Nyckeln till en schysst pension
Efter ett år som inhyrd blev Kristian Demir anställd av ABB – till lägre lön. Efter ett år som inhyrd blev Kristian Demir anställd av ABB – till lägre lön. Foto: ALEXANDER DONKA

Så fick klubben koll på inhyrningen

Bemanningsföretag och beordrad övertid är svåra frågor för fackklubbarna. Men på ABB Robotics har klubben satt ner foten. Möt fackordföranden som tar emot inhyrda med öppna armar och lyckats lösa övertidsfrågorna.

Klubbordföranden Jonas Åkesson har lyckats locka 
95 procent av de bemanningsanställda att gå med i facket.  Klubbordföranden Jonas Åkesson har lyckats locka 
95 procent av de bemanningsanställda att gå med i facket.
     

På ABB Robotics i Västerås bygger robotar robotar vid löpande band. Men bara på ett fåtal stationer. De konstgjorda montörerna står sig fortfarande slätt mot mänskliga händer.

Nästan av hälften av arbetsstyrkan på nästan 400 personer är inhyrda.

När finanskrisen var över exploderade orderingången. Den bantade personalstyrkan fick kämpa hårt för att klara leveranserna av industrirobotar. ABB:s strategi var att öka andelen inhyrda.

– Vi har en bemanningsbransch som företaget använder. De kommer inte att sluta. Vi måste anpassa oss och ta emot de inhyrda. De är våra kompisar, säger Jonas Åkesson, IF Metalls gruppordförande på ABB Robotics.

Och Jonas Åkesson och hans gruppstyrelse har lyckats bättre än de flesta. På Robotics är 95 procent av de bemanningsanställda med i facket. Vägen till framgång är att bemöta inhyrda som alla andra.

– Men det här är ingen ’one man show’, vi i styrelsen gör allt tillsammans.

Efter att ABB brutit mot medbestämmandelagen fick Jonas Åkesson förhandlingsläge att skriva in i det lokala avtalet att IF Metall tar emot och introducerar alla nya. Då passar han på att undra om de är med i facket. Alla får frågan och erbjuds medlemskap.

– Det gäller att ta kommando och behålla initiativet.

Fackexpeditionen ligger strategiskt vid matsalen – det är lätt för alla anställda att komma till IF Metall.

– Och jag lägger en stor del av arbetsdagen på att gå runt och prata med folk. Skapa förtroende.

Ytterligare en strategi är att fackstyrelsen ska bestå av både män och kvinnor.

– I en del frågor kan det vara lättare att prata med representant av samma kön.

Under åren har Robotgruppen fått skäll för att man inte lagt mer kraft på visstidsanställningar i stället för bemanningsföretag. Också den egna verkstadsklubben uttryckte missnöje.

– Ett av motargumenten är lönerna. Bemanningsanställda går direkt in på snittlönerna. Sammantaget med bra lokala avtal blir de flesta nöjda.

En nyanställning direkt av ABB innebär lägre lön. Något som 21-årige Kristian Demir fått känna på. I drygt ett år jobbade han på bemanningsföretaget Adecco. Nu har ABB bestämt sig för att anställa 35 personer och Kristian Demir är en av dem. Men lönen blev 1 500 kronor lägre.

– Självklart känns det. Men ett fast jobb är bättre, tryggheten är viktigare, säger han.

I sina försök att få inhyrda att känna delaktighet har facket sett till alla får delta i företagets årliga kick-off. Dessutom får alla som kommer in på ABB tre eller sex månaders kontrakt.

– För mig är det självklart. Min farsa sa alltid: ’behandla dina medmänni-skor som du själv vill bli behandlad.’ Det har följt mig hela livet, säger Jonas Åkesson.

Också övertiden har fackstyrelsen på Robotics fått ordning på. De senaste åren har många anställda på företag med löpande band-tillverkning väckt frågan. Bolagen har beordrat övertid utan att ta hänsyn till personalens behov av vila och återhämtning. IF Metalls ledning har fått omfattande kritik från klubbar som menar att facket måste förhandla fram mer inflytande i övertidsfrågan. Hittills har alla sådana försök bemötts kallsinnigt från arbetsgivarhåll. I slutändan handlar det om makten att leda och fördela arbetet – arbetsledningsrätten.

Också på Robotics har man stött på problem.

– Strax före sommaren beordrades övertid, dubbelskift, på en röd dag. Då small säkringen för mig, säger Jonas Åkesson.

Efter semestrarna lyckades IF Metall förhandla fram ett lokalt avtal som reglerar övertiden (se faktaruta).

– Ledningen förstår att vi behöver folk som är utvilade.

Förutom ihärdigt fackligt arbete och strategiskt tänkande beror klubbens framgångar på bra kontakter med företagsledningen. Jonas Åkesson kommer överens om det mesta med produktionschefen.

– Det finns nog fackklubbar som inte bryr sig om inhyrda. De har inte fattat. Det handlar om vår överlevnad, säger Jonas Åkesson.

Marcus Derland
md@da.se
Publicerad: 2011-12-07
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 2 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Dan Andersson Pappers, 2011-12-07 11:42:44

Det är bland de förtroendevalda fackets framtid finns. Glädjande att läsa om klubbar som agerar med självförtroende, och försöker göra det bästa av situationen!

Inlagd av: Peter Pilnäs, 2011-12-08 07:41:33

... och snart kanske vi alla jobbar på kontrakt, rena guldläget – för arbetsgivarna i alla fall.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete