Nyckeln till en schysst pension

Arbetsförmedlingen har betalt ut en miljard för mycket

Arbetsförmedlingens har betalat nästan en miljard kronor för mycket till arbetsgivare de senaste tre åren – enbart när det gäller lönebidragsanställningar. Myndigheten erkänner för Dagens Arbete att utbetalningarna kan vara för höga.

     

Dagens Arbete har räknat ut att Arbetsförmedlingen under åren 2009 – 2011 betalat nästan en miljard kronor (838 miljoner kronor) för mycket i försäkringsstöd till arbetsgivare som tar emot lönebidrag.

Företag som får lönebidrag får ett stöd av Arbetsförmedlingen för att betala den anställdes pension och försäkringar. Stödet är 9 procent av den anställdes bruttolön.

Men enligt Svenskt Näringslivs försäkringsexpert är det mycket mer än den faktiska kostnaden för avtalade arbetsmarknadsförsäkringar.

– Hur Arbetsförmedlingen har kommit fram till 9 procent kan man fråga sig. 9 procent låter väldigt mycket, säger Olov Hansson, försäkringskonsult på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv slår fast att den egentliga kostnaden för arbetsmarknadsförsäkringar är mycket lägre. De senaste åren mellan 4 och drygt 6 procent (se exakta siffror i faktaruta), något mer för tjänstemän.

I den förordning som anger vad som gäller för lönebidrag framgår att Arbetsförmedlingen ska ge bidrag för avtalsenliga arbetsmarknadsförsäkringar eller motsvarande försäkringar. En förordning som regeringen beslutat om.

– Det är mycket märkligt. Bidrag som går rakt ner i fickan på arbetsgivarna och Arbetsförmedlingen tar som vanligt inget uppföljningsansvar, säger Magnus Furbring, LO-ombudsman med ansvar för social- och avtalsförsäkringar.

Pengarna som Arbetsförmedlingen betalat ut motsvarar nästan en tiondel av myndighetens totala kostnad för lönebidrag under ett år, eller skulle ha räckt till fler än 3 000 årsjobb till ungdomar med lön på 19 000 kronor i månaden (sociala avgifter inkluderade).

Om Arbetsförmedlingens fortsätter att betala ut 9 procent också under 2012 rör det sig om ytterligare 283 miljoner kronor, enligt Dagens Arbetes beräkningar.

Arbetsförmedlingen har upprepade gånger bekräftat att de 9 procenten ska täcka arbetsgivarnas försäkringskostnader och inget annat.

Karin Leth är ekonomichef på Arbetsförmedlingen och hon erkänner att det kan vara så att myndigheten betalar för mycket till arbetsgivarna.

Hur kommer det sig att Arbetsförmedlingen betalar 9 procent i försäkringsstöd till arbetsgivare när det gäller lönebidrag?

– Det är ett snitt av hur det ser ut på marknaden. Vi har inte uppdaterat den på ett tag. Vi har inte sett någon anledning att räkna om det, säger Karin Leth.

När gjorde ni den uträkningen senast?

– Exakt vet jag inte. Jag har bara jobbat två år på Arbetsförmedlingen. Det var före min tid.

Ni har kommit fram till nästan dubbelt så hög procentsats jämfört med Svenskt Näringsliv. Hur kommer det sig?

– Det kan inte jag svara på. Vi har inte gjort sammanställningen nyligen. Det får vi göra igen. Sammantaget har vi ingen indikation på att vi överkompenserar arbetsgivarna.

Återigen. Hur har ni kommit fram till att det ska vara 9 procent?

– Vi har gjort en sammanvägning av de olika försäkringar som finns på det här området. Jag har inte sett beräkningen själv så jag kan inte säga exakt hur den ser ut.

Är ni övertygade om att ni ligger rätt med 9 procent?

– Jag är inte övertygad. Men felet är inte så stort som du säger. Vi måste titta på det där. Det är inte uppdaterat. Det får vi ta tag i.

Ska jag tolka det som att 9 procent är för mycket?

– Jag kan inte svara på det. Men det kan vara för högt.

Om ni betalat ut de procentsatser som Svenskt Näringsliv anger så hade ni sparat nästan en miljard de senaste tre åren. Hur ser du på det?

– Det tror jag inte stämmer. Man kan inte jämföra så. Man måste titta mer sammanvägt hur det ser ut på alla avtal.

Om ni kommer fram till att Dagens Arbetes siffror stämmer anser du då att det är slarv med skattepengar?

– Vi ska betala rätt ersättningar. Så är det. Det känns som jag måste djupdyka i det här ytterligare.

 

Fotnot: När Dagens Arbete skriver lönebidrag ingår även arbetsgivarstöden trygghetsanställning och utvecklingsanställning.

Marcus Derland
md@da.se
Publicerad: 2012-03-22
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 6 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: stig, 2012-03-22 11:05:56

Borde inte hon Generaldirektören avgå snart? Arbetsförmedlingen verkar inte sköta något på rätt sätt.

Inlagd av: Berit N, 2012-03-22 13:04:53

Men milda himmel! Jag brukar kunna uttrycka mig men nu hittar jag inga vettiga ord. Tack för att ni rotar men det verkar ju inte finnas nåt sätt att få det här packet att börja bete sig som folk? Dom har egna jurister som gör precis som dom vill så dom lär väl klara sig nu med?
Ursäkta pessimismen, jag gör ett nytt försök: Nu ska vi sätta dit dom! :-)

Inlagd av: Rolle, 2012-03-22 19:49:58

Det finns mer konstigheter. När jag blev arbetslös skulle jag välja en jobbcoach (en privat arbetsförmedling som i arbetsförmedlingens lokaler fick visa och sälja sig till arbetslösa). De skulle lära mig skriva ansökningar, igen! För det har arbetsförmedlingen lärt mig ett antal gånger. Coacherna fick tydligen 7 000 kr för att försöka fixa ett jobb till mig på 3 månader. På dessa 3 månader hade jag och coachen 2 personliga besök och 2 telefonsamtal. Blev inte något nytt jobb till mig!

Inlagd av: Tommie Wettergren, 2012-03-23 14:15:39

Reinfeldt och alliansen gick ju till val 2006 på bl.a. att nu skulle bidragsfuskare, A-kasseutplockare och alla "lättingar och annat slikt folk" granskas och sättas åt. Och det gjorde man och upptäckte att det s.k. fusket var ganska så marginellt inom såväl A-kassan, sjukkassan och socialbidragen.. Men, utifrån ovanstående kan jag ana att man missade en grupp, alternativt skapade en ny grupp att verkligen granska. Arbetsgivarna. Vilken cirkus det verkar vara inom detta med fusk...

Inlagd av: lotta, 2012-03-25 11:34:10

Att arbetsgivare fuskar med skatter och bidrag vet väl så gott som alla, men att alliansen inte gör något åt det är väl givet. Det är ju deras väljare och sponsorer.

Inlagd av: Anders Karlsson, 2012-03-31 17:38:43

Detta är inte förvånande alls. Välfärdens resurser ska fördelas om till de rika borgarnas fickor. Arbetaren är en imbecill som inget ska ha utan det är bara arbetsgivarna som ska ha mer och mer hela tiden. Dessutom ska ju personalen inte kosta någonting så därför inför man sådana bidrag. Alltså detta ligger helt i linje med vad Reinfeldts Allians vill och skulle dom få sitta kvar vid makten 2014 så kommer ni få se på andra bullar. Så detta förvånar mig inte alls.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete