Nyckeln till en schysst pension

Arbetslöshet ett enkelt matematiskt problem

Morgan Svensson 2012-01-28

     

Varför ställer man unga mot äldre när man debatterar arbetslösheten?

Alla människor bör ha rätt till ett arbete. För att få ett drägligt liv behöver man ha ett arbete. Det handlar inte bara om ekonomi utan även om ett leva ett socialt liv och känna sig behövd.

Arbetslösheten är ett problem som vi har levt med i många år. Problem är till för att lösas och det går naturligtvis att lösa även detta problem. Arbetslösheten är ju egentligen ett matematiskt problem som har en relativ enkel lösning. Lite förenklat kan man dela den totala arbetstiden som utförs på antal arbetsföra människor.

Men finns viljan att lösa problemet bland våra politiker? I vårt samhälle har arbetslösheten en viss funktion och alla vill nog inte att den skall vara obefintlig. Är det inte tid att börja fundera på att komma till andra lösningar? En ny politisk ideologi behöver födas.

Arbetslöshet är som en hemsk sjukdom den förstör människors liv och påverkar också hela vårt samhälle till ondo.

Morgan S
Kommentarer

Det finns 12 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Eriksson, 2012-01-30 06:24:30

Håller med till 100 procent. Inte ofta man gör det i detta forum.

Inlagd av: Fred Torssander, 2012-01-30 12:01:29

Arbetslösheten är ett klassproblem. Först och främst är arbetslöshet ett problem enbart för den klass som inte kan leva på (avkastningen från) sitt ägande av kapital.
För kapitalisterna är det i stället full sysselsättning som innebär problem. I fall det finns anställningar åt alla som behöver, blir arbetarklassen enigare och starkare än i fall de måste konkurrera inbördes om försörjningstillfälena. Därför har den svenska Riksbanken fått uppdraget att bibehålla "jämviktsarbetslöshet" på 5-6 procent.

Inlagd av: Ante Johansson, 2012-01-30 16:35:45

Tyvärr funkar det inte att genom sänkt arbetstid få full sysselsättning. Det beror på att Sverige för en penningpolitik som KRÄVER drygt 6 procents arbetslöshet för att hålla löneökningar och därmed inflationen på låg nivå. Om vi skulle samla ihop alla arbetslösa och avrätta dom idag så skulle vi ha full sysselsättning i morgon. Det som skulle hända då är att riksbanken skulle snabbt höja ränta för att få upp arbetslösheten till över 6 procent.

Inlagd av: Gotfried, 2012-01-30 18:19:01

Den totala arbetstiden är inget statiskt begrepp utan en följd av efterfrågan.
Om vi skulle gå ned i arbetstid och med påföljande inkomstbortfall finns det risk för minskad konsumtion och därmed stigande arbetslöshet, kunde vara så illa att låglönegrupper inte skulle kunna klara sina räkningar med lägre inkomst.
Full sysselsättning med låg inflation skulle vara mumma för kapitalismen, det vill säga exakt tvärtemot vad Fred T påstår.
Ju fler som fyller ägarens börs dessto bättre, eller hur Fred?

Inlagd av: Fred Torssander, 2012-01-31 09:55:36

Signaturen Gottfried försöker med en uppenbar bluff: "Om vi skulle gå ned i arbetstid och med påföljande inkomstbortfall finns det risk för minskad konsumtion..."
Det finns ingen anledning varför minskad arbetstid per anställd skulle minska inkomsten för de anställda totalt sett. Tvärt om skulle full sysselsättning – vid högkonjunkturerna – återskapa den så kallade löneglidningen. Dessutom skulle kostnaderna för arbetslöshetsförsäkring och socialbidrag minska drastiskt.

Inlagd av: Gotfried, 2012-01-31 11:38:37

Om man inte går ner motsvarande i lön som arbetstiden minskar så skulle produktiviteten minska i motsvarande grad och inflationen skulle på sikt sänka lönen i alla fall, med stigande räntor och statsskuld som följd.
Vi har ju provat din modell Fred, med 15 000 miljarder i skuld.
Att man skulle kunna skatteväxla från a-kassa och socialbidrag till offentliga jobb kan jag delvis hålla med om.
Löneglidning var ju trevligt men på sikt så blev det bara luft i plånboken av dom slantarna.

Inlagd av: Fred Torssander, 2012-01-31 16:39:59

Signaturen Gottfried förutsätter uppenbarligen att det minskade antalet arbetade timmar per anställd vid en arbetstidsförkortning inte skulle få kompenseras genom ökat antal anställda.
Detta är att göra NAIRU-teorin och dess "jämviktsrabetslöshet" till grundlag vilket strider mot vad Gottfrieds tidigare skrivit. Speciellt det rent absurda att "Full sysselsättning med låg inflation skulle vara mumma för kapitalismen".
Det skulle i stället kräva anpassning till profitkvotens fallande tendens.

Inlagd av: Gotfried, 2012-02-01 16:34:37

Vad jag skrivit om jämviktsarbetslösheten är att den är en blocköverskriden "överenskommelse" vilket Fred höll med om.
Jag skrev också att man av den anledningen skulle kompensera dom arbetslösa, dvs bättre a-kassa.
Jobbincitamentet att arbete ska löna sig framför bidrag finns i jobbskatteavdraget.
Hög inflation skulle drabba dom med låg inkomst mest, så det är ingen hållbar utveckling.
Profit är viktigt för företagens utveckling.

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-02-01 20:48:57

Ungdomsarbetslösheten i Spanien är nästan 50 %.Totalt 23%. I Grekland totalt 19 %. Det betyder att EU/Europrojektet slagit ut en jättearbetsmarknad i f.a. södra Europa medan banker och industrin i mellaneuropa gjort gigantiska profiter.Det här kan ta flera generationer att reparera.Arbetslöshetsproblemet i Malmö efter varvsnedläggelsen är ännu inte reparerat t.ex. Det handlar om miljoner jobb som behövs skapas. Det är inget matematiskt problem utan en fråga om vem som har makten.

Inlagd av: Riv Riksbanken, 2012-02-01 23:56:37

Vanligtvis föredrar jag att bevara, men i fallet Riksbanken så kan jag gott tänka mig ett rivningsprojekt.
"Det beror på att Sverige för en penningpolitik som KRÄVER drygt 6 procents arbetslöshet för att hålla löneökningar och därmed inflationen på låg nivå."
Om alla är medvetna om och förstår att det är hindret som är orsaken till arbetslösheten så är det ju bara att säga upp Riksbankens uppdrag, eller hur?
Eller... KAN det vara så att våra förtroendevalda VILL ha det så här?

Inlagd av: Riv Riksbanken, 2012-02-02 00:00:37

"Om vi skulle gå ned i arbetstid och med påföljande inkomstbortfall finns det risk för minskad konsumtion och därmed stigande arbetslöshet"
Knappast att det argumenten håller om de idag fattigaste skulle få lön att spendera för att tillgodose sina uppdämda behov av nödvändig och onödig konsumtion.
Kan personligen sätta sprätt på flera hundratusen kronor om de skulle ramla ner i min ficka. Hur lätt som helst.

Inlagd av: Gotfried, 2012-02-02 09:29:45

Och i landet med världens starkaste fackförening, bindande kollektivavtal och en regering som sägs ha fört arbetarpolitik sen 40-talet är ungdomsarbetslösheten långt över 20 procent.
Vad gäller arbetslösheten i Malmö är det knappast varvens nedläggning som är orsaken...

DA-ledarbloggen

Krönika

Stabilt helvete för utsatta barn

Klass, kön och etnicitet bildar en slags treklang som skapar utanförskap, fattigdom och segregation.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Insändare

Metall avvärjde nytt val

En Regerings- och Riksdagskris undveks tack vare Svenska Metallindustriarbetareförbundets fantastiska utbildningar på 1970-, -80 och del av 90-talen, där lagar och avtal blandat med sunt förnuft gjorde vår fackgeneration till oslagbara förtroendemän/kvinnor och förhandlare.

Mer insändare »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete