Nyckeln till en schysst pension

Stress bakom belastningsskador

För att få bättre fart på arbetsmiljöarbetet ska IF Metall satsa extra på fem områden. Ett av dem är belastningsskador. – Särskilt utsatta är kvinnorna i industrin, säger arbetsmiljöombudsman Stefan Wiberg.

     

Bakom beslutet att anta en ny handlingsplan för arbetsmiljöarbetet ligger bland annat IF Metalls egen arbetsmiljöundersökning från 2010 där klubbar med minst 50 medlemmar svarade på en enkät om den egna arbetsplatsen.

Undersökningen visar att belastningsskador är ett stort problem, särskilt för de kvinnliga industriarbetarna. Av dem riskerar 38 procent att drabbas av belastningsskador medan 27 procent av männen löper den risken. På tvätterierna riskerar åtta av tio kvinnor belastningsskador.

– Dessa frågor får inte tillräcklig plats i den offentliga debatten, konstaterar Stefan Wiberg. När det ändå sker, är det i första hand belastningsskador hos kvinnor i offentlig sektor som uppmärksammas.

– All uppmärksamhet på belastningsskador är bra. Men det är inte bra när problemen inom industrin kommer i skymundan.

I dag måndag meddelade Arbetsmiljöverket att de planerar en särskild satsning på att förbättra kvinnors arbetsmiljö. Man konstaterar att skador i leder och muskler ligger bakom 44 procent av kvinnors anmälda arbetssjukdomar och är den främsta orsaken till sjukfrånvaro och utslagning från arbetslivet.

Därför kommer Arbetsmiljöverket att samla och sprida kunskap om hur belastningsskador kan förebyggas. Bland annat ska bättre inspektionsmetoder utvecklas för att tidigt upptäcka och förebygga riskerna för belastningsskador.

Regeringen har givit Arbetsmiljöverket ett extra anslag på 20,5 miljoner kronor för projektet som skall vara klart 2015.

Enligt IF Metallt är stress en grundläggande orsak till att belastningsskador uppstår. 2010 arbetade 80 procent av industriarbetarna på arbetsplatser där stressen ökat, enligt enkäten. Kombinationen av bland annat ökad stress, minskat arbetsinnehåll och minskat inflytande resulterar i fler arbetsskador.

IF Metall vill bland annat att de anställda ska kunna växla mellan arbetsuppgifter så att sammantaget högst 75 procent av arbetstiden upptas av ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete.

De andra fyra punkterna som prioriteras i IF Metalls handlingsplan är rehabilitering, nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet, arbetsmiljöutbildning och fackligt socialt arbete.

– En gemensam röd tråd är att vi vill stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet, säger Stefan Wiberg.

– Målet är att förhindra utslagning från arbetsplatserna, vi vill att Sverige ska vara världsledande på arbetsmiljöområdet.

I arbetsmiljöundersökningen anger klubbarna att ungefär 40 procent av medlemmarna riskerar att slås ut från arbetsplatserna. Den största orsaken – som också är den största orsaken till stressen – är för låg bemanning.

Även den psykosociala arbetsmiljön tas upp. Genom att uppmärksamma fackligt socialt arbete vill förbundsstyrelsen att gemenskapen stärks bland IF Metalls medlemmar. Ett av kraven är att ”de krafter som skapar eller förstärker ensamhet, utsortering, utslagning och mobbning skall bekämpas”.

Mobbningen uppmärksammas särskilt, exempelvis vill IF Metall i samarbete med LO ta fram material om mobbning.

Lennart Lund
ll@da.se
Publicerad: 2012-01-30
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 5 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: luttrad, 2012-01-31 11:38:04

Om ni ska lyckas med projektet, måste ni titta noggrannare på bemanningsföretagen! Dessa sätter allt det ni skrivit om ur spel.
Företagen undkommer lätt sitt ansvar, genom att hyra in personal istället för att anställa. Den som klagar på arbetsmiljön, får helt enkelt gå hem (och aldrig mer återkomma). Därför håller många käften.. bättre med ett dåligt jobb i Sverige som du blir sjuk av, än utan jobb och ställd på gatan av soc!

Inlagd av: Lennart Lund, reporter på DA, 2012-01-31 13:02:42

Du har helt rätt i att bemanningsföretag är en mycket viktig fråga. Om du söker i vårt arkiv – längst upp till höger på sidan – och där skriver in ”bemanningsföretag” får du 511 träffar på ordet, och kan se vad vi skrivit om hur facket kämpar med frågan.

Inlagd av: Lars medlem IF metall, 2012-01-31 20:33:54

Det skulle vara intressant att höra hur företag eller skyddsombud skall kunna identifiera arbeten som riskerar ge belastningsskador och förslitningar i leder, det vill säga något som kanske ger sig tillkänna först efter 5-10 års arbete. Den vanligaste kommentaren från basen om man klagar är "att jobbet kräver detta", underförstått "byt jobb". Jag brukar tänka "enda lösningen är att företaget stänger. Vi blir arbetslösa, men får behålla hälsan", men fortsätter att kämpa på mot den hägrande socialismen.

Inlagd av: Förslitningsskada x 4, 2012-02-01 21:30:23

Man riskerar att förlora jobbet snabbt efter förslitningsskador. Jag byggde instrument under intensiva deadlines och med enkla verktyg. Jag fick samtidigt Karpaltunnelsyndrom i båda händerna och två diskbråck i nacken. Mina händer började domna men mina arbetsledare hotade mig med sparken efter 11 års fast anställning, om jag gick till läkare och sjukskrevs. Jag kände mig mycket sjuk och båda händerna opererades och jag blev fråntagen mina arbetsuppgifter och senare uppsagd pga arbetsbrist.

Inlagd av: Utsliten x 4, 2012-02-01 21:39:04

Efter mina handoperationer bemöttes jag mycket fientligt av min arbetsgivare, som uppmanade mig att själv säga upp mig pga min dåliga hälsa och föreslog att jag skulle söka arbete på Samhall. Chefen påstod att jag själv hade orsakat förslitningsskadorna på min fritid genom att arbeta i min trädgård och gräva med spade, eller att de var ärftliga fel. Chefen hånade mig upprepade gånger och påstod att det var mina samarbetssvårigheter och dålig planering som var orsaken till förslitningsskadorna.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete