Nyckeln till en schysst pension
Foto: SCANPIX

Thatcher inspirerar – till vrede

Polisen griper in mot gruvarbetarna på Daw Mills kolgruva i Storbritannien 1984. Två engelska spöken går igen. Det ena på scen, det andra på filmduken. Black Sabbath och Margaret Thatcher.

     

Sabbaths originaluppsättning samlas för sommarturné och sitt första album sedan 1979.

Samma år valdes Margaret Thatcher till ny premiärminister i England. Hon är å sin sida aktuell i filmen Järnladyn med Meryl Streep i huvudrollen.

Få politiker har delat ett land som Thatcher. Konservativ och ytterst målmedveten om att omvandla Storbritannien till ett helt annat land än det hon tog över. Bort från industri och gruvor, bort från fackföreningar, bort från välfärdssamhället.

Det West Midlands som Black Sabbath kom ifrån var ryggraden i den industrination som då gav jobb åt 6,5 miljoner människor. Sedan dess har över fyra miljoner industrijobb försvunnit.

I stället banade hon väg för den lössläppta och oreglerade finansekonomi som i dag kört Europa och USA i botten.

På tidningen Guardians hemsida finns ett filmklipp där Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi berättar om Thatcherårens industriella massaker.

I detta West Midlands, eller Black Country som det kallas, återstår inte mycket av den tillverkningsindustri Thatcher ville montera ned och ersätta med lågavlönade servicejobb och riskfylld finansekonomi.

I filmklippet nämner Tony Iommi ett annat band från området, anarkopunkarna Napalm Death. Ett vildsint band som ansågs uttrycka stämningarna i området under Thatcher-åren. Ilska, desperation, vrede. Bränsle till stark musik. Noel Gallagher från Oasis var en av alla som träffades av Thatchers tändvätska. På sin blogg skriver han om hur Thatcher triggade rockmusiken, modet, ungdomskulturen. Och detta ”trots och inte tack vare den kvinnan och hennes förvridna högeridéer”, säger Gallagher.

Minnet av Thatcher finns i musiken. Alltifrån låtar om upploppen i städerna (Ghost Town med the
Specials), över protesterna mot Falklandskriget (Robert Wyatts Shipbuilding och the Crass Sheepfarming at Falklands). Men framför allt i stödet som de strejkande kolgruvearbetarna fick under sin årslånga konflikt: U2 (Red Hill Mining Town), Sting (We Work the Black Seam), Manic Street Preachers (A Design for Life) Pulp (Last Day of the Mining Strike) Dire Straits (Iron Hand) och Paul Weller (Stone’s Thrown Away).

I dag ligger gruvorna öde och nedlagda. Industrin i spillror, precis som den ekonomiska modell Thatcher en gång gick till val på.

Harald Gatu
hg@da.se
Publicerad: 2012-03-12
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan


Kommentarer

Det finns 1 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Henrik Nyberg, 2012-03-13 09:32:51

Passar på att tipsa om Elton Johns Merry Christmas Maggie Thatcher.
Vet inte hur man länkar till Spotify, men den finns där.
En liknande spellista finns också på www.isthatcherdeadyet.co.uk där man kan hålla koll på om Maggie fortfarande är vid liv.

DA-ledare

Helle Klein
Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Avtalsordlistan

Vaddå löneglidning?
Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra.

DA granskar

Möt din nya jobbarkompis

En ny generation robotar är 
på väg in i industrin. De tar plats bredvid dig på bandet. De tar gamla jobb 
– men kan de också skapa nya?


Fullt slagsmål om momsmiljarderna

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

Mer DA granskar »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete