Nyckeln till en schysst pension

Artister uppe i det blå

”Landet och havet, de är långt ifrån mig”. Kanadensiska Feist befinner sig högt i skyn i låten Cicadas and Gulls.

     

På nya skivan Metals fascineras Feist (bilden) av livet där uppe. Hon klättrar mot molnen, pratar med fåglar och lär känna himlen.

Musikaliskt råder det ingen tvekan om att Feist kan flyga. Nu verkar det som hon vill veta hur man gör rent fysiskt.

Tom Petty kan nog hjälpa till. Han saknar vingar men har ändå börjat flyga i Learning to fly. Fast han är inte fullärd. Allt som kommer upp måste komma ner och Tom Petty tycker det är svårt att landa.

Nedgången bekymrar inte Frank Sinatra. Han vill ta med sin käresta till varmare breddgrader i Come fly with me. Väl upp i luften tror han att änglarna kommer att hurra, för de är ju tillsammans.

Drifters är också förälskade flygare. De känner kärlekens vindar i Flyga över himmelen blå. Tillsammans med sin älskade svävar de bland molnen och har ingen lust att komma ner.

Vissa flyger för frihetens skull.  Nelly  Furtado varnar sin partner för att hon kommer att försvinna i I’m like a bird. Precis som en fågel vet hon inte var hon hör hemma och måste bara flyga iväg.

Micke Rickfors avundas fåglarnas frihet. Därför har han bestämt sig för att köpa vingar för pengarna och flyga tusentals mil i Vingar. Lenny Kravitz vill också ge sig av. ”Jag önskar att jag kunde jag flyga upp i skyn”, sjunger han i Fly away.

Drömmen om att kunna flyga är gammal.

I den grekiska mytologin satte Ikaros på sig ett par vingar och flydde fångenskapens Kreta. Iron Maiden berättar hans historia i The flight of Icarus. De konstaterar att Ikaros kom för nära solen och att hans vingar blev ”till aska, aska till hans grav”.

Att det kan gå illa när människan utmanar naturen vet även Charlotte Gainsbourg. Hon är passagerare på störtande flight AF607105 och sjunger om sitt livs sista minuter.

Farorna med att flyga stoppar inte människan. Kanske beror det på att många tänker som Alicia Keys i How it feels to fly:

”Jag riskerar att falla bara för att få veta hur det känns”.

ANDERS JANSSON
Publicerad: 2011-11-11
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete