Nyckeln till en schysst pension

"Oseriöst föreslå arbete till 75"

– Det är oerhört upprörande att vi har en statsminister som inte har förstått någonting om hur arbetsmarknaden fungerar, säger IF Metalls nye förbundsordförande Anders Ferbe. Han är mycket kritisk till Fredrik Reinfeldts utspel om att svenskarna bör arbeta fram till 75 års ålder.

     

I en intervju i Dagens Nyheter i dag talar statsminister om hur Sverige ska klara pensionerna när vart annat barn som föds väntas överleva sin hundraårsdag.

– Vänsterns syn är att när jobbet blir för tungt då blir man förtidspensionär, eller så får man någon annan typ av ersättning. Men jag skulle snarare säga att när jobbet blir för tungt så får jag jobba med något annat. Och vi måste börja svara på frågan: hur ska det gå till? Hur byter vi karriär mitt i livet? säger statsministern.

Reinfeldt öppnar bland annat för ett studiestödssystem som gör det möjligt att studera även efter 50 års ålder.

IF Metalls nyvalde förbundsordförande Anders Ferbe tycker att förslaget är oseriöst, upprörande och saknar verklighetsförankring.

– Fredrik Reinfeldt verkar tro att en generell höjning av pensionsåldern ska lösa Sveriges problem, säger han.

– Den situation vi har i Sverige är en arbetslöshet som bitit sig fast på 8-9 procent. Samtidigt har vi stora problem med försämringar i arbetsmiljön, sjuka människor som drabbas av utförsäkring, och arbetslösa som inte får de insatser de behöver för att få jobb. Summa summarum: regeringen försöker med höjd pensionsålder rättfärdiga de problem de själva skapat, alla de försämringar i arbetslivet de åstadkommit vid sina år vid makten. Det är oerhört upprörande.

För medlemmarna i IF Metall ligger pensionsåldern i dag på 61, 6 år i snitt. Och bara 350 medlemmar som jobbar är över 65 år.

Statsministerns vision att människor som har tunga jobb skulle kunna byta till något lättare när de blir äldre, ger Anders Ferbe inte mycket för.

– Det är väldigt lätt att säga så utifrån hans position. Men inte om du står i tung processindustri och har en kropp som inte orkar längre. Vad finns det för jobb åt en sliten stålarbetare som är 60 plus?

Anders Ferbe är positiv till en flexibel pensionsålder, där de yrkesgrupper som orkar kan jobba längre. Men om IF Metallarna ska kunna stanna längre i arbetslivet krävs först en rad åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken, säger han. 

Mats Morin, ekonom på LO, är inne på samma linje. Enligt honom är det i dagsläget omöjligt att höja pensionsåldern till 75 år.

– En höjning av pensionsåldern måste man se som en väldigt långsiktig politik. I så fall ska man se positivt på det, det innebär att Reinfeldt ska se till att alla mår så bra att de kan jobba till 75, säger han.

Mats Morin har skrivit rapporten Pensionsreformer i halvtid, som kom ut i februari förra året. Där konstaterades att LO:s medlemmar lämnar arbetslivet vid 60-62 års ålder i snitt.

– Då är de utslitna. Man måste se till att arbetsmiljön blir så bra att de orkar arbeta längre. Finns det dessutom möjlighet för dem som börjar bli utslitna att vidareutbilda sig och prova på något annat är det jättebra.

I mars 2011 tillsatte regeringen en utredning för att analysera pensionsåldern och hindren för ett längre arbetsliv. Ett delbetänkande kommer att redovisas 15/4 2012.

Anna Tiberg, Anna de Lima Fagerlind
Publicerad: 2012-02-07
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 11 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Jan Blomqvist, 2012-02-07 14:09:14

Reinfeldt kan väl jobba till 85, men nu pratar vi om de som jobbar, han talar om karriärbyte
vid 54 år, ingen arbetsgivare vill ju ha någon äldre än 40 år på arbetsplatsen, har han inte fattat det? Hade politikerna låtit Pensionsfonderna vara till pension så hade de räckt längre,
men pengarna har väl gått till länder inom EU som levt över sina tillgångar, Reinfeldt med kompisar ska sluta leka världsförbättrare och se om problemen i sitt eget land.

Inlagd av: Kent Andersson, 2012-02-07 16:36:36

Omskolning? Ja visst. Låt oss börja med Reinfeldt. En prövotid på Volvo Personvagnar. Snickare, murare, svetsare eller varför inte en dröm"semester" på SSAB?
Det skulle vara lärorikt för en statsminister, som aldrigt prövat på ett grovarbete. Det närmaste statsministern kommit "ett riktigt arbete" är när han iklädd skyddshjälm vandrar genom de arbetsplatser han tror sig förstå sig på.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-02-07 18:54:17

Jag ser inte några som helst anledningar till att höja pensionsåldern varken idag, imorgon eller i framtiden.
Vi har istället bättre alternativ i form av 6 timmars arbetsdag och längre semester att se fram emot för att minska människors skador och olycksfall på arbetsplatser.

En statsminister som sitter på höga hästar och är arrogant och spydig förtjänar en omgång med stark kritik och hårda ord... Kanske till och med förlora nästa val...

Inlagd av: Janne, 2012-02-07 21:07:23

Om Reinfeldt tycker att arbetare som börjar känna sig slitna skall byta jobb, så måste han se till att det finns goda möjligheter att skola om sig. Och att man kan göra detta med en ersättning som inte är mycket lägre än den lön man haft. Inte socialbidrag.

Inlagd av: steven, 2012-02-08 08:58:25

Jag håller med föregående talare.. Reinfeldt visar bara hur oseriös han är som statsminister. Jag tror knappast att han själv har tänkt jobba till 75 år..ska vi dessutom den vägen vandra så måste alla arbetsplatser ha färdigutbildad vårdpersonal inklusive läkare som får ta hand om alla gamlingar som ramlar ihop på arbtsplatserna. De flesta vanliga arbetstagare har oftast ganska fysiskt krävande jobb som innebär att man skall vara fullt frisk för att orka med bort med Reinfeldt.

Inlagd av: jörgen persson, 2012-02-08 10:09:46

Statsministerns uttalande bevisar tydligt hans bristande arbetslivserfarenhet, flumma runt som minister med konstiga uttalanden från sin egen skyddade verkstad kan man göra hur länge som helst, där är 75 inget hinder.
Men inom industrin brister rullatoranpassningen av verksamheten, dessutom så vill de flesta ag bli av med slitna +55-are.
Jörgen Persson klubbordf/IFMetall

Inlagd av: Mats Pehrson, 2012-02-08 13:28:26

Vem vill jobba tills man fyller 75 år?
Det beror på vem man frågar. De som har börjat att arbeta och fått ett arbete som inte ställer till det för en när det gäller hälsan, kan kanske tycka att det går ann att fortsätta
jobba efter 65.
Vi som börjat att jobba tidigt i livet (började själv vid 13 års ålder) har redan gjort mertid innan 65-årsdagen.
Svenskarnas arbetsplikt är väl stor nog utan att förlänga den.
Vi klara inte att i dag ge de som vill gå ner i arbetstid ett lättare jobb.

Inlagd av: Sören, 2012-02-10 11:29:07

Nu var det väl inte tal om ett tvång att jobba till 75 utan att möjligheten ska finnas, finns många som idag väljer att arbeta längre än 65. Tyvärr omfattas man då inte av det regelverk som finns för yngre med ev anpassning av arbetsplatsen. Tycker inte pappers att det är bra om de som känner att de orkar och vill arbeta längre än till 65 ska tillåtas att göra det till samma villkor som sina yngre kollegor?

Inlagd av: Rättvisetörstande Realist, 2012-02-13 14:45:51

När (om) den ”frivilliga” pensionsåldern höjs som statsministern så välmenande fantiserar om... väl är etablerad och pensionssystemet är omdanat så att den som ”går i förtid” (d.v.s. vid 60 eller 65) får en så usel pension att den inte går att leva på. Då kan Reinfeldt modifiera sitt Almedalscitat till: ”De som har valt att pensionera sig i förtid”... alltså får även denna grupp ”skylla sig själva”.

Inlagd av: SusSi, 2012-02-13 16:41:42

Alla som tjänar över 50.000:-/månad får ingen pension !

En så dum idé som att alla ska jobba till 75 års ålder är otroligt verklighetsfrämmande.

Då kan jag istället föreslå ett annat sätt att spara på:

Alla som tjänar över 50.000:-/månad när de arbetar har råd att spara till sin egen pension,
alltså får de ingen statlig pension. De har ju även en hygglig tjänstepension.

Endast de som tjänar under 50.000:-/månad får statlig pension.
De som tjänar under 25.000:-/månad och har ett tungt/slitigt jobb får pension vid 60 års ålder.

Det blir ju rättvist.
De som arbetat länge, arbetat hårt och tjänar dåligt får då sin pension vid 60 års ålder.
De som har lättare arbete och tjänar mer kan ju då arbeta till 75 års ålder.
Det sparar statens utgifter och pengarna går till de som behöver.

Kanske ska man ge pension efter antalet arbetade år istället ? Säg 40 år
Började man arbeta vi 18 års ålder får man pension vid 58.
Började man arbeta vid 28 års ålder får man pension vid 68.
Det är också en slags rättvisa...

(Visste du förresten att de som tjänar mellan 45.000:- - 91.000:-per månad
får en tjänstepension på 65% av lönen. Ja, 65% !
Dessutom är den förmånsbestämd dvs du vet hur mycket du kommer att få.

De som tjänar under 45.000:-/mån får 10% av lönen i tjänstepension! Detta är en premiebesämd tjänstepension, dvs de beror på hur bra/dåligt aktierna går...)

Exempel:
Om du tjänar 25.000:-/mån får du ca 15.000:-/mån i stalig pension och 2500:-/mån i tjänstepension.

Om du tjänar 90.000:-/mån får du 65% i tjänstepension = 58 000:-/mån
(+ statlig pension, och ev. egen pensionsförsäkring)
Då har man råd att gå i pension vid 65 års ålder iallafall. (kanske tom råd att gå vid 55 för du får ta ut tjänstepensionen vid 55 års ålder)

Så vem blir det i praktiken som kommer att jobba till 75 ????

Inlagd av: Sören, 2012-03-02 05:53:15

Och inte ett ord om hur mycket de som tjänar 50 k+ betalar i skatt?
Att de som efter en lång utbildning och många 100 000-tals kronor i studieskuld dessutom jobbar färre år glömdes väl bort?

Etableringsåldern på arbetsmarknaden i dag är 27 år, ca 10 år senare än mina föräldrar, dessutom lever vi ca 15 år länge och är allt friskare. Genomsnittsåldern för att köpa en ny Harley Davidsson är idag 66år. Allt detta är givetvis bra men att blunda för kostnaden är bara korkat.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete