Nyckeln till en schysst pension

"Maud Olofsson inte önskvärd i LKAB"

Facket reserverar sig mot att förra centerledaren Maud Olofsson tar plats i LKABs bolagsstyrelse. Hon är antifacklig, säger Jan Thelin, Gruvtolvans ordförande och personalrepresentant i bolagsstyrelsen.

     

– Det är regeringen som tillsätter ledamöterna och vi kan inte påverka utnämningarna mer än att reservera oss, säger Thelin.

Det är Maud Olofssons insatser som centerledare som upprör Jan Thelin och gruvfacket.

– Hon har tafsat på las och arbetsrätten. Hon har talat för sänkta ingångslöner och en inskränkning av fackliga stridsåtgärder.

– Det är inte den attityden vi vill se i bolagets högsta ledning. Därför reserverar vi oss.

Thelin tycker att styrelseledamöter i bolagsstyrelsen ska tillsättas utifrån kompetens för uppdraget och inte utifrån regeringens politiska motiv.

– I och för sig har hon suttit i malmfältsdelegationen och på så sätt skaffat sig kunskap om frågorna. Men det ändrar inte vår åsikt om att hon visat antifackliga sidor.

Harald Gatu
hg@da.se
Publicerad: 2012-04-23
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 4 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Debattören, 2012-04-23 12:48:24

Det finns väldigt få ställen som Maud Olofsson är välkommen på.
Måste hon ha ett antal välavlönade reträttuppdrag?
Utöver den extremt höga pensionen hon när som helst kan ta ut.
Det är lätt för toppolitiker att belöna varandra.

Inlagd av: Bert, 2012-04-23 13:14:54

Helt rätt, hon kan inte heller tillföra något då hon helt saknar kompetens, utan hon kan väl försöka söka ett vanligt arbte, där skulle troligtvis inget intresse finnas för hennes eventuella kompetens.

Inlagd av: Karin K, 2012-04-23 13:51:07

Politiker brukar inte tveka inför att sitta på flera stolar. Men om Alliansfritt Sverige har rätt om denna utnämning så borde andra bolag verkligen akta sig för henne som styrelseledamot!
Citat: "UTNÄMNING. Maud Olofsson kommer väljas in i styrelsen för bolaget Creades. Creades är, enligt företagets hemsida, en förkortning för creative destruction – kreativ förstörelse – en affärsmodell som går ut på att ta över bolag, splittra dem och sedan sälja bitarna vidare ... "

Inlagd av: Kent Andersson, 2012-04-24 17:40:47

Olyckorna i Maud Olofssons kölvatten fortsätter. Ingen kan egentligen stoppa hennes utnämning då det är regeringen som tillsätter henne. Men att ta till en liten endagsstrejk bara för att "välkomna" henne, kanske vore på sin plats. Gruvarbetarna har ju aldrig varit buskablyga.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete