Nyckeln till en schysst pension
Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit, med rötter i en annan tid. Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit, med rötter i en annan tid. Foto: KERSTIN CARLSSON

Rytande som skakar om

Säg lejon och du tänker på styrka, kraft, fara. Inga lejon har någonsin sprungit omkring i Sverige. Ändå återfinns lejonet i Sveriges riksvapen. Djurens konung har gett avtryck långt bortom sina jaktmarker. På stjärnhimlen. Mytologin vimlar av dem.

     

Även sångtexterna: Lyssnar på Lion’s Roar med First Aid Kit som låter ett lejons rysliga rytande skaka en komplicerad relation.

Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit må ha vuxit upp i Stockholm och har knappt nått myndighetsåldern. Men deras musik har rötterna i en annan tid. Eller också är den tidlös, fri från nyckfulla trender.

First Aid Kit har lyssnat en hel del på Carter Family, en trio som begav sig till staden Bristol, Tennessee där en viss Ralph Peer satte upp en tillfällig inspelningsstudio i slutet av 1920-talet. Från bergens gruvsamhällen och bondbyar strömmade predikanter, hembrännare, gospelgrupper och gamla kåkfarare för att bli inspelade. ”Countrymusikens viktigaste ögonblick” enligt Johnny Cash. Ett avstamp för många, inklusive två stockholmstjejer födda på 1990-talet.

Musik som ett evigt rytande lejon.

Att använda lejon som liknelse lockar. Lejonet står för såväl dödlig fara som vacker styrka.

Den mest kända lejonlåten sjöngs i original på zuluspråket av sydafrikanerna Solomon Linda & the Evening Birds och hette Mbube.

Pete Seeger snappade upp den och kallade den Wimoweh (en felsägning av uyimbube, ”du är ett lejon” på zulu) som sedan blev the Lion Sleeps Tonight. Som blev en hit med the Tokens, med svenska the Hounds och även REM. Men upphovsmannen Solomon Linda gick i stort sett lottlös.

När låten hamnade i Disney-filmen
Lejonkungen startades den riktiga rättsliga processen och Solomon Lindas efterlevande lär ha fått kompensation. Disney tvingades till sist på knä.

Ett lejons rytande undgår ingen.

Harald Gatu
hg@da.se
Publicerad: 2012-01-19
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete