Nyckeln till en schysst pension

LO vill sänka löner

Ante Johansson 2012-04-13

     

LO brukar säga att lägre löner inte ger fler jobb. Men samtidigt vill LO ha en mindre stram penningpoltik för att arbetslösheten ska bli lägre. En mindre stram penningpolitik betyder lägre löner realt.

Om man läser LO-ekonomernas rapporter så ser man att LO anser att arbetslösheten blir hög på grund av att reallöneökningarna blir för höga. Reallönerna blir för höga pga av att Riksbanken missar inflationsmålet och inflationen blir för låg. Enligt LO fungerar lönebildningen så att fackföreningarna tar för givet att Riksbanken ska hålla inflationen på två procent. När man beräknar lönekraven lägger man ihop den beräknade framtida inflationen med produktivitetshöjningen.

I LO senaste rapport ”Full sysselsättning” vill LO ha en penningpolitik som mer tar hänsyn till hur hög arbetslösheten är. Vid hög arbetslöshet vill LO att riksbanken ska sänka reallönerna genom högre inflation och därmed få lägre arbetslöshet. LO vill alltså bekämpa arbetslösheten med lägre löner.

Men LO behöver inte lägga över ansvaret på Riksbanken. Facken har hela makten själva över lönesänkningarna. Om riksbanken håller inflationen för låg så kan facken begära omförhandling och kräva sänkning av lönerna för att sänka arbetslösheten.


Kommentarer

Det finns 2 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Lars medlem IF metall, 2012-04-18 01:43:32

Reallönerna har under de senaste fyra decennierna ökat med 57 % för arbetare medan produktivitetsökningen bara under senste decenniet var 59 %. Under det senaste decenniet har bara Sydkorea överträffat produktivitetsökningen i Sverige.
Vi har altså jobbat 59% snabbare, men bara fått 15 % i löneökning. Samtidigt har arbetslösheten ökat med 30% per decennium och utslagning av sjuka arbetare bara ökar trots utförsäkringar. Vi närmar oss en punkt där vi fått nog av all "penningpolitik".

Inlagd av: Agurka, 2012-04-28 20:16:44

Märkligt, men den punkten har jag redan nått fram till.

DA-ledarbloggen

Krönika

Köket jag ville fly ropar mig tillbaka

Våra arbetsplatser och arbetskamrater formar oss, vare sig vi vill det eller inte. Men vilka minnen finns kvar när vi stämplat ut och hängt undan uniformen?

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Insändare

Fattigdomen brer ut sig

Det är kåkstäder med uteliggare i Malmö. Det ser ju hemskt ut . Här får tiggare och hemlösa bo.

Mer insändare »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete