det verkar som ingenting gäller mig som har anställning hos privat. Uppsagd nu och får inte ut lön. Facket verkar ju inte ha bråttom och Arbetsförmedlingen litar på Fora som jag anser inte vara värt någonting för mig.

Inlagd av: Tjoffe, 2013-08-29 09:15:57

Och de långtidsarbetslösa och slavarna i Sverige får inte en extra liten pension, inte där inte, och absolut ingen semester. Inga lagliga svenska rättigheter.
Men en avdankad GD, hon kan sitta hemma i storsoffan med full. Det är skillnad på folk o fä.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete