Nyckeln till en schysst pension
Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit, med rötter i en annan tid. Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit, med rötter i en annan tid. Foto: KERSTIN CARLSSON

Rytande som skakar om

Säg lejon och du tänker på styrka, kraft, fara. Inga lejon har någonsin sprungit omkring i Sverige. Ändå återfinns lejonet i Sveriges riksvapen. Djurens konung har gett avtryck långt bortom sina jaktmarker. På stjärnhimlen. Mytologin vimlar av dem.

     

Även sångtexterna: Lyssnar på Lion’s Roar med First Aid Kit som låter ett lejons rysliga rytande skaka en komplicerad relation.

Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit må ha vuxit upp i Stockholm och har knappt nått myndighetsåldern. Men deras musik har rötterna i en annan tid. Eller också är den tidlös, fri från nyckfulla trender.

First Aid Kit har lyssnat en hel del på Carter Family, en trio som begav sig till staden Bristol, Tennessee där en viss Ralph Peer satte upp en tillfällig inspelningsstudio i slutet av 1920-talet. Från bergens gruvsamhällen och bondbyar strömmade predikanter, hembrännare, gospelgrupper och gamla kåkfarare för att bli inspelade. ”Countrymusikens viktigaste ögonblick” enligt Johnny Cash. Ett avstamp för många, inklusive två stockholmstjejer födda på 1990-talet.

Musik som ett evigt rytande lejon.

Att använda lejon som liknelse lockar. Lejonet står för såväl dödlig fara som vacker styrka.

Den mest kända lejonlåten sjöngs i original på zuluspråket av sydafrikanerna Solomon Linda & the Evening Birds och hette Mbube.

Pete Seeger snappade upp den och kallade den Wimoweh (en felsägning av uyimbube, ”du är ett lejon” på zulu) som sedan blev the Lion Sleeps Tonight. Som blev en hit med the Tokens, med svenska the Hounds och även REM. Men upphovsmannen Solomon Linda gick i stort sett lottlös.

När låten hamnade i Disney-filmen
Lejonkungen startades den riktiga rättsliga processen och Solomon Lindas efterlevande lär ha fått kompensation. Disney tvingades till sist på knä.

Ett lejons rytande undgår ingen.

Harald Gatu
hg@da.se
Publicerad: 2012-01-19
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.

DA-ledare

Helle Klein
Låt valrörelsen bli ideologisk

Det är hög tid att Löfven och Andersson tar ledningen i debatten om den ökande ojämlikheten och visar att Socialdemokratin också är en kritisk politisk rörelse som vill bekämpa klassklyftor och könsmaktsordningar.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

"Vi utnyttjas utan att någon bryr sig"

Allonias Sebhartu slog larm. Facket slog larm. Yussuf blev lurad på lön och vann i tingsrätten. Ändå fortsätter Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetsgivaren.


Så straffas företag vid dödsolyckor

Företagen betalar i snitt 1,3 miljoner kronor i böter. Räknat på genomsnittsomsättningen motsvarar det 0,05 procent.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete