Nyckeln till en schysst pension
Foto: EVAN AGOSTINI

Musik från ett söndrat samhälle

Direktörslönerna drog iväg och ett samhälle gick sönder. Löneutvecklingen för direktörerna i de sju största amerikanska bankerna är ett talande exempel.

     

1989 tjänade de 100 gånger mer än det genomsnittliga hushållet i USA.
2007 tjänade de 500 gånger mer.

Sedan gick det åt helvete. Den riskfyllda finansekonomin körde sönder samhället.
Där har vi bakgrunden till Bruce Springsteens nya Wrecking Ball.

Den bästa musiken speglar sin tid. Vi har hört låtar om girighet och bankdirektörer förr. Från Woody Guthrie (”en del rånar dig med revolver, andra med en kulspetspenna” i Pretty Boy Floyd) till … ja faktiskt Tomas Ledin under den svenska nittiotalskrisen.

Den som följt Bruce Springsteen genom åren har kunnat följa skildringen av en samhällsutveckling, sedd genom sonen till diversearbetaren Douglas Springsteen från industristaden Freehold, New Jersey.

Springsteens gestalter har hängt i gathörnen som tonåringar och drömt om den bilburna flykten bort (Born to Run), drabbats av sjuttiotalskrisen med nedlagda industrier, spruckna drömmar och söndertrasade samhällen (Darkness on the Edge of the Town, The River, Nebraska). De har varit rättslösa illegala invandrare och sysslolösa friställda stålarbetare (The Ghost of Joad), människor plågade av traumat efter den elfte september (The Rising).

Wrecking Ball irrar de omkring i ett samhälle som gått i kras. Somliga förvirrade och direkt farliga. Andra är mer eftertänksamt bittra med brustna illusioner om den amerikanska drömmen.

Han tar oss till ett samhälle där ”varma hjärtan förvandlats till sten” (Easy Money). Vi ”lunkar genom mörkret i en värld som hamnat snett” där orättvisorna ökar och där det fortfarande festas uppe på bankdirektionen (Shackled and Dawn).

Han återvänder till sin hemstad som han tecknade minnet av för snart trettio år sedan. My Hometown har blivit Death to My Hometown.

Inga bomber föll över staden, inga arméer invaderade, inget blod flöt på gatorna. I stället var det de ”giriga tjuvarna” som tog död på staden. ”De förstörde våra familjer, fabriker, de tog våra hem”, berättar föräldern för sonen. ”Så skaffa dig en sång och sjung den högt så att rövarbaronerna far åt helvete.”

Springsteen har många bottnar. Arg, ursinnig. Och samtidigt full av förtröstan.

På vägen bort från girighetens sargade samhälle gläntar Springsteen på det bibliska fönstret och bjuder in soulmusiken. Han samplar en halvsekelgammal inspelning av gospelgruppen the Alabama Sacred Harp Singers, han kör fram gospeltåget i Land of Hope and Dreams där vi alla erbjuds plats och i den avlutande We are Alive står vi ”skuldra vid skuldra, hjärta intill hjärta”.

Bruce Springsteens gestalter rör sig genom samhällen som på olika sätt har gått sönder.

Harald Gatu
hg@da.se
Publicerad: 2012-04-11
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete