Nyckeln till en schysst pension

IF Metall JO-anmäler Försäkringskassan

     
”Hemliga läkare ska inte avgöra vilka som ska få ersättning eller inte.”
Ulf Björk, försäkringshandläggare för IF Metall, har tröttnat på Försäkringskassan. Nu anmäler han Kassan till Justitieombudsmannen.


”Rättssäkerheten är satt ur spel”, skriver Ulf Björk, facklig försäkringshandläggare för IF Metalls avdelning 4 i Södra Västerbotten, i en anmälan till Justitieombudsmannen (JO).

”Försäkringskassan har hemliga läkare som sitter med och avgör om människor ska få ersättning eller inte”, skriver Ulf Björk till JO. ”Vid dessa möten förs inga protokoll och försäkringsläkarnas namn nämns inte.”

”Läkarna kan inte heller anmälas till Socialstyrelsen eftersom de bara är rådgivare.”

– Kassans handläggare skriver ett förslag till yttrande, utan medicinskt beslutandeunderlag, säger Ulf Björk till Dagens Arbete.

Han har länge retat sig på Försäkringskassans sätt att bedöma vem som ska få ersättning och vem som ska bli utan. Nu rann bägaren över. Nu vill han få Försäkringskassans rutiner prövade.

”Att möten inte protokollförs gör det svårare att överklaga ett beslut”, skriver Ulf Björk i sin JO-anmälan. Den försäkrade är därmed chanslös när han ska försöka överklaga ett beslut till domstol.”

– Förr fick du ändå se motiveringen från läkaren. Med underlag. Nu finns inte det med.

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan centralt har en annan bild en Ulf Björk. Hon tycker inte att det skett en försämring.

– Nej, jag tycker inte att det är mindre rättssäkert nu. Jag tror att det råder en missuppfattning om försäkringsmedicinska rådgivarnas roll i beslutsprocessen.

– Det är inte avgörande vad de rådgivande läkarna säger. De ska vara rådgivare åt våra handläggare. De är experter på medicinska frågeställningar. Men inte just för den eller den försäkrade.

– De är experter och ska hjälpa handläggarna att tolka de medicinska underlagen och kan också bistå med frågeställningar tillbaka till behandlande läkare.

– De möten som det talas om är en modell med gruppkonsultation med avidentifierade ärenden. Ärenden diskuteras i grupp för att ge mer kunskap åt handläggarna.

– Försäkringsläkarna har aldrig tagit beslut, det har alltid varit handläggarna eller våra nämnder som gjort det. Det är aldrig en medicinsk rådgivare som avgör om man ska ha ersättning eller inte.

– Och visst kan man överklaga besluten. Det har man alltid kunnat.

Påståendet om ”hemliga läkare”, som Ulf Björk använder i sin JO-anmälan kommenterar Försäkringskassans Cecilia Udin:

– Ja det stämmer. De medicinska rådgivarnas namn framkommer inte eftersom de inte fattar besluten. De är endast en del i beredningsapparaten. Det är handläggaren som företräder myndigheten och fattar beslut.

I 30 år satt IF Metalls försäkringshandläggare Ulf Björk själv på kassan som förtroendevald, innan den funktionen togs bort. Han har fortfarande kontakterna kvar och god insyn i det som sker på Försäkringskassan i Umeå.

Han tycker sig ha sett attityderna förändras:

– Nu svarar de inte ens på mina synpunkter. Och när det bevisas att de har fel, svarar de inte ens då.
ANDERS ELGHORN
ae@dagensarbete.se
Publicerad: 2011-07-20
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 14 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: GS-are, 2011-07-20 17:20:50

Bra Ulf!

Inlagd av: mimmi, Borås, 2011-07-21 08:57:55

Stor eloge för dig Ulf. Hoppas att det finns fler som vågar ta tag i detta.

Inlagd av: Rättsäkerhet, 2011-07-21 12:43:40

Bra där! Passa även på att ifrågasätta handläggarnas kompetens.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2011-07-21 14:25:42

Jaa, kära medborgare, skulle man kunna uttrycka sig, men i sakfrågan har Ulf Björk rätt. Fram med alla som är närvarande och som har inflytande över beslutet. En aggresiv och drivande rådgivare har alldeles för stor makt i dessa frågor. Försäkringskassan försöker endast lura/manipulera allmänheten/individen så att det inte skall bli protester. Och var finns dom som är politiker och tillsynsmyndigheterna. Kompentensen som skall se till så att detta blir rättssäkert för individen?

Inlagd av: Jonny , 2011-07-21 16:00:30

Det är på tiden att facket eller alla fackföreningar tar tag i det och gör slag i saken. BRA GJORT!

Inlagd av: Debattören, 2011-07-22 09:42:57

MYCKET BRA GJORT! Du visar handling, inte bara ord. Ord är annars IF-Metalls, många andra fackförbunds och LO-ledningens favoritverktyg. Det räcker inte så långt. Vi ska inte vänta, klaga och hoppas på att det ska bli så illa att S därför kommer att vinna nästa val utan som Ulf Björk nu agera med de medel vi har och försöka hitta nya medel och vägar. Också gamla medel finns att ta till men det skulle dagens ledningar aldrig göra. De som kommer i kläm nu vill inte vänta till långt efter nästa val för att bli behandlade som de bör ha rätt till att bli. Det gäller sjuka och arbetslösa, speciellt de som nått fas 3. Många har redan väntat länge på en ändring som inte kom i valet 10. IF-Metall och LO borde inte heller lovprisa allt som S säger och gör. Och de bör vara tuffare mot Alliansregeringens försämringar.

Inlagd av: Berit N, 2011-07-22 12:36:13

Sen jag läste artikeln om det här har jag gått och funderat om inte detta skulle gå anmäla. Hurra, så bra att det går och att Ulf anmäler! Undrar om jag nu kan uppmana fler att anmäla... Ut på Facebook med detta så får vi se hur det kan sprida sig! :-)

Inlagd av: Birgitta, 2011-07-22 13:02:57

Bra gjort. De är ju inte kloka där på FK. Om man har extrem värk så får man ändå gå och jobba??? Det är inte mänskligt att jobba med kraftig värk i fingrar och fötter och kroppen som jag hade innan de visste att det var reumatiskt och fibromyalgi. Jag tycker det är det värsta jag varit med om med FK. De kan inte tänka, förstår inte. Börjar likna en diktatur där folk inte har ett skit att säga till om. Man kan lika bra dö när man blir sjuk känns det som. Hellre än att ha kontakt och bli förnedrad av dem. Vilka stolpskott som jobbar där. Får de mer betalt om de säger NEJ!!??

Inlagd av: Bert S, 2011-07-22 14:32:33

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan centralt. Hon tycker inte att det skett en försämring av försäkringskassan. Antingen lever hon i en glaskupa eller så är hon väldigt korkad.

Inlagd av: Robin Hood, 2011-07-22 17:30:13

BRA!!! Hoppas att fler följer efter.

Inlagd av: Fackpampen, 2011-07-25 10:48:38

Vi får inte glömma att Fk följer regeringens beslut. Allt för jobbskatteavdragets fromma.

Inlagd av: Håkan Carlsson, 2011-07-25 18:03:47

Äntligen, det är för sådant här vi betalar våra fackavgifter varje månad. Av någon anledning är det inte lönt att anmäla förslitningsskador när man har fyllt 50 år för då klassar FK det som en ålderskrämpa som man skulle ha fått ändå och så kan man inte överklaga beslutet för man får inte reda på varför man får ett negativt beslut.

Inlagd av: Rättvisetörstande Realist, 2011-07-25 22:03:59

Mycket bra gjort att anmäla saken, då blir det svårare att tiga ihjäl frågan i riksmedia… i synnerhet om utfallet skulle gå till F-kassans nackdel, vilket jag verkligen hoppas. Just nu är det i stort sett bara DA som skriver om sjukförsäkringen, medelklassen har fått sina 30 silverpenningar och har själva inte behövt utnyttja sjukförsäkringen än, så de betraktar saken som en ”ickefråga”. Jag har själv fört process mot myndigheten (och vunnit) och vet vilken känsla av att simma motströms det innebär -… ingen lyssnar på en, ingen tror på en, bara en massa paragrafryttare som är rädda om sin egen anställning. Men har man rätt ska man alltid spjärna mot, om man orkar…. Jag vet, inte alla orkar ta strid för sina rättigheter,… det är tyvärr så de arbetar på myndigheten, man räknar med det.

Inlagd av: Robban, 2011-09-21 14:21:05

Hej Ulf - kanonbra klockren analys - vi är själva drabbade. Och du fackpampen - detta har inget med regeringens beslut att göra, utan med rättsäkerhet inom försäkringskassan (socialförsäkringen).

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete