Nyckeln till en schysst pension

SO: a-kassans värde har urholkats

Det är tio år sedan inkomsttaket höjdes i arbetslöshetsförsäkringen. Bara var tionde arbetslös med a-kassa får 80 procent av sin tidigare inkomst i ersättning.

     

Inkomsttaket i arbetslöshetsförsäkringen har legat still sedan 2002. Då höjdes den högsta dagpenningen till 680 kronor per dag, eller 14 960 kronor per månad. Där ligger ersättningen kvar än i dag.

Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO) ger två gånger om året ut en rapport med uppgifter om hur stor andel av de arbetslösa som får 80 procent av sin tidigare inkomst i a-kassa.

SO:s senaste rapport från den 16 november visar att 12 procent av de tidigare heltidsanställda som fick a-kassa under vecka 35 i år får en ersättning som når upp till 80 procent av den tidigare inkomsten.

– Det är dags att höja dagpenningen. A-kassans värde har urholkats. Det är alldeles för få som får 80 procent, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO.

Enligt SO skulle dagpenningen ligga på 885 kronor per dag, eller 19 470 kronor per månad, om den hade räknats upp i takt med löneutvecklingen.

Under en pressträff kommenterade SO även den pågående parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Den ska bland annat utreda en obligatorisk a-kassa, som inte ska bygga på medlemskap utan omfatta alla.

Enligt SO hjälper det inte att göra försäkringen obligatorisk om den ska omfatta alla, utan det krävs även att villkoren förändras.

– Den grupp som i dag inte får någon ersättning alls från arbetslöshetsförsäkringen kommer inte att få det även om försäkringen blir obligatorisk. De hamnar utanför, till exempel för att de inte uppfyller arbetsvillkoret eller för att de blir utförsäkrade på grund av deltidsbegränsningsregeln, säger Anders Wickander, utredare på SO.
Marie Edholm
me@da.se
Publicerad: 2011-11-16
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 2 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Ola Borgström, 2011-11-17 11:30:50

Antingen sviker mig mitt minne vilket är fullt möjligt eller så finns ett allvarligt sakfel i artikeln, alternativt i redovisningen från SO. Visst var det väl så att a-kassan höjdes 2002 till drygt 700kr (tror det var 730) för de första 100 dagarna?

Och visst var det väl så, att Borg Reinfeldt och Littorin sänkte maxbeloppet till 680kr från januari 2007 som en av de första ågärderna efter valet 2006?
Om jag har rätt har a-kassan inte höjts utan sänkts sedan 2002!
Jag tänkte elakt att om det är journalistslarv så beror det väl på att dom har fullt upp med att gräva fram skit om Juholt. Vad blir nästa i den följetongen, att han sprätt sand i ögonen på kamraterna när han satt i sandlådan som barn?

Inlagd av: Marie Edholm, 2011-11-17 13:32:45

Hej Ola!
Ditt minne sviker ej. Men jag valde bort en mängd siffror i artikeln, annars blev det för många. En faktaruta hade löst saken, så jag ger dig rätt.
Fakta:
Juli 2001 införs förhöjd dagpenning på 100 kr under de första 100 dagarna.
Januari 2002 höjs dagpenningen från 580 till 680 kr, och den förhöjda till 150 kr.
Januari 2007 slopas den förhöjda dagpenningen.
Dagpenningen (den som gäller genom hela arbetslöshetsperioden) har legat still sedan 2002.
/Marie Edholm, reporter DA.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete