Nyckeln till en schysst pension

Ofärdspolitiken och liberalismens kollaps

Felix, Stockholm 2012-02-29

     

Med EU-projektet på väg mot bristningsgränsen och med ett allmänt socialt förfall som accelererar i hela Västvärlden, så har liberalismen i allmänhet och nyliberalismen i synnerhet blivit en belastning för penningherrarna.

Det är en sak att skrävla om "västerländsk demokrati", "mänskliga rättigheter" och "valfrihet" när samhället kan hållas ihop socialt. Det allvarliga är just att huvudförutsättningen för västvärldens politiska stabilitet – obegränsade krediter – har försvunnit. Nu har penningherrarna inget annat än förfall, kaos och allt öppnare misär att erbjuda hemmavid heller, samtidigt som deras krigsgalenskaper driver västvärlden mot ruin och gör dem själva allmänt hatade.

Mot bakgrund av ovanstående inställer sig frågan om plutokratin vågar sig på att göra rent hus med sin egen massbas. I en perifer och ganska liten stat som Grekland har den tagit detta steg och förklarat folket krig. Men i de rikare/större EU-länderna, för att inte tala om USA, är det ett betydligt mer riskabelt företag. Systemets hela prestige och legitimitet bygger ju på ett allmänt materiellt överflöd, som regel lånefinansierat. Om detta överflöd inte kan upprätthållas – antingen på grund av de kriser som den okontrollerade kreditgivningen själv medför, eller på grund av att de utplundrade länderna och folken i syd sätter stopp för exploateringen – så måste det till besinningslöst våld och demagogi på hemmaplan om penningherrarna ska kunna fortsätta i samma gamla kapitalistiska hjulspår som förut. Den enda del av liberalismen som då fortfarande kan tänkas vara aktuell är den Gotfried ventilerar här.

Kommentarer

Det finns 93 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Gotfried, 2012-03-01 11:04:29

Liberalismens framgångar världen över visar sig hur starka som helst i motsats till vad Felix fabulerar om.
Titta hur SAP under senare tid anslutit sig till det här hemma, titta hur Kina berikas, inte är det med socialism.
Revolutionen i Östeuropa störtade socialismen, inte tvärtom, likadant vad gäller arabvåren.
Liberalismen sitter säkrare än någonsin, förstår att Felix får ont i magen av det.

Inlagd av: Janne, 2012-03-01 14:01:34

Gotfried. Det var inte socialismen som orsakade finanskrisen i Sverige. Inte heller orsakade den år 2008 den globala krisen. Är du säker på att de som nu i arabvärlden har störtat sina envåldshärskare inte till stort antal är socialister eller socialdemokrater?
Folk som har tröttnat på att makten och rikedomarna finns hos ett fåtal, och nu vill ha del av båda dera.

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-01 17:11:56

800 europeiska banker fick åter igen låna 4000 miljarder till 1 procents ränta från ECB . Pengar de kan låna ut till 5 procents eller mer. Det är naturligtvis statliga skattepengar som lånas ut. Ett socialbidrag till bankerna. Det är således snarare frågan om en akt av socialisering av bankväsendet än en liberalisering. Krisen bekämpas men samtidigt skjuts problemen bara framåt. När muren revs välde 100-tals miljoner arbetare ut i Europa med krav på välstånd. Vem tror att dagens politiker ger dem det?

Inlagd av: luttrad, 2012-03-02 07:51:13

Håller med "Janne". Man kan knappast anklaga "socialister" för de upprepade ekonomiska skandalerna och turbulensen. Det har blivit allt svårare för borgerligheten att slå blå duster i ögonen på folk.
Nu börjar även den så kallade medelklassen att vakna och inse att de inte längre kan spendera, utan måste spara till pensioner, sjukvård, åldringsvård och barnens utbildning. Dessutom finns inte längre några jobbskatteavdrag i sikte och så kallade säkra jobb, har blivit allt osäkrare.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-02 12:04:13

Janne&luttrad:Jag skiljer på socialism och socialdemokrati, socialism är en övergång till en diktatur där staten äger allt.
Socialdemokrati är en socialliberalt med starka sociala reformer, men dom haltar lite med verkligheten just nu.
Löfven kan vara en förändrare, låt oss hoppas det.
Lars:Har man skuldsatt sig som land är man inte fri, bättrar man sig väntar avskrivning med halva lånet....dåliga villkor?

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-02 17:08:00

Nordkorea är ett exempel på att när arbetare försöker frigöra sig och sitt land, då drabbas de av militär intervention. I liberlismens namn tog USA via FN till kanoner och utsvältning. Sedan 1950 har USA kvar 30000 soldater som en mur mellan koreanerna, vilket hindrar dera återförening. Om man delade Sverige genom Jämtland och blockerade norra Sverige militärt skulle svälten snart vara ett faktum. Dett är vad USA gjort med Korea. Dessa fakta utelämnar liberalisterna.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-02 21:13:01

Gotfried lika övertygande som alltid:

"Liberalismens framgångar världen över visar sig hur starka som helst i motsats till vad Felix fabulerar om."

Svar: Tillåt mig om inte småle, så i vart fall tvivla en smula. Fast å andra sidan måste det medges att det definitivt varit -- och fortfarande är -- ett rejält liberalt hålligång i världen med roffarkrig utan slut, svältkatastrofer och allmänt socialt förfall. Det intressanta är att liberalerna uppskattar sådana framgångar.

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-02 22:53:54

Det är tur för kommunisterna att man alltid har USA att skylla på. Det är alltid amerikanernas fel att kommunismen misslyckas/misslyckats.

På detta sätt lyckas man få någon promille av befolkningen att verkligen tro att de skulle få det bättre med kommunism. Och därmed lever ideologin vidare.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-03 18:18:00

Det är nästan så man tycker litet synd om Eriksson, fast bara nästan. Kombinationen lättja, arrogans och självömkan är inget man vinner sympatier på.

Eriksson har, som det anstår en god liberal, aldrig ställt sig frågan om Västvärldens militärutgifter och allmänna våldsamhet står i rimlig proportion till en fiende på "någon promille av befolkningen". Det är just det här som mest tydligt talar för tesen om ett rörigt huvud ihop med ett rörligt temperament som liberalers normala sinnestillstånd.

Inlagd av: essem, 2012-03-03 22:12:25

Gotfried, en sak kan vi vara säkra på och det är att Kinas berikning absolut inte har
med demokrati att göra. Förmodligen använder kommunistiska Kina kapitalistiska metoder /hålla ner folket för att stärka statens ekonomi, för att kunna bygga upp ett
starkt militärt medel att användas för att framtvinga sina egna önskningar vid förhandlingar/. Så nog är det kapitalistiska metoder Kina lever under vid den ekonomiska expansionen.Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-03 23:28:59

"Det är ert eget fel.Gör något åt det". Det är grunden i det liberala tänkandet som anfäktar världen i dag. Det kan gälla de som blir arbetslösa,hamnat i FAS3 eller blir utan sjukförsäkring, de som inte får någon vård eller ambulans i tid eller råkar vara födda i Grekland. I stället för samhället så är det vi själva, våra familjer och anhöriga som får rycka in. Denna egoismen riktad också mot andra nationaliteter är främmande för många arbetare. Tillsammans med kubanerna är vi miljoner.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-04 16:16:46

Lars/Felix: Undrar aldrig ni över varför situationen för arbetare förbättras varje gång "den styrande arbetarklassen" får lämna ifrån sig makten efter en folklig revolution?
Tror situationen i Nordkorea sett annorlunda ut om dom fått rösta fram sina ledare, speciellt för de mest utsatta...dvs arbetarna, som alltid förlorar mest när landet blir socialistdiktatur.
Socialistledarna däremot berikar sig och sina närmaste, alltid.

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-05 00:06:34

Felix: Som jag nämnt tidigare så skriver vi sällan om samma sak. Det kan ju vara en av anledningarna till att vi båda uppfattar den andres huvud som rörigt.

Jag talar om hur stor andel röstberättigade svenskar som stödjer dina idéer, inget annat.

Jag har ingen lösning på svält och krig därför håller jag mig ifrån att diskutera detta. Man kan dock konstatera att kommunismen aldrig stoppat detta.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-05 20:24:24

Beklagar, Eriksson: Den här gången var det faktiskt jag som skrev huvudinlägget, och det handlade definitivt inte om enbart Sverige, utan om Västvärlden som helhet. Du och Gotfried ser verkligen bara ett land vardera – i ditt fall Sverige. Gissa vilket land jag associerar Gotfried med?

Ditt problem, Eriksson, är framför allt att det inte är dina utvalda fiender som kommer att skapa elände för allt större befolkningsgrupper i Sverige. Desto hårdare klamrar du dig fast vid den fiendebild du har.

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-06 12:41:00

Att kommunister är mina "fiender" beror i första hand på att de vill tvinga på mig åsikter och bestämma över mina behov, sekundärt är allt-åt-alla mentaliteten som JAG tror kommer skapa förfall, kaos och misär. Då ingen kommunist tar avstånd från tidigare och nuvarande kommunistiska experiment antar jag att det skulle bli samma sak igen. Då blir man naturligtvis fientligt inställd.

Inlagd av: Janne , 2012-03-06 21:06:36

Gotfried. Sverige är ett bra exempel på ett land där arbetarklassen röstat fram regeringar som sett till så att både landets ekonomiska tillväxt varit stark, och att levnadsstandarden för de allra flesta ökat. Mellan 1976 - 1982 tog M C och Fp över
ledarskapet. Ett "galopperande" budgetunderskott och stor arbetslöshet tvingade bort dem från makten. Arbetarregeringen redde ut situationen. 1991 tog Carl Bildt över. Han klarade inte av att reda ut finanskrisen.Göran Persson gjorde det.

Inlagd av: Fred Torssander, 2012-03-06 22:50:47

I fall det är som Gottfried säger att kommunister vill bestämma över hans behov, dvs. i betydelsen införa begränsningar, så är Gottfried en kapitalist. En som lever på andras arbete utan annan ursäkt än att han äger kapital.
Vi kommunister strävar efter att avskaffa klassamhället helt och hållet och vägen dit går via ett stadium där det som gäller är "Av envar efter förmåga, åt envar efter arbetsinsats".

Inlagd av: Agurka, 2012-03-06 23:59:09

Märklig den där Gottfried. Han skriver som om vore arbetaren flera olika personer genom livet.

Arbetaren har fått det bättre heter det. Mer i plånboken.

Sen är arbetaren inte längre samma person när han/hon blivit utsliten och sjukskriven eller uppsagd och arbetslös. Då är samma arbetare en helt annan person - en arbetsovillig latmask som gottar sig på andras pengar och ska ha mindre och mindre hela tiden.

Samma sak gäller pensionären. Pensionären har ju ALDRIG varit en arbetare, eller hur?

Inlagd av: Gotfreid, 2012-03-07 11:51:14

Janne:
Du kan läsa den bok Kjell Olov Feldt skrev för att få lite beskrivning.
Den heter "Alla dessa dagar" och ger en fin bild över vad som behövde göras och var felet låg.
Håller med om att GP är den som införde systemskiftet, inte Alliansen eller Bildtregeringen.
Fred: Kommunism är röveri, inget annat än ett brutalt misslyckande som enbart fört svält och misär med sig vart den än dragit fram.
Kapitalism däremot kommer Fred tillgodo också.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-07 11:59:43

Agurka: Arbetaren har fått det bättre genom åren, då främst i demokratiska ickesocialistiska länder.
Jag beskriver bara fakta, inte mig som person.
Till skillnad från Agurka kan jag också presentera eventuella lösningar på hur arbetslösa/sjuka kan återfå en acceptabel nivå.
Dina argument stärks inte av personliga påhopp, det går mest ut över din egen trovärdighet och pekar på okunskap då du påskriver mig åsikter jag inte har.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-07 14:18:56

Gottfried:

Svara på den här: När jag arbetetar så "belönas" (mutas, anser jag) med jobbskatteavdrag. När har semester (inte jobbar) får jag fortsatt jobbskatteavdrag. Är jag sjuk 1-2 veckor (inte jobbar) får jag jobbskatteavdrag.

Varför behandlas jag som en helt annan person när det är arbetsköparen som betalar ut pengarna jämfört med när de kommer från a-kassan/F-kassan?

Inlagd av: Janne, 2012-03-07 22:33:15

Gotfried. Thage G Peterson förklarade en gång, att han ångrade, att han och övriga i regeringen gav efter för Feldts viljor alldeles för lättvindigt. Jag tycker inte Feldts väg var den rätta. Trots en kris jämförbar med den i Grekland, lyckades G Persson med hjälp av O Johansson reda ut krisen. Detta utan ekonomisk hjälp av EMU-kollegor, och utan att arbetslösa och sjuka drabbades så ekonomiskt hårt som de gör under nuvarande regering. Nu blir de rika rikare och de fattiga fattigare.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-08 00:12:26

Men Gottfried.

Du skriver aldrig (vilket iofs skulle vara lögn) att arbetslösa och sjuklediga har fått ett bättre liv (sedan hösten 2005).

Du skriver alltid att arbetare/arbetaren har fått det bättre.

Men vem anser du att arbetaren är? Kan en arbetare aldrig behöva ha någon form av ledighet annat än semester eller max två veckors sjukledighet?

Finns det lönearbete till ALLA arbetare? *

* Min definition av arbetare omfattar även arbetslösa, sjuka, föräldralediga m.fl.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-08 12:17:53

Agurka: Semester och sjuklön i 14 dagar ingår i lönen, det gör inte a-kassa, f-kassa, pension etc.
Jag tycker man kunde sänka skatten i transfereringen från stat också, viktigt att skatten är låg på alla inkomster då det gör valfriheten större.
Det är väl bra om det finns incitament (muta i din värld) för att jobba före att gå på bidrag?
Hur skulle det se ut om det lönade sig att inte arbeta?
Jämviktsarbetslösheten gör att det måste finnas arbetslösa, de borde kompenseras som jag skrivit tidigare.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-08 12:30:00

Janne: GP lyckades med hjälp av OJ reda ut den finansiella krisen med de t"öppna mandatet", dvs på samma sätt som sker i Grekland idag.
Att lägga skulden för den dåliga a-kassa och sjukförsäkringen på alliansen är okunnigt eftersom de grundläggande förändringarna gjordes av just Göran Persons regering.
LO hade förslag som var ännu "sämre" än alliansens, med bortre parantes och hela köret.
Både Feldt och sen Erik Åsbrink fick avgå för dom insåg vad som var tvunget för Sveriges bästa.


Inlagd av: Fred Torssander, 2012-03-08 17:43:21

Att Gottfried framställer Åsbrink och Kjell Olov Feldt som martyrer vilka "fick avgå för dom insåg vad som var tvunget för Sveriges bästa" är inte förvånande. Dessa tillsammans med riksbankschefen Bengt Dennis konspirerade mot vad som beslutats i demokratisk ordning av riksdag och regering och genomförde en kupp. Den finns dokumenterad i Novemberrevolutionen - om rationalitet och makt i beslutet att avreglera kreditmarknaden 1985 Ds 1996:37.
Sådana övergrepp mot demokratin gillar borgarklassen.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-08 20:05:45

Gottfried! Ser ut som jag tvingas läsa ditt svar mellan raderna, varav en lyder:

"Det är väl bra om det finns incitament (muta i din värld) för att jobba före att gå på bidrag?"

Ja, det är skitbra när den dagen kommer när det är JAG som bestämmer VAR och NÄR jag jobbar.

"Jämviktsarbetslösheten gör att det måste finnas arbetslösa, de borde kompenseras som jag skrivit tidigare."

??????????????

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-09 07:18:19

FRÅGA: Hur skulle det se ut om det lönade sig att inte arbeta?

SVAR: Det är det här som är det stora problemet för penningherrarna och deras tillgivna övre medelklass. Mer tillspetsat: Det är skillnad på arbetslöshet och sysslolöshet. I Väst (EU och samtliga anglosaxiska länder) har plutokratin ännu en massbas i form av hutlöst överbetalda skikt i 100% improduktiva sektorer såsom media, underhållning, marknad, finans, militär, underrättelsetjänst etc. Producerar noll men konsumerar desto mer.

Inlagd av: Janne, 2012-03-09 21:35:27

Gotfreid. Tyskland, Frankrike och en hoper andra länder hade inga krismöten för att hjälpa Göran Persson att reda ut krisen. När alliansen röstade igenom försämringarna i A-kassan förklarade Maud Olofsson för en journalist, att hon tyckte att facket skall ägna sig åt löner och arbetsmiljön, underförstått, inte åt vad som händer ekonomiskt för medlemmar som förlorar jobbet eller blir sjuka. Vad tycker du? Det kanske fanns flera vägar att gå, inte bara Feldts.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-11 18:04:51

Varför skulle Tyskland, Frankrike, mfl haft krismöten för att hjälpa GP, dom har/hade knappast samma valuta.
Vilken väg tänker du på som fanns som alternativ till "Feldts"?
Visst har Maud rätt då hon säger att facket bör ägna sina medlemmar mer tid och partibunden politik mindre, bra där av Maud.
För något halvår sen fanns en majoritet i riksdagen för höjt tak i a-kassan, då SD var villiga att rösta på ett tidigare S-förslag. S valde då att inte rösta på sitt eget förslag.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-11 18:17:20

Agurka: Vad är det du inte förstår om jämviktsarbetslöshet?
Vidare så avgör efterfrågan av varor och tjänster behovet av arbetskraft, inte om du vill eller när.
Felix:Dom sektorer du dissar bidrar lika mycket till bnp som andra, läs ekonomi och om dess tillväxt.
Fred: Alltid lika roande när en stalinist debatterar vad som är demokrati.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-12 00:30:04

Gottfried:Du svarar ju inte på min fråga. Var nu vänlig att svara på min fråga så kan vi diskutera annat sen.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-12 07:40:57

Gotfried rabblar bara vad han lärt sig av överheten. Nordkoreaner tänker betydligt mer självständigt, så Gotfried borde absolut ta och besöka landet som upptar så mycket av åtminstone hans vakna tid. Självständiga länder ger självständigt tänkande; alltså precis raka motsatsen till de arma själar som "studerar" vid kapitalisternas handelshögskolor -- fördumning "de luxe". Pöbeln bjuds massmedia med samma ägarintressen.

Ekonomiutbildning är det absolut sista jag skulle öda energi på.

Inlagd av: Janne, 2012-03-12 20:16:04

Gotfried. Tack för dina klara besked och uppfattningar. Att efterfrågan på varor och tjänster styr behovet av arbetskraft. Det är ju därför jobbskatteavdraget haft så liten betydelse för sysselsättningen. Du tycker att facket inte skall bry sig om vad som händer ekonomiskt med de medlemmar som förlorar jobben eller blir sjuka. Högerpartiet bildades i ett försök att motarbeta att facket överhuvudtaget fick något inflytande i något. Är det dessa tider du vill ha tillbaka?

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-12 20:55:51

Bra gjort av Felix att veta hur nordkoreaner tänker. Det vi kan konstatera är ju att de inte får tala om hur de tänker om de inte tänker på ett speciellt sätt. Inte heller förvånande att han inte vill lära sig hur ekonomi fungerar.

Är detta månne några exempel på när han "håller sig till handfasta och konkreta realiteter i dagens värld"?

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-12 22:43:26

Nordkoreanerna tänker naturligtvis lika självständigt som andra Felix, problemet är bara att om dom få som vågar yppa sina tankar fängslas, torteras och mördas av regimen som långt ifrån är "folkets röst".
Besöka Nordkorea? skulle inte tro det....
Kanske skulle Felix också må bra av att börja tänka självständigt och ta in fakta om socialismens "förträfflighet"?
Att ekonomi inte är din starka sida har du visat prov på, varför inte täppa till kunskapsluckor?
Agurka: Vilken fråga är obesvarad?

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-13 21:29:46

Tvärtom, Gotfried. Ekonomi är en av mina starkare sidor. Just därför föraktar jag ekonomerna inklusive deras parodi på "Nobelpris". Det fanns faktiskt en tid när man kunde lyssna på nyhetsprogrammen i radio/TV utan att dessa förpestades av s.k. ekonominyheter. Kapitalisterna införde eländet i masskala i början av 1980-talet som en rent ideologisk åtgärd. Med dumdryga förståsigpåare som resultat.

Jag upprepar: Alla som tycker att kapitalismen är något att offra sig för skall leva på max $2/dag.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-13 22:43:26

Janne: Tvärtom så ger jobbskatteavdraget tillsammans med Rut och Rot en större efterfrågan på framförallt tjänster, men även kapitalvarohandeln ökar om den disponibla inkomsten blir större.
LO och TCO efterlyser dessutom en skattereform med sänkta marginalskatter, kommentar?
Facket ska se till medlemmarnas bästa och inte vara en partipolitisk tentakel till SAP.
Högerpartiet bildades absolut inte av den anledning du tror.
Du är mig svaret skyldig i tidigare frågor.
Vill du vara vänlig och ge svar?

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-13 23:05:54

Intresset för Nordkorea och Kuba är betydligt större än deras storlek förtjänar. Därför att det kapitalistiska samhällets mardröm är konfiskation av deras rikedomar av organiserade arbetare, som framställt dessa rikedomar genom sitt arbete.
Dess belackare framställer sig som demokrater och mörkar därför sina affärer med Saudiarabien. De mörkar också att Nordkorea har tre partier och personval som på Kuba. Om åsiktsfrihet finns i Sverige.Varför psedonymer? Svar: Arbetsgivardiktaturen.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-14 01:38:48

Gottfried: Det var visst mer än en:
"Du skriver alltid att arbetare/arbetaren har fått det bättre.
Men vem anser du att arbetaren är? Kan en arbetare aldrig behöva ha någon form av ledighet annat än semester eller max två veckors sjukledighet?
Finns det lönearbete till ALLA arbetare? *
* Min definition av arbetare omfattar även arbetslösa, sjuka, föräldralediga m.fl."

Inlagd av: Janne, 2012-03-14 20:33:26

Gotfreid. Medlemmar i facket är ju medlemmar även när de är sjuka eller arbetslösa.Självklart är det arbetarrörelsens uppgift att se till så att dessa medlemmar inte hamnar misär. Alla kan drabbas. Anders Borg har i TV flera gånger sagt att det var den mycket kraftiga globala högkonjunkturen mellan hösten 2006 och 2008 som skapade de nya jobben. Feldts "underbara natt" med Fp som resulterade i en skattereform, ökade den ekonomiska klyftan mellan arbetare och välbetalda tjänstemän.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-14 22:52:48

Agurka: Du fick svar i inlägg publicerat 2012-03-08 12:17:53.
Är det något du inte förstår eller tycker är otydligt så utveckla dina tankar.
Felix: Det är kapitalismen som ser till att du inte behöver leva på 2$/dag, socialismen har enbart bidragit till svält, misär och diktatur.
Det vet du om du har elementära kunskaper i nationalekonomi och dom ekonomiska systemen.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-14 23:13:30

Janne: Nu talar vi samma språk när du skriver att medlemmarna är medlemmar även då dom är sjuka etc.
Jag undrar då varför inte kollektivfacken ordnar medlemsförsäkringar om detta när tjänstemannafacken lyckas inrymma det mesta inom medlemsavgiften, en avgift som är lägre än vår?
Att en global högkonjunktur gynnar oss lika mkt som en nedgång sänker oss är självklar och borde ens inte behöva skrivas.
Jag tänker att vi arbetare alltid ska ta tillfället att flytta fram vår position oavsett maktfärg.

Inlagd av: Fred Torssander, 2012-03-15 11:40:30

Gottfried menar att de sociala försäkringssystemen ska bli "medlemsförsäkringar".
Vi har redan ett konkret exempel. Sjuklönereformen innebar att arbetsgivarna fick ansvaret för utbetalning av sjukersättning de första veckorna. Samt fick arbetsgivaravgiften sänkt med motsvarande belopp.
Varvid arbetsgivarna beviljade så pass mycket mindre ersättning till de sjukfrånvarande att de tjänade cirka 33239 på 7 år . Och anställda ska nu betala ytterligare försäkringar för att få ersättning vid sjukdom?!

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-15 23:17:04

Jag tycker det är en utmärkt idé ifall facket kan försäkra sina medlemmar. Naturligtvis frivilligt då. Många är ju beredda att betala högre skatt för att få bättre ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet, så då borde inte en högre fackavgift för samma service vara något problem. Låt oss säga att man tecknar en försäkring via facket som garanterar 90% av inkomsten vid arbetslöshet. Vill man inte ha den slipper man. Alla glada och nöjda. Utom kommunisterna förstås.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-16 13:04:47

Fred: Jag ser inga som helst problem att fackets medlemmar erbjuds tilläggsförsäkringar genom medlemskapet/kollektivavtal eller egenfinansierade, premien ska vara avdragbar mot inkomst.
Att medlemmen erbjuds liknande pensionsförsäkringar verkar var ok, varför inte akassa, sjukvårds och sjukförsäkring också?
Finns olika former av tandvårdsförsäkringar som fungerar så.
Det betyder inte att att försäkringssystemen blir "medlemsförsäkringar", den den delen blir ett komplement.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-16 13:50:15

Lars: Det land du hyllar har fångläger för oliktänkande, bla Hoeryong.
Det beräknas finnas över 200 000 politiska/oliktänkande fångar runt om i landet.
Massavrättningar av hela familjer förekommer.
Militären använder handikappade barn som försökskaniner när dom testar biologiska och kemiska stridsmedel.
Tortyr, tvångsaborter och tvångssterilisering förekommer.
Så länge inte arbetsplikt förekommer lär ingen arbetsgivardiktatur finnas, upplever du det så be din arbetsgivare befria dig från bojan.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-16 20:45:09

Gotfried torde kunna uträtta underverk om han bara tordes åka till ni-vet-vart. Men liberaler är i regel alldeles för bekväma av sig för att offra något. Å andra sidan – om vi bortser från "eventualiteten" av att Gotfried medvetet blåljuger – så kan det misstänkas att han visserligen tror på budskapet, men har svårt att bli upprörd på riktigt. Liberaler gillar ju i regel Israel och USA, så vad gör Nordkorea för fel?

Gotfried ombedes härmed befria Nordkorea och fixa EU-krisen. Världen väntar!

Inlagd av: Fred Torssander, 2012-03-16 22:02:35

Då arbetslösheten numera skapas och upprätthålls för att förhindra att anställda kompenserar sig för ökande priser på varor och tjänster genom att kräva högre lön (så kallad löneinflation vilken Riksbanken begränsar genom "jämviktsarbetslöshet"), finns det ingen möjlighet att försäkra behövande. Det visar också angreppet med höjda a-kasseavgifter.
Privata försäkringar blir i praktiken ett privilegium för ett fåtal. En splittring av arbetarklassen i stället för arbetarsolidaritet.

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-19 13:50:49

Märklig kommentar av Felix. Om man anklagar någon för att ljuga kanske man bör tala om vad som inte stämmer. Gotfried lär inte vara särskilt välkommen i Nordkorea om han ventilerar sina åsikter där.
Torssanders var vettigare. Det är svårt att försäkra sig mot arbetslöshet om man redan är arbetslös förstås.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-19 18:04:31

Torsander har tydligen inte uppmärksammat att vi sen inflationsbekämpningen började haft stigande reallöner, speciellt dom senaste åren.
Så den löneutveckling som varit har med råge kompenserat stigande kostnader samtidigt som konkurrenskraften för svensk industri stärkts.
Det kallar jag jobbpolitik.
Kopplar man akassan till branschlöner genom medlemsförsäkringar så kommer det alla medlemmar till del som blir utan jobb.
Privata försäkringar är naturligtvis för privatpersoner.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-19 18:52:03

Snillrik kommentar av Eriksson. Sensmoral: Om en liberal gormar och skäller, så är saken redan klar. Eller existerade det diarieförda vittnesmål i Gotfrieds högljudda klagovisa angående Nordkorea?

Tro mig, Eriksson: Det kommer att, åtminstone vad EU anbelangar, gå betydligt snabbare åt h-e än för Kuba och Nordkorea. Det var ju trots allt om EU mitt huvudinlägg handlade i första hand. Sverige är på väg rakt ned i EU:s dödsspiral med allt vad det innebär. Nordkorea har ingen del i det.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-20 18:49:08

Gottfried:

Har du tänkt tanken att om man ska kunna få del av löneökningar så måste man också ha jobb? Helst inte bara någon strömånad hit eller tid utan för jämnan.

En politik som påstås förbättra för ca 60-70% av befolkningen, men gör så enbart under förutsättning att resten får det sämre kan man stoppa upp i närmaste rövhål.

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-20 19:49:25

Det är ju knappast verifierad sanning att det kommer gå åt h-e för allt och alla heller. Angående Nordkorea får man väl välja att tro på de uppgifter som finns eller inte. Det finns naturligtvis en anledning till att kommunistiska samhällen alltid eller åtminstone nästan alltid varit stängda. Att t ex östeuropeer inte utan speciella skäl fick besöka väst. Man får väl göra sin egen tolkning och dela med sig av denna?
"Someone built a wall in Berlin, not to keep them out but to keep them in."

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-21 12:29:36

Men detta är ingen nödvändighet Agurka. Alliansen har nu sänkt inkomstskatten för oss som har jobb till en nivå där det börjar kännas meningsfullt att gå dit. Men man har istället höjda diverse andra skatter och avgifter, vilket gör att vi fortfarande har ett av världens högsta skattetryck. Pengar finns till ofrivilligt sjuka och arbetslösa ändå. Allt handlar om tillväxt och prioriteringar. Du själv förespråkar ju en politik där alla får det sämre. Den borde man stoppa där du skrev.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-21 16:42:50

Eriksson: Om det var så meningslöst att gå till jobbet förut hur kan det då komma sig att du inte istället sket i det för att gå å dra på a-kassa och aktivitetsstöd?

Du menar ju att det först nu är meningsfullt att gå till jobbet?

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-21 23:12:23

Min politiska uppfattning Agurka: Att man skall försörja sig själv. Jag skulle förmodligen vara dum nog att gå dit om det blev 60 procent i inkomstskatt och 100 procent i a-kasseersättning också. Sån är jag. Däremot måste jag erkänna att på 80-talet när jag var ung, inkomstskatten var enorm och ersättningarna för att stanna hemma också var enorma, struntade jag då och då i att gå till jobbet. Jag var inte ensam.

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-22 00:54:41

Arbetarklassen har inget intresse av kärnvapen, sa Fidel Castro nyligen. Kuba har försvarat sin självständighet utan kärnvapen i mer än 50 år genom mobilisering av miljoner män och kvinnor. Kärnvapen kan bara användas för att slakta oskyldiga. Detta uttalande diskvalicerar alla Sveriges militära samarbetspartners i NATO och EU. Nordkoreas inställning gör dem mer utsatta för militära hot och provokationer. För övrigt går Gotfrieds påståenden om Nordkorea inte att verifiera från någon nyhetskälla.

Inlagd av: Eriksson, 2012-03-23 14:56:19

Det går att hitta uppgifter om Nordkorea som både helvete och himmelrike, Lars. Allt handlar om var man letar och väljer att tro på. När man söker info får man försöka hitta objektiva källor. Man skulle knappast vänt sig till Adolf Hitler får att få en objektiv beskrivning av juden. Man vänder sig inte till Expo för en objektiv beskrivning av SD, eller contra för info om socialism.

Inlagd av: Lars medelm IF metall, 2012-03-27 12:33:51

Ett minimikrav för objektivitet är väl att man lyssnar eller läser uppgifter från båda sidor. Då fallerar all svensk och västerländsk massmedia i objektivitet då det gäller Kuba, Nordkorea eller fackliga strider i USA eller Europa. Själv försöker jag följa Kuba, Nordkorea och fackligt arbete på nätet. Anledningen till att svenska journalister inte är objektiva är att deras arbetsgivare är part i målet. Det ligger inte i medias ägarintressen att skildra socialismen eller arbetarnas kamp innefrån.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-28 17:34:42

"För övrigt går Gotfrieds påståenden om Nordkorea inte att verifiera från någon nyhetskälla"
Delvis sant eftersom nästan all nyhetsrapportering ut från NK är förbjuden, däremot finns det det "olagliga" -på NK- dokumentärer som stärker det jag skriver.
Vidare finns det växande underjordiska grupper som verkar för demokrati, dom avrättas som djur när Lars regim hittar dom.
Känner du stolthet då Lars?
Vad som är objektiv nyhetsjournalistik ska alltså bestämmas av Kuba och Nordkorea?

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-28 17:52:05

"Kuba har försvarat sin självständighet utan kärnvapen i mer än 50 år", skriver Lars.
Lögn:Kubas allians med Sovjet försäkrade dom om kärnvapen, minns inte Lars "Kubakrisen" eller är det kunskapsluckorna som visar sig igen?
Arbetarklassen styr inte Kuba, har aldrig gjort vilket jag beskrivit i tidigare inlägg.
Kuppmakarna införde bara en annan form av diktatur efter Batista.
Den diktaturen ser nu ut att falla då vi ser en "grisbuktsinvasion" inifrån landet i tågande, folket har rest sig på Kuba.

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-29 19:47:20

Kuba hade nyligen ett rådslag om kommunistpartiets "guidelinjer. Över 8 miljoner deltog på mer än 163 000 möten med inlägg av 3 miljoner.Den svenska demokratin bleknar. Detta visar att yttrandefrihet och åsiktsfrihet finns på Kuba och att objektivitet inte finns i västliga medier.
När Kennedy fick CIA-kalkyler om att en invasion av denna frihet skulle kosta 20 000 USA-soldater livet blåste han av invasionsplanerna. Kärnvapnen var till stöd för Sovjet i kalla kriget mot USA. Kuba behövde dem ej.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-29 20:15:51

Ser mig föranlåten att påminna Gotfried om vad jag öppnade den här tråden med. Det är som sagt en sak att skrävla om "västerländsk demokrati", "mänskliga rättigheter" och "valfrihet" så länge samhället kan hållas ihop socialt.

Man ska inte hänga upp sig på liberalers politiskt-ideologiska hallucinationer, psykoser och tungomålstalande alltför mycket. Det viktiga är att en allt större majoritet av världens befolkning ser att den rika världen är bankrutt över hela linjen. EU visar vägen.

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-29 20:46:05

Svensk-Koreanska föreningen, som arbetar för återförening av Korea, anger "Rodong Sinmun lanserar en nätsajt på engelska och koreanska. Sidan kommer sannolikt att blockeras i södra Korea, med hänvisning till den så kallade nationella säkerhetslagen som förbjuder allmänheten att ta del av information från Nord." Uppgifterna från Kuba hämtar jag från Granma International.
Det är inte i objektivitetens namn som svensk press bojkottar dessa. Det är i den svenska statens imperialistiska intressen.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-29 21:34:07

Påståendet "Kuba har försvarat sin självständighet utan kärnvapen i mer än 50 år" är sant. De sovjetiska kärnvapnen fanns på Kuba bara några veckor hösten 1962. Och den kubanska revolutionen har nu drygt 53 år på nacken.

Gotfried har absolut inte beskrivit/förklarat vilken klass det är som styr det kubanska samhället. Att Gotfried är duktigt sur på Kuba och Nordkorea har vi noterat, men i brist på vettiga resonemang från hans sida måste vi nog dra slutsatsen att det handlar om USA och Israel.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-29 23:13:57

Den svenska demokratin kommer aldrig att blekna inför en folkmordsregim som Kubas, aldrig någonsin.
Mötena är påtvingade, alternativ finns inte och är du inte med riskerar du och din familj att utplånas av barbarismens soldater.
Kärnvapnen placerades på Kuba för att man fruktade ett befrielsekrig mot regimen, Kennedy backade inför vad Sovjet/Kuba kunde åstadkomma med kärnvapen då man visste att kommunismen inte skulle backa för miljontals döda.
"Grisbukten" kommer nu, genom folklig resning.

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-29 23:30:19

Granma International är ju ägd av terrorregimen, hur objektiv/sann är den?
Lars bör vidga sina vyer om han vill bli en objektiv debattör.
Felix: Nej den "rika världen" är inte bankrutt, tvärtom så skickar USA matpaket till svältande barn till ett av de länder som står dom längst bort ideologiskt.
Jag kallar det solidaritet, vad kallar du det när din ideologi ånyo kollapsat?


Inlagd av: Lars medlem i IF Metall, 2012-03-30 16:47:43

Hur sann är Granma International, undrar debattören Gotfried. Om man vill veta vad den kubanska ledningen egentligen tycker, säger eller tänker, så kunde svenska journalister referera detta. Men man skriver bara vad Carl Bildt vill höra, vilket sedan papegojelikt upprepas av hans supportrar.
Alla fakta om missilkrisen 1962 är nu tillgänglig hos CIA. Däribland USA´s planer på en invasion av Kuba, som stoppades med bl.a. beväpning av 1 miljon kubanska kvinnor. De stoppade ett kärnvapenkrig!

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-30 22:54:16

Lars menar alltså att Granma International beskriver hur terrorn på Kuba massavrättar familjer, förföljer homosexuella, förbjuder fria fackföreningar?
GI är en propagandaapparat, inget annat.
Hade Kennedy gett flygunderstöd till exilkubanernas invasion hade kärnvapen varit svaret från den sovjetkubanska alliansen.
Miljontals människor hade dött i befrielsekriget, eller konsekvenserna av det.
Nu kommer friheten till Kuba från en inre folklig resning som just startat med marknadsekonomiska inslag.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-31 02:29:18

Värst vad Kuba är på tapeten. Kan inte tänka mig att vare sig Kuba eller Nordkorea är idealiska länder att leva i, men det verkar ju inte som om Kuba är sämst.

Sverige ansåg jag vara fantastiskt för ca 25 år sedan. Kunde inte föreställa ngt bättre land.

Idag dras sjukpenningen in för människor som bara med stor möda kan resa sig ur sängen.

I den situationen kan jag tänka mig att Kuba framstår som helt OK. Man slipper frysa medan man svälter ihjäl.

Bit i den Gottfried!

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-31 10:15:12

Att marknadsekonomin och liberaler som Roosevelt, Kennedy, Clinton osv står för atombombningar i Japan och krig mot Kuba, Korea, Vietnam, Irak osv vet alla. Gotfried tycker att USA skulle bombat Kuba också. Genom att kalla andra debatörer för lögnare och den kubanska revolutionen för en kupp försöker han dölja liberalismens kupper och krig och avskräcka från läsning av Granma International. Han ljuger om massavrättningar på Kuba och kubas prohomofilm "Jordgubbar och Choklad ". Är detta liberalt?

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-03-31 10:21:03

Man kan fråga sig vad skränliberaler modell Gotfried tror om sin förmåga att övertyga, inte minst i dessa tider. Den rika världen har alltid varit moraliskt bankrutt, men nu är bankrutten total i och med att nästan all industriell produktion avvecklats och systemet bara parasiterar via finansinstituten och den militärindustri som talande nog inte flyttats.

Och om så liberalernas alla blöta drömmar slog in, så skulle de inte bli mer fridsamma. Deras sjuka idéer är produkter av ett sjukt system.

Inlagd av: Eriksson, 2012-04-02 23:06:19

Det är stor skillnad på "Sverige för ca 25 år sen" och den politik Lars, Felix och Torssander förespråkar Agurka.

Vad tyckte du var så fantastiskt? Låg arbetslöshet? Enorma skatter, bidrag och ersättningsnivåer? Hög inflation? Minus i statsfinanserna? Stor försvarsbudget och påtvingad värnplikt?`

Inlagd av: Agurka, 2012-04-03 21:52:01

>Låg arbetslöshet?
Ja, verkligen. Nytt jobb inom 24-48 timmar.

>Enorma skatter,
Skitsnack. Inte för lågavlönade. Jag fick pengar över av lönen trots skatterna. När jag var 21 hade jag nog för att köpa eget hus av rena sparpengar från sommarjobb & veckoslutsjobb.

>bidrag och ersättningsnivåer?
Fanns inte i mitt medvetande för 25 år sen.

>Hög inflation?
Smällar man kan leva med.

>Minus i statsfinanserna?
Å andra sidan: Jobb och lön till så gott som alla.

(slut på tecken)

Inlagd av: Eriksson, 2012-04-04 11:13:41

Intressant svar av Agurka. Jag var också lågavlönad. Ett lönebesked från 1988 visar bruttolön 9856, nettolön 6111.

Även om inte bidrag och ersättningsnivåer fanns i ditt medvetande fanns de väl där för oss andra?

Hög inflation berör inte Agurka, alltså att allas pengar blir mindre värda, och att minus i statsfinanserna till slut får en effekt verkar han ej förstå. Detta luktar enorm egoism, något han/hon gärna beskyller andra för.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-04-04 20:08:17

Bland allt annat bluff och båg i borgerlig vokabulär intar "låg inflation" något av en särställning. Prislappen på boendet -- särskilt elen -- samfärdseln etc. kan rusa i höjden genom avregleringar/privatiseringar, samtidigt som det påstås råda "låg inflation".

Lögnen har sin förklaring: Om inte bankerna åtnjöt ansvars- och straffrihet, så skulle levnadsstandarden kollapsat i Västvärlden redan på 1980-talet. Nu först barkar det utför med välfärden för gott i och med att EU:s bankrutt. Grattis!

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-04-04 20:28:34

Ganska kul formulering av Eriksson: "Detta luktar enorm egoism". Erikssons påstånde motiverat med att Agurka kunde leva (bokstavligen) med viss inflation och med minus i statsfinanserna.

Förvisso finns en koppling mellan egoism och minus i statsfinanserna, men där hittar vi först och främst överklassens/företagarnas penningegoism. Naturligtvis oantastligt för en sann liberal. Den andra ingrediensen, inflationen, är betydligt mer våldsam idag men påstås vara "låg". Himlen är grön, typ.

Inlagd av: Eriksson, 2012-04-04 23:38:42

Elpriset är ett utmärkt exempel på när marknad och konkurrens inte fungerar. Telefoni är ett utmärkt exempel på när det fungerar. Idag är det i stort sett gratis att ringa, vad kostade det på monopolet televerkets tid? Det finns statliga elbolag. Sänk priset så följer de andra efter. Man behöver inte ha en kommunistisk diktatur för att ha ett lågt elpris.

Att jag använde ordet egoism beror på att jag ofta beskylls för just det. Att lämna efter sig skulder som andra får ta reda är egoism.

Inlagd av: Agurka, 2012-04-05 00:32:38

Eriksson:

Är det då jätteprima med > 8% arbetslöshet. Är det bra att ca 100.000 lever på extremt diskriminerande bidrag och samtidigt ger 1,8 miljarder årligen i anordnarbidrag till chefen. Resten a-kassa/försörjningstöd/släkt

Om budgetunderskott kommer sig av investeringar kan det vara bra långsiktigt.

Var kommer pengarna ifrån idag? Jo, realisation (stöld/rån) av våra offentliga tillgångar. Konfiskering av pensioner och rejäla försämringar för 10-20% av folk i yrkesför ålder.

Är det bra?

Inlagd av: Eriksson, 2012-04-05 11:19:56

Som Agurka säkert vet vid det här laget så är jag emot jämviktsarbetslösheten. Men det verkar finnas någon tro hos vänstern att högre skatter skapar full sysselsättning. Det tror inte jag. Även jag är vanlig arbetare som retar mig på snedfördelning av löner och liknande. Men vi skapar inte fler jobb och bättre levnadsvillkor för lågutbildade genom att sänka löner och kraftigt höja skatten för högutbildade.

Pengarna idag kommer från exakt samma ställe som på 80-talet. Skatter.

Inlagd av: Agurka, 2012-04-05 16:09:01

Sen när, Eriksson, blev det egoistiskt att föredra att en politik som gör det möjligt, som Alliansen ljög om 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 och fortsätter ljuga om 2012: "att alla som kan och vill ska få lova att jobba"?

Eller är det bara en känsla du har att alla andra är egoister om du behöver betala några kronor för mycket i skatt?

Var är snacket om egoism när det gäller VD:lönerna som kan uppgå till flera normala månadsinkomster VARJE dag?

Inlagd av: Eriksson, 2012-04-05 20:38:14

Jag skrev vad jag anser egoistiskt Agurka. Hemskt gärna full sysselsättning, men inte med lånade pengar.
Du gör fortfarande kopplingen sänkt skatt= högre arbetslöshet. Det gör inte jag.
Jag betalar gärna skatt för att få ett fungerande samhälle. För detta krävs inte att staten tar över hälften av vad jag tjänar.

Inlagd av: Agurka, 2012-04-06 05:32:32

Alliansen har haft sedan 2006 på sig att få ner arbetslösheten. Hur kan man, annat än av privatekonomiska skäl, stödja en politik som fungerar så illa och samtidigt påstå sig vara vanlig arbetare?

Vad var jag sist jag hade jobb? Vad är jag idag? Är jag en självvald parasit mellan jobben som då skall spottas och sparkas på? Var finns solidariteten?
Ska jag buga av tacksamhet när jag får smaka på jobbskatteavdraget och annars vara glad över att ha det sämre så att välbärgade får ha det bättre?

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-04-10 08:56:33

Tvärtom, Eriksson: Elpriset är rena skolboksexemplet på att marknad och konkurrens fungerar. Varför hålla till godo med enkelt, billigt och bra när marknaden kan fixa det krångligt, dyrt och dåligt? Om det funnes den minsta gnutta substans (det gör det inte) i svamlet om konsumentens makt på en fri marknad, så skulle kapitalisterna sky marknaden som pesten.
Men man kan ju alltid trösta sig med att det enligt påbud från högsta ort råder "låg inflation". Inte illa.

Inlagd av: Agurka, 2012-04-11 20:52:24

Eriksson:
Trevlig lösning du har på dina samhällsproblem:
Sverige riskerar att behöva låna lite... whhhhoooooooj..... spara , avskeda, höj arbetslösheten, men för jösse namn dela inte på jobben och rotera inte mellan dem.
Alltså: Din lösning är att gärna offra andra som har otur.
Hur skulle du resonerar om DU offrades i åtgärdsträsket åtta av de kommande tio åren – för fosterlandets skull?

Inlagd av: Eriksson, 2012-04-11 23:02:31

Fortfarande Felix: Statligt elbolag, samma höga pris. Vem gör vinst?
Agurka: Du gör fortfarande kopplingen mellan jobbskatteavdraget och sänkta ersättningsnivåer. Jag gör inte den kopplingen, därför kan vi inte argumentera på det sättet, jag är ledsen. Jag anser att de skatter vi betalar i Sverige bör räcka för att du skall få ett bra liv.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-04-12 09:49:27

För att återknyta till rubriken på hela denna tråd: En del av den liberala ofärdspolitiken – alltså den politik EU har som utskriven uppgift att förstärka och fördjupa i vår del av världen – är att statens resurser ska gå till bankstöd och kolonialkrig. Statliga bolag KAN tolereras så länge de inte, som det heter, "snedvrider konkurrensen", det vill säga tillhandahåller bra och billig service, vilket direkt förstör förutsättningarna för privata geschäftmakare, alias "Marknaden".

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-04-12 10:18:17

Frågan jag ställde om plutokratin vågar sig på att göra rent hus med sin egen massbas, alltså den överbelånade, liberalt marknadstroende medelklassen, verkar få ett jakande svar. Samtidigt som man eliminerar denna medelklass i Sydeuropa – inte minst genom att förstöra nyrekryteringen via stryptaget på ungdomen – så sitter det övriga EU:s fullt intecknade medelklass och skriker på mer av samma. Det är ett riktigt korkat, stereotypt beteende, som kommer att få exakt det svar det faktiskt ber om.

Inlagd av: Felix, Stockholm, 2012-04-12 10:49:59

Till Agurka:
Eriksson har en ofelbar universalmedicin mot Sveriges alla samhällsproblem; han är ju SD-sympatisör. Frågan är bara huruvida bankerna, storföretagen och deras EU-monster bryr sig om vår kverulerande småborgerlighet. Tillhörde jag detta maktetablissemang, skulle jag inte tveka ett enda ögonblick. I klartext: Fortsätt som tidigare. Vredesutbrott mot "massinvandringen" men inte mot kolonialkrigen liksom mot skatterna men inte mot dyrtiden och massarbetslösheten är bevis nog.

Inlagd av: Eriksson, 2012-04-12 17:41:12

Ännu en gång vill jag påpeka att jag inte är SD-sympatisör. Jag är likt partiet emot vår nuvarande stora och kravlösa invandring. Jag vill också precis som SD att vi lämnar EU. I övrigt är SD en blandning mellan de sju riksdagspartierna, alltså ett ganska onödigt parti.

Den havererade invandringspolitiken är bara EN onödig kostnad. EU och krig är andra. Agurkas inlägg "skattesåll" ger också en fingervisning om var man kan spara. Det finns massor.

Inlagd av: Gotfried, 2012-04-18 16:31:08

Lars bör läsa vad exilkubaner säger om sitt forna hemland, vad FN säger och den kubanska terrorn mot det egna folket.
Hur ekonomiska bedömare ser på planekonomin där, Castro har nu sällat sig till dom som inte längre tror på det han själv infört.
Om Lars hade rätt skulle ju flyktingvågen gå till Cuba från USA och inte tvärtom, Cuba skulle inte behöva stänga gränserna och sänka flyktingbåtar.
Lars dröm om tillåtna kubanska homofilmer skulle också infrias om Cuba blev en friliberal stat.

Inlagd av: Gotfried, 2012-04-18 16:42:05

Att i Felix ögon anses som moraliskt bankrutt ser jag bara positivt på, värre vore det om jag delade hans syn på moral och hur man ska få alla att tänka lika i en stalinistisk modell.
Jag tror dom som delar den formen av ideologi inte står Brevik långt isär i fråga om empati och mångfald.
Den liberala världen blir rikare och friare, den socialistiska är nu bankrutt, ideologiskt som ekonomiskt.
Det värmer en demokrat.

DA-ledarbloggen

Krönika

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Insändare

Metall avvärjde nytt val

En Regerings- och Riksdagskris undveks tack vare Svenska Metallindustriarbetareförbundets fantastiska utbildningar på 1970-, -80 och del av 90-talen, där lagar och avtal blandat med sunt förnuft gjorde vår fackgeneration till oslagbara förtroendemän/kvinnor och förhandlare.

Mer insändare »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete