Bra bredband
Det finns ett datorregister över plastpåsarna men Lars Lundin vill inte använda det. I stället kryssar han fram mellan hängarna lite på måfå.  Det finns ett datorregister över plastpåsarna men Lars Lundin vill inte använda det. I stället kryssar han fram mellan hängarna lite på måfå. ØIVIND LUND

Fabrikören med PLASTFROSSA

Tempo, Nära Dej och Esso. Rad efter rad med konsumtionssamhällets fossiler. I värmländska Jössefors finns Sveriges historia i påsform.

     

Lars Lundins guldarmband rasslar till när han räcker över en smutsgul påse med snedställda bokstäver: Ni sparar kronor, inte ören hos Favör.

Ett mikrokoncentrat av en försvunnen värld. Vem bryr sig väl om ören i dag?

Längre in i samlingarna finns en skrynklig kasse där en hattprydd man med sjövilda ögon förklarar att allt annat än Galne Gunnar är vansinne.

I arkivet på Bengt Lundin AB hänger fyrtio års svensk påshistoria. Från den första
Åhlénskassen till de stora plastschabraken från dagens matvarujättar. Men låt oss backa ett par decennier.

I början av 1960-talet skulle företaget Cello-plast i Norrköping fira 25-årsjubileum. Till det ville man ha något alldeles extra. Resultatet blev Temakassen, den första svenska plastpåsen. Med sina två förstärkta handtag och sinnrika konstruktion var den revolutionerande i sin enkelhet. Det är förresten samma påse som säljs av Systembolaget än i dag, exakt utmätt för att rymma fyra vinpavor.

Några år senare satt Lars Lundins pappa Bengt på sitt företag i närheten av Arvika och klurade ut en annan påsform. Den här gången var det en rektangel med utstansade hål som handtag. Modellen fick heta Sinuskassen och tog detaljhandeln med storm. Den var billig, lättproducerad och stark nog att hålla en skolåda eller ett par jeans. Den stora plana ytan passade dessutom bra till grafiska tryck.

1972 hängdes den första plastpåsen upp i arkivet på fabriken i Jössefors, mitt ute i de värmländska skogarna. Sen dess har det fyllts på, och med en årsproduktion på 600 miljoner kassar har det hunnit bli några stycken.
I dag hänger över 6 000 olika plastkassar här.

– Redan från början sparade vi en påse av varje som referensprov. Vi får hoppas att någon tar hand om allt det här sen. Det börjar bli för trångt nu och det är väl mest jag som fortfarande tycker att det är roligt.

Lars Lundin går fram och tillbaka mellan raderna av krokar. Hästsvansen dansar när han rotar runt bland arkivskåp och hängare. Han drar fram en röd Icakasse. Stjärnhallen i Arvika skryter i fetstil med att de håller öppet även på lördagar.

Uppe vid taket skymtar ett naket ben mot en vit bakgrund. En av H&M:s skandalkassar från tiden då Anna Nicole Smith fick bilar att åka i diket. Lars Lundin nickar gillande och säger att det var roligare tryck förr i tiden, då påstillverkarna hjälpte till att ta fram originalen. Nu är allt så slätstruket.

– Vi var många konkurrenter som tävlade om kunderna. Då försökte vi överträffa varandra genom designen på påsarna.

Om roliga tryck styrde produktionen för tjugo år sedan så är det förtjänsten som är allenarådande i dag. Plastkassen är en av de mest lönsamma produkterna i butikerna. Trots att mängden plast per påse minskar och ersätts med billigare och mer miljövänliga material så ligger priset för oss konsumenter ganska stadigt. På en kasse som kostar en och femtio för dig så är nästan en hel krona ren vinst för butiken.

Inne i arkivet plockar Lars Lundin ner en påse från ett kryssningsfartyg med bolagets logotyp på ena sidan och reklam för sprit och tobak på den andra.

– Det här är toppen. Här tar rederiet först betalt av spritföretaget för reklamen och sen betalt av kunden som köper den. Det är bra.

Björn Wendelborn Barr
Publicerad: 2011-12-02
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 1 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Jack, 2011-12-08 07:28:52

Underbart kuriös artikel.

DA-ledare

Helle Klein
Julen är det trotsiga hoppets tid

I själva verket är Jesus ett judiskt palestinskt flyktingbarn. Han bäddas ned i kreaturens matskål.Så kommer herdarna med lumpiga kläder. De utstöttas berättelse föder det trotsiga hoppet om att livet och kärleken trots allt ska segra.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.


Det nya arbetslivet:

Frihet, tystnad och otrygghet

Inhyrningen fortsätter uppåt. I år har inhyrningen 
till industrin ökat med 33 procent jämfört med i fjol. 
Här är berättelsen om en arbetsmarknad som har blivit 
mer flexibel – och för många mer otrygg. Allt började 
med ett politiskt beslut 1993.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete