Nyckeln till en schysst pension

Politiken och det goda livet

Mårten Ström 2012-01-24

     

”Ett människovärdigt och utvecklande arbetsliv går hand i hand med strävan efter ett samhälle där alla människor behövs och där vi tar gemensamt ansvar för social trygghet, välfärd och utveckling” Så utrycker sig IF Metall i sin värdegrund.

Det är där vi måste börja i det konstruktiva samtalet om vilket Sverige vi önskar att få leva och delta i. Alla människor oaktat bakgrund har drömmar och visioner om ett bra liv. Det goda livet!

Många av oss har barn, barnbarn, mor och farföräldrar som också de har en dröm om ”det goda livet” och skulle om de gavs möjligheten i bra och konstruktiva samtal berätta vad de längtar till.

Men politiken väljer istället en annan väg. Den pragmatiska, som helt saknar visionärt tankesätt! Det blir inte ett värdigt och konstruktivt samtal i stället ser vi många beslutsfattare som tenderar till att marginalisera människor genom att ständigt tala i termer som vanligtvis kamrer har för vana att nyttja.

Att vi måste betala skatt för att få den välfärd vi önskar – det förstår var och en. Storleken på den gemensamma insatsen är avgörande för den trygghet vi alla önskar. Alla ser vi bristerna i skolan, omsorgen och sjukvården. Behoven av mer personal är hur tydlig som helst och det kostar. I det läget väljer politiken att sänka skatten till oss som redan har ”det goda livet”

Politiken väljer INTE ”det goda livet” för alla, utan flörtar med den egoistiska ådra som vi alla bär på. Vi ser behoven och möter dem praktiskt varje dag, hemma i familjekretsen, arbetsplatsen eller där vi bor. Det är i den här myllan som samtalet om ”det goda livet” måste föras.

Politiken väljer i sitt språkbruk att kalla de som är arbetslösa för ”bidragstagare” och de som är för sjuka för att utnyttja systemet. Den attityden är inte bara ideologisk utan föraktfull. Attityden förstärks genom att politiken stiftar lagar som ”bekräftar” deras människosyn.

Det duger inte om politiken ska vinna människors förtroende till den demokratiska ordningen vi valt i vårt land. Politiken tenderar att bli något annat än den möjlighet som den faktiskt kan vara – för alla människor.

”Det goda livet” och konstruktiva samtal om och hur den ska formas tillsammans med människor är långsiktigt den enda vägen om politiken ska vinna människors förtroende över tid.

Mot den bakgrunden känns dessa tänkvärda ord som relevanta och en god vägledning: ”Jag har tre skatter som jag aktar och vårdar. Den första är kärleken, den andra är förnöjsamheten, den tredje är ödmjukheten.
Bara den som älskar, är fylld av mod, bara den förnöjsamme är storsint, bara den ödmjuke är lämpad att härska”.

Mårten Ström LuleåKommentarer

Det finns 1 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Eriksson, 2012-01-24 17:53:21

Skribenten gör det misstag de flesta vänsteranhängare gör. Han sätter automatiskt likhetstecken mellan höjd skatt och höjd välfärd. Han glömmer också bort att ordet välfärd betyder olika för olika människor. Om vi betalade 90 procent inkomstskatt så skulle mycket bli gratis men vår möjlighet att bestämma över våra egna liv skulle kraftigt försämras. I mina ögon är detta en betydligt sämre välfärd. I Sverige idag betalar vi alldeles för mycket skatt för det vi får tillbaks.

DA-ledarbloggen

Krönika

Köket jag ville fly ropar mig tillbaka

Våra arbetsplatser och arbetskamrater formar oss, vare sig vi vill det eller inte. Men vilka minnen finns kvar när vi stämplat ut och hängt undan uniformen?

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Insändare

Fattigdomen brer ut sig

Det är kåkstäder med uteliggare i Malmö. Det ser ju hemskt ut . Här får tiggare och hemlösa bo.

Mer insändare »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete