Nyckeln till en schysst pension

Nationaldagen som arbetsdag?

Johan Iwarson 2012-02-08

     

Ska nationaldagen den 6 juni värnas eller är det nåt vi ska strunta i och jobba i stället?

På vårt företag har Metallklubben förhandlat med företaget och fått en ledig klämdag mot att vi har Nationaldagen 6 juni som ordinarie arbetsdag. Är detta vanligt ute i landet? Tycker man allmänt inom IF Metall att vår lediga Nationaldag är något vi bör värna om eller anser man att det är ett borgerligt påfund som man kan skita i? Vad tycker den "vanliga" medlemmen?

Kommentarer

Det finns 11 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Eriksson, 2012-02-09 17:59:16

Eftersom nationalism är lika med rasism i Sverige finns det ingen anledning att fira någon nationaldag. Jobba på.

Inlagd av: Johan Iwarson, 2012-02-10 08:45:27

En av tankarna med att göra Nationaldagen till helgdag var just att ta tillbaka våra nationella symboler från rasisterna. Nästa år kommer 1:a Maj på onsdag och Nationaldagen på torsdag med klämdag bakom. Vad sägs om att då jobba 1:a Maj och ta ut den som ledig klämdag ihop med Nationaldagen?

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-02-10 21:10:12

I sin nuvarande utformning och sitt nuvarande sammanhang är Nationaldagen (helgdag eller inte) definitivt "ett borgerligt påfund som man kan skita i", ja. Det är inte särskilt svårt att lista ut -- på ett ungefär -- vad den borgerliga staten och dess åsiktsfabriker skulle tycka om att vi t.ex. började hävda svenska språkets företrädesrättigheter i Sverige gentemot engelskan, Sverige ut ur EU och omedelbart slopande av alla bidrag till imperialismens krigsföretag.

Inlagd av: Gotfried, 2012-02-14 13:26:21

Naturligtvis borde man kunna välja att jobba den 1 maj om man så vill, speciellt med tanke på hur världskommunismen vanhedrat 1 maj som symbol genom att uppvisa sin imperialistkrigsmakt med parader.
Den som vill bör också kunna jobba nationaldagen.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-02-14 21:19:49

Hoppsan – här sticker en liten, för att använda gängse liberalt språkbruk, totalitär bockfot fram hos vännen Gotfried. Denne framstår som en rätt så ilsken varelse med VÄLDIGT bestämda uppfattningar om vilka som borde få anordna parader, möjligtvis efter att underdånigt ha bett Högst Densamme om lov. Att vara liberal är att vara falsk.

Inlagd av: Debattören, 2012-02-14 22:49:45

Nationaldagen firas inte av särskilt många människor spontant.
Däremot kostar kommunen på sig stora helsidesannonser för att upplysa folket om det av politiker och tjänstemän anordnade firande på torget som vi alla ska bekosta och antas uppskatta.
En stående inslag varje år, ja rent av själva huvudsyftet med tillställningen, är firandet av alla nya svenskar som då får något form av diplom för att de kommit hit.
Vi ska applådera och hurra när diplomen delas ut.
Det är inget välbesökt firande.

Inlagd av: Gotfried, 2012-02-15 09:56:14

Jag nämnde, som man kan se, inget om vem som borde få anordna parader, utan skrev som det var: att sovjetimperialismen gjorde 1 Maj till kommunismens dag, man vanhedrade dess ursprungliga syfte.
Som faktiskt började i världens största demokrati.
Att vara liberal är att våga skriva/tala sanning.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-02-15 21:49:22

"Djup" formulering av Gotfried:
"Jag nämnde, som man kan se, inget om vem som borde få anordna parader."
Det skojiga med liberaler är just deras tvärsäkra uttalanden och svavelosande moralpredikningar (modell världsförbättrare) i kombination med låtsad tolerans gentemot oss utanför åsiktskotteriet. I dessa avseenden påminner liberaler inte så litet om maoistiska sekter i den rika världens universitetsmiljöer. Dock med den skillnaden att liberalerna brinner för Penningherrarnas Rättvisa.

Inlagd av: Gotfried, 2012-02-16 15:02:13

Felix: Om du debatterar sakfrågan istället för med tillkortakommanden försöka analysera vad du tror motdebattörer menar.
Läs vad vi skriver och försök förstå innebörden utan omskrivning innan du svarar och håll dig till ämnet.
Du skulle kanske då skulle kunna vinna tillbaka lite av din, rejält, tilltufsade trovärdighet.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-02-17 21:18:33

Gotfried, raring: Sakfrågan löd "Ska nationaldagen 6:e juni värnas, eller är det något vi ska strunta i och jobba i stället?". Det första du gjorde var att försöka byta ämne till Första maj med en karakteristisk sur liberal uppstötning om världskommunismens imperialistkrigsmakt och dess vanhedrande parader. Och när jag ger dig svar på tal, så försöker du spela oskuld: "Läs vad vi skriver /.../ och håll dig till ämnet".

Att vara "trovärdig" i liberalers ögon är definitivt suspekt.

Inlagd av: Gotfried, 2012-02-19 15:04:16

Det är fult att ljuga, Felix, eller är det dina tillkortakommanden som visar sig?
Jag bytte inte ämne utan det var J Iwarson som ville jobba 1 maj och ta det i komp i anslutning till nationaldagen.
Min beskrivning av 1 maj som symbol är tragiskt nog också helt korrekt.
Så återkom till att diskutera sak och inte person så minskar din upprördhet en smula.

Det liberala samhället är det bästa, -hittills, låt oss bygga vidare på den.

DA-ledarbloggen

Krönika

Plattorna är täckta av svarta prickar

Livet och samhälle­t har förvandlat­s till ett enda stort Pricerunner.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Insändare

Metall avvärjde nytt val

En Regerings- och Riksdagskris undveks tack vare Svenska Metallindustriarbetareförbundets fantastiska utbildningar på 1970-, -80 och del av 90-talen, där lagar och avtal blandat med sunt förnuft gjorde vår fackgeneration till oslagbara förtroendemän/kvinnor och förhandlare.

Mer insändare »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete