Nyckeln till en schysst pension

Regeringen backar om sjukförsäkringen

Regeringen har respekt för riksdagens beslut, skriver Ulf Kristersson. Därför blir det en återgång till det gamla begreppet när arbetsförmågan hos sjukskrivna ska bedömas. På sikt behövs dock ett helt nytt begrepp.

     

Efter förra veckans ursäkt från socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), samt ett löfte om förslag på hur regeringen ska gå vidare i arbetet med sjukförsäkringen, lät oppositionen hotet om en misstroendeomröstning vila.

I dag skriver Ulf Kristersson på DN Debatt att regeringen nu backar och följer det beslut som riksdagen röstade för vid två tillfällen förra året – det blir en återgång till det gamla arbetsmarknadsbegreppet vid bedömningen av de sjukskrivnas arbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning.

Det tidigare begreppet ”normalt förekommande arbeten” ska återinföras i juli 2012. I dag ska den som varit sjukskriven i 180 dagar prövas mot den ”reguljära arbetsmarknaden”. Ett begrepp som, enligt oppositionen, betyder att den sjuke prövas mot en mer eller mindre fiktiv arbetsmarknad.

Försäkringskassan har på regeringens uppdrag utrett de två begreppens betydelse vid bedömning av arbetsförmågan. Försäkringskassan skriver i sitt svar till regeringen att skillnaden har haft en begränsad betydelse.

Försäkringskassan konstaterar dock att det finns problem med båda begreppen. Ett är att de inte tydligt pekar på att det är medicinska förutsättningar för arbete som ligger till grund för prövningen av arbetsförmåga.

I propositionen, som regeringen lämnar till riksdagen inom kort, finns även en avisering om att ett helt nytt arbetsförmågebegrepp bör införas. Detta ska bättre bygga på den enskildes egna medicinska förutsättningar för arbete, skriver Kristersson.

Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, säger till TT att det är utmärkt att regeringen nu backar.

– Den press vi bedrivit i riksdagen får nu effekt. Det kommer att behövas fler förändringar i sjukförsäkringen framöver, både när det gäller ersättningar och regelverk, men i dag ska vi glädjas åt att regeringen backat på den här punkten.

– Det är viktigt att fortsätta utreda arbetsförmågebegreppet och jag hoppas att den utredningen kan samverka med arbetsmarknadens parter.

Marie Edholm
me@da.se
Publicerad: 2012-03-01
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 5 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Anna-Greta Söderlund, 2012-03-02 15:37:50

Om man efter 180 dagar ska prövas mot arbetsmarknaden så måste det ändras till arbeten som verkligen finns i den sjukes närhet. Finns det inga arbeten och den som har en arbetssjukdom, arbetskada och inte kan arbeta pga detta så måste regler om sjukersättning också omprövas.
Efter 1 juli 2008 är det nästan omöjligt att få sjukersättning. På mitt arbete fick en man som skadat sin högerhand i en hyvel så svårt att han inte kan använda den, han kände sig tvungen ta statlig pension från 62 års ålder.

Inlagd av: Tjoffe, 2012-03-05 13:41:33

Man kan inte lita på såna banditer som Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt, de kommer bara att göra sjukförsäkringen ännu sämre.
Dom backar inte, dom kommer att göra den tio steg sämre.
Det blir bara sämre, sjukförsäkringen är inte värd namnet mer.
Gör uppror mot denna regeringsmaffia som sitter och styr nu.

Inlagd av: Rättvisetörstande Realist, 2012-03-06 02:53:18

Nej, det är en väldigt liten pudel han tvingas göra... en liten valp.

Denna förmenta omsorg om "människor" kommer från en person som med mygel (och utan skam) har ställt ett helt härbärge för ensamstående kvinnor utsatta för våld på bar backe... för att själv komma åt en attraktiv 7-rumslägenhet i Stockholms innerstad.
Att det passerar obemärkt samtidigt som hela landet kräktes galla på Juholts slarv med boenderegler och somsom hundra andra riksdagsmän också slarvat med... är anmärkningsvärt.

Inlagd av: luttrad, 2012-03-06 08:04:57

Ja, nu har man bråttom att hinna utförsäkra så många som möjligt, innan en samlad oposition sätter käppar i hjulen.
Läste faktiskt i Expressen om en man, som bedöms som "arbetsför", till ett arbete där han kan ligga ner hela tiden (han har en muskelsjukdom som gör att han inte orkar hålla upp huvudet, och blir bara sämre med tiden).
Huruvida det i verkligheten finns någon sådan anställning eller någon som är villig att anställa är givetvis inte F-kassans problem.

Inlagd av: Rob, 2012-03-15 10:07:51

I trygg förvisning om att personalen på Försäkringskassan sedan länge ändå struntar i lagen (och kommer undan med det) är det inget problem för Kristersson att backa. Någon verklig förändring till det bättre kommer ändå inte att inträffa. (Någon som vill slå vad?)
Det för mig intressanta, och vad jag efterlyst i många år, är varför FK tillåts uppträda godtyckligt, odemokratiskt och omänskligt utan att någon på riktigt försöker ställla ansvariga till svars. Jmf t ex arbetsskadeförsäkringen.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete