Nyckeln till en schysst pension

Tack, kära mörka brygd

Skräckrockaren Alice Cooper sover oroligt. ”Välkommen till min mardröm” sjöng han 1975. Fyra decennier senare har han fortfarande problem.

     

Sömnen kan innebära slutet och han bävar för den på nya skivan Welcome 2 My Nightmare. Att hålla sig vaken är tufft men det finns en räddning – kaffe. Det är hans bästa vän i låten Caffeine.

Countryartisten Dale Watson får inte heller somna i Help Me Joe. Han längtar hem till sin älskade och har många mil kvar i lastbilen. Fast med hjälp av Joe (slang för kaffe) ska han nog kunna hålla sig på vägen.

Kanske är det Dale Watson som jazzlegenden Sarah Vaughan längtar efter i Black Coffee. Hon håller på att bli tokig av att vänta på sin kära och dricker svart kaffe för att hålla sig uppe.

Andra tar en kopp för att lämna sömnen.

Dusty Springfield vet att kaffe är en bra start på dagen i Just a Little Lovin. Men det finns en sak som slår det – ”lite kärlek på morgonen”.

Det ena behöver inte utesluta det andra. En trött Monica Zetterlund väcks av sin man med både kaffe och kyssar. Om inte det är kärlek så finns det ingen på jorden hävdar hon i Gröna små äpplen.

Lasse Stefanz har också en hjärtevän. Hon jobbar på stans konditori och de följer henne dit i Cafe au lait. Den som vill se den blommande kärleken får hänga med på en kopp.

En evig fråga är hur kaffet ska serveras.

Schytts vill ha grädde till. Kaffe utan grädde tycker de nämligen är som kärlek utan kyssar.

Även Beastie Boys väljer grädde. Men det är sockret som är huvudsaken. ”Jag vill ha mitt socker med kaffe och grädde” rappar de i Intergalactic. Evert Taube nöjer sig inte med koffein. Han spetsar fredligt sitt kaffe med vodka i Calle Schewens vals.

Tage Danielsson vill ha bullar till koppen. Han tycker fikat är en glädjekälla, något som hjälper en att stå ut med livets alla tråkigheter. Låttiteln säger allt: Depressiva tankar kan ibland kompenseras med kaffe och bullar.

Det är lika bra att säga som Timbuktu: Tack för kaffet. Vad skulle vi ta oss till utan det?

ANDERS JANSSON
Publicerad: 2011-10-11
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete