Nyckeln till en schysst pension
Vy från tryckpressens topp. Skyddsombudet Mikael Hammarberg med Kerstin Flood och Eva Christensen på bottenplanet vid en vagn med flaskor. Vy från tryckpressens topp. Skyddsombudet Mikael Hammarberg med Kerstin Flood och Eva Christensen på bottenplanet vid en vagn med flaskor. Foto: Maria Eilertsen

Här får de en ny syn på arbetsmiljön

Bra arbetsmiljö kan vara välmärkta hyllor, ljuddämpande plattor och skyddsglasögon. Men också ett specialbyggt bord där hela personalen får plats. Dagens Arbete följde med Arbetsmiljöverket på screening.

     

Arbetsmiljöverket besöker alla grafiska företag för att testa en ny metod för inspektion av arbetsmiljön.

– Normalt besöker vi företag eller branscher där vi vet att det finns risker. Nu besöker vi en hel bransch, säger arbetsmiljöinspektör Kerstin Flood.

Hon är en av de tjugofyra specialutbildade inspektörer som tillämpar den nya metoden. Screening innebär att inspektören utgår från en blankett med frågor som ska kunna användas på alla slags arbetsplatser.

Med denna gång följer Eva Christensen som far land och rike runt för att se till att inspektionerna går till på samma sätt, för jämförbarhetens skull.

Vi kommer till MittMedia Print i Birsta utanför Sundsvall klockan nio en strålande klar oktobermorgon. Här trycks Sundsvalls Tidning, Sundvalls Nyheter och mängder av andra tidningar, magasin och reklamtryck.

Platschefen Reinar Bergsten lotsar oss genom korridorerna till ett konferensrum med utsikt över den för tillfället stilla-
stående nya pressen. Den kördes i gång i april och blänker likt höstsolen.

Kerstin Flood börjar lite utanför blanketten med att fråga vad man har för arbetsmiljöproblem. Svaret är snabbt och tveklöst:

– Stressen. Vi tar nästan ut för mycket av de anställda med den nya tekniken, det är en väldig skillnad mot förr. Nu jobbar två lag ständig natt – sju dagar jobb, sju dagar ledigt – plus ett daggäng som gör högkvalitativa jobb.

Vad gör ni åt detta?

– Det gäller att inte ta in för många jobb. Vid ett tekniskt missöde så måste man jobba ikapp, det blir lätt övertid.

Efter mer resonemang om stress glider Kerstin över på blankettens frågor som inledningsvis handlar om hur arbetsmiljöarbetet i stort är organiserat: Är ansvaret tydligt, genomförs skyddsronder, finns rutiner, hur regelbundet görs riskbedömningar, är detta dokumenterat, vilken är gången när upptäckta brister ska åtgärdas.

Reinar svarar lugnt, han har arbetat där sedan starten 1992 och den information han inte har i huvudet står där i pärmarna på bordet. Ibland hänvisar han till MittMedia-koncernens olika handläggare – det har sina fördelar att tillhöra en stor koncern.

Efter en timma går vi ut i tryckeriet, först till körummet som gränsar till den stora tryckhallen. Genom fönstret beundrar vi teglet bakom pressen som är specialgjort, med hål för att dämpa bullret. Bakom teglet och i taket finns dessutom särskilda ljudabsorberande plattor.

Dagens Arbetes utsända följer Reinar i spåren, så småningom är vi uppe på pressen vid den tretton meter långa torken och ser en ny tidning komma ut. Sedan samlas vi i packningen. Eva tittar noga på en vägg med hyllor:

– Jodå, de är märkta med maxvikt. Det kom nya regler om detta 2006.

Tillbaks i konferensrummet drar sig Kerstin och Eva undan lite för att samla intrycken, de sista noteringarna matas in på skrivplattan. Ett sista klick och allt är klart:

– Nu har du ifyllda blanketten, förrättningsprotokoll och ett inspektionsmeddelande i mejlboxen, berättar Kerstin för Reinar.

Hon påpekar att det finns kemikalier på en vagn där det borde hängas skyddsglasögon för stänkrisken. Det får inte finnas omärkta flaskor, det ska finnas en varningsskylt om hörselkåpor innan man kommer in i presshallen och så måste truckladdningsplatsen märkas ut bättre.

De enas om återbesök den 13 december.

Efteråt är Reinart nöjd:

– Detta är absolut inget man ska vara rädd för, det är till gagn för oss i branschen.

Vid lunch på närbelägna BirstaBaren träffar vi Reinar igen när han hämtar matlådor till dagskiftet. En illustration till den tajta arbetsorganisationen:

– Jag har ju lättast att komma ifrån.

Efter den stekta sillen besöker vi Tryckeribolaget. Där trycks travprogram för Bergsåker och andra banor, SCA:s personaltidning, en gratistidning i Timrå, GIF Sundsvalls matchprogram med mera.

Tryckeriet ligger bara en knapp kilometer bort men ändå i en annan värld. Christer Melin möter oss, han är sedan 2005 den ene av två delägare. Tillsammans med nio anställda i tryckeriet och en säljare är det hela firman. Alla jobbar dagskift.

Strax efter ingången går en trappa upp till en avskild stor balkong med utsikt ut över tryckhallen. Här är fikarum, lunchrum och annat umgänge – allt samlat kring det stora bordet. Specialbyggt, tjocka plank, två gånger tre meter.

– Här har mycket bestämts. Vi pratar om hur vi vill ha det, om arbetsflödena till exempel. Detta är en liten arbetsplats där alla ser alla. Och man ser om någon mår dåligt, säger Christer.

Efter en stund förstår vi att han faktiskt beskriver stora delar av tryckeriets organisation inklusive det systematiska arbetsmiljöarbetet: 09.00 är här fika, 11.30-12.30 lunch och 14.00 fika. Här träffas alla. Snackar eller bara lyssnar, liggande i den stora soffan längs väggen.

När Michael lutat sig över räcket och ropat upp det nyblivna skyddsombudet Per Olert tar Kerstin fram skrivplattan och börjar gå igenom frågorna.

Snart framgår att ”bordsmodellen” inte innebär dokumentation. Christer var själv skyddsombud innan han blev delägare i tryckeriet. Och visst finns där datasäkerhetsblad i en pärm. Men annars finns nästan inget på pränt.

-Ni måste visa att ni gör något, det krävs oavsett om man är en eller hundra i ett aktiebolag.

Kerstin och Eva lämnar över broschyren ”Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete” som bland annat innehåller enkla uppställningar för riskanalys och liknande. De tar fram checklistor och visar vad som finns att hämta på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Vi går ut i tryckhallen och stannar vid en gammal press:

– Med skydden på! Det ser vi inte så ofta, kommenterar Eva.

Däremot ser hon att hyllorna inte är märkta med maxvikt – det måste ändras.

En skärmaskin står delvis under en trappa:

– Smart, tycker Kerstin, då skyddas den farliga baksidan. Men nästa skärmaskin står öppet.

– Där krävs plexiglas som skydd.

Så går vi sakta ett varv. Det märks att inspektörerna gillar det som de ser; här finns mycket tanke, ”bordsmodellen” ger utdelning.

Tillbaks kring bordet kommer dock en liten lista: Kartlägg och dokumentera risker minst en gång om året, hägna in ett entresolplan med rep, ange maxvikt på pallställaget och fixa plexiglas till skärmaskinen.

Man enas om återbesök 13 december. Sedan klickar Kerstin på skrivplattan: Resultatet av besöket är därmed och diariefört, screeningen är klar.

Lennart Lund
Publicerad: 2011-11-07
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete