Nyckeln till en schysst pension

Subventionerat strejkbryteri

Agurka 2012-03-29

     

Nu står det klart att alla som utför arbetsuppgifter inom ramen för arbetsmarknadspolitiska åtgärd (oavsett vilka) riskerar att tvingas agera strejkbrytare vid en eventuellt konflikt.

Skulle jag till exempel praktisera på en liten budbilsfirma, och det blir strejk och fyra anställda ställer bilarna, ska jag på order av arbetsförmedlingen fortsätta min praktik enligt anvisningen. Så länge chefen/arbetsledaren kan hålla mig sysselsatt ska jag alltså fortsätta jobba som om ingenting hade hänt.

Betänk att när det gäller praktik så finns det ingen begränsning till "sysslor som annars inte skulle bli utförda".

I annat fall så ryker ju hela min ekonomi och jag lär inte få något från strejkkassan oavsett vilken fackförening jag är medlem i.

Man kan alltså i milda ordalag hävda att staten subventionerar beordrat strejkbryteri medan LO-facken står vid sidan om och tittar på.

Inser ni som fortfarande har en anställning vad det här betyder i praktiken?

Tack för ordet!

Kommentarer

Det finns 7 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Gotfried, 2012-03-29 23:42:26

Du så tragiskt okunnig Agurka, du kan ju inte hålla isär praktik och anställning.
Tror du verkligen att din praktik vid en eventuell strejk skulle vara skillnad för företaget?
Såklart ska din praktik fortgå vid en strejk, om inte så ska facket se till att du blir skadeslös.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-30 20:31:00

Så klart Gottfried skulle ställa sig på näringslivets sida.

Ja, Gottfried. Där jag varit ute på praktik så skulle det ha blivit så, om de anställda hade gått ut i strejk, att jag i praktiken skulle ha nödsakats agera strejkbrytare. Jag hade sannerligen förväntas jobba så mycket som möjligt för att täcka upp för de strejkande.

Så svar JA. Det skulle göra skillnad. Förutsatt givetvis att chefen hade öppnat dörren och strejkvakterna hade släppt in mig och om jag hade gillat läget.

Inlagd av: Agurka, 2012-03-30 20:37:05

Det växer upp ett nytt fenomen i Sverige. S k sociala företag. I är samtliga arbetare på subvetionerad anställning eller i åtgärd. Hela arbetslag kan vara parktikanter eller FAS3:are. De växer så det knakar i landet och slår ut riktigare företagare med riktiga anställningar för personalen.

På den vägen försvinner fler och fler vanliga anställningar utan subventioner och samtidigt försvinner LAS, stora delar av MBL, kollektivavtalen och strejkrätten.

Bra eller dåligt?

Inlagd av: Gotfried, 2012-03-30 23:09:22

En praktikant kan aldrig bli strejkbrytare, vill vi i facket inhysa praktikanter i vår strid ska vi garantera deras inkomst.
Fas3 är en praktik, inte en subventionerad anställning.
Bryter arbetsgivare mot det ska dom fråntas rätten till fas3, bästa vore att avsluta eländet helt.

Inlagd av: Lars medlem IF Metall, 2012-03-31 09:30:45

Jag måste säga att det är ett mycket upplysande arbete agurka och andra i FAS3 lagt ned här. Att man trots stora svårigheter med arbetgivare, privatekonomi m.m. inte låter sig tystas. De är ljuset. Det är sådana arbetare som är världens framtid. Därför kan arbetarna så småningom ta makten från storfinansen.

Inlagd av: Fred Torssander, 2012-03-31 11:13:24

De arbetslösas senaste landsomfattande organisation i Sverige, Alliansen för arbete, splittrades 1998 av socialdemokrater och trotskister just på frågan om så kallat socialt arbete. Rajaniemi och co. hoppades få stora bidrag från Arbetsmarknadsdepartementet för att ordna in de arbetslösas föreningar under den sociala ekonomin. Dvs. i praktiken att de arbetslösas föreningars ledarskap skulle fungera som anställda arbetsledare för arbetslösa i workfare; i AGA:n - det som numera heter Fas 3.

Inlagd av: Agurka, 2012-04-02 23:27:20

Vill först nämna att det inte är jag som gör grovgörat här. Förmedlar det endast hit.

Det har kommit fram att olika LO-fack resonerar olika. Medan mjukisarna som HRF tycks anse det vara okej att praktikanter/Fas3:are sköter sina sysslor som vanligt så tycks IF Metall inta en lite mer restriktiv syn vad icke-anställda gör på en arbetsplats med pågående konflikt.

Jag vill uppmana lokala klubbar att ta upp frågan innan det blir aktuellt med en konflikt.

DA-ledarbloggen

Krönika

Mobilisera för en ny revolution

Den omvända klasskampen är smärtsamt tydlig. De tar. Och vi förlorar.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Insändare

Metall avvärjde nytt val

En Regerings- och Riksdagskris undveks tack vare Svenska Metallindustriarbetareförbundets fantastiska utbildningar på 1970-, -80 och del av 90-talen, där lagar och avtal blandat med sunt förnuft gjorde vår fackgeneration till oslagbara förtroendemän/kvinnor och förhandlare.

Mer insändare »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete