Nyckeln till en schysst pension

RUT och ROT och jobblinjen

Tobias Skåne 2012-07-31

     

Alliansen ser sig själva som frälsare, men man har gjort ett/flera tankefel när det gäller att pedagogiskt vissa på förbättringar i denna frågan, jobb/arbetslinjen.

Sjuka, arbetslösa och övriga olycksbröder/systrar har ju de facto fått betala för alla skattesänkningar och "bidrag". För rot och rut är väl just detta, bidrag, till dom som redan har?

Sedan har vi ju alltid jobblinjen: Hur kan man ge "bidrag" till företag/anordnare som tar emot Fas3:e? Se på en del anordnare som har mer än 500 - 600 Fas3:e i sina "företag" och får en ersättning på cirka 3 miljoner/månad för detta, horribelt är ordet!

För detta ger alliansen bort till ett arbetsmarknadspolitiskt stödprogram, som inte ger tillbaka någonting till samhället. Hur kan man få fortsätta med ett sådant resursslöseri? Och märk väl, detta är en enskild anordnare av arbetsmarknadspolitiskt program. Detta torde stämma till eftertanke om vad man använder allas våra pengar, till.

Så alla ni som tycker att detta kan rättfärdigas med hög arbetslöshet, försök att se lite längre än (ideologin) näsan räcker. Tack för ordet...Kommentarer

Det finns 146 kommentarer på sidan.


Kommentera

Kommentera gärna! Vi ser helst att du skriver under med ditt namn men det går bra att använda signatur om du uppger namn och mejladress enbart för redaktionen. Fatta dig kort - max 500 tecken. Redaktionen förhandsgranskar alla kommentarer, vilket gör att det ibland kan dröja innan de publiceras. Håll dig till sakfrågan och kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Inlagd av: Eriksson, 2012-08-01 00:00:45

Återigen måste man påpeka att det aldrig kan vara ett bidrag om man får behålla mer av sina egna pengar. Det är säkerligen heller ingen kostnad för staten när fler människor får jobb och svarta jobb görs vita.

Fas 3-eländet håller jag med om.

Vad gäller hög arbetslöshet finns mycket att säga. Man måste bland annat inse att det är fullständigt omöjligt att nå full sysselsättning med den onaturliga befolkningsökning av extremt lågutbildade människor vi har i Sverige. Vi hinner inte med.

Inlagd av: Jörgen, 2012-08-01 11:40:44

Vet inte om jag uppfattar dej rätt, men RUT/ROT skulle avskaffas och därmed borde antalet jobb inom vissa branscher typ bygg, städbolag, minska.
Ett antal fler borde då sälla sig till arbetslöshet, eller hur?
Samtidigt slussas skatteavdragen in till dom som är arbetslösa samt sjuka.

Jaha vad är vitsen med denna omfördelning?
Blir det inte bara så att arbetslösheten ökar?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-01 16:44:14

Jaha. Om jag uttrycker mig så här då! Jag betalar en hantverkare 20 kronor. Hans/hennes räkning blir 40 kronor. Därmed förlorar jag 50% tack vare en saltad räkning. Många av dessa arbeten har tyvärr blivit dubbelt så dyra pga att man har ökat kostnaden för arbetet, då man vet om rotavdragets effekt. Alltså ingen vinst för mig, men för hantverkaren. Varför tror man att det skulle bli billigare med vit, svart arbetskraft? Nej, arbetslösheten ökar inte eftersom detta är status quo.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-01 19:58:26

Tanken med rut/rotavdraget är att öka jobben och minska bidragen, dvs att fler ska försörja sig utan bidrag och att svartjobben ska minska.
Tobias verkar mest irriterad över att avdragen gör det ointressant att svartjobba och han får betala ngn tia mer för att svarta jobb blivit vita.
Att svartjobbare får kollektiva avtal faller fort bort när snikenheten föregår solidariteten.
Jag förstår att allianspolitiken oroar, Tobias är sig själv närmast.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-01 21:42:03

Effekten av rut/rot har ju blivit att tjänsten och varorna driver upp priset och därigenom förtar tanken med att alla skulle vinna. Man får istället färre arbetstillfällen, men det är dom få som tar hela kakan. Solidariteten har därför utmanövrerats till girighetens fula tryne. Vem står sig själv närmast nu, då? Gotfried! Transfereringarna har skapat en grogrund för oärligt spel. Detta drabbar alla som står långt från arbetsmarknaden.

Inlagd av: Janne, 2012-08-02 10:36:28

Visst kan man kalla rot och rut för bidrag. Den som utför jobbet debiterar t.ex 6000 kr. Han får då 3000 kr från staten. Alltså staten bidrar med 3000 kr. När det gäller rut så tycker jag att staten kunde vara lite mer sparsamma med de pengarna, och inte betala till de som själva klarar av att dammsuga och putsa fönster.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-02 11:53:03

Alla undersökningar visar att rut och rotavdragen gett fler jobb, framförallt vita.
Tobias vill helt enkelt inte betala det rätta priset för ett kollektivavtal utan föredrar svartjobb i den sektorn.
Likadant har restaurang-momssänkningen visat att jobben har blivit fler i den branschen, lunchpriset har på sina håll fallit ngn tia trots att det inte var det primära målet.
Tobias finner inte stöd för sina påståenden någonstans alls, resonemanget är osolidariskt och girigt.

Inlagd av: Janne, 2012-08-02 17:24:27

Gotfreid, du skriver."att avdragen gör det ointressant att svartjobba." Du tycks totalt ha missuppfattat vad det handlar om. Det har blivit mindre lönsamt att utnyttja de som sitter illa till. Det är inte längre lika lönsamt att ta risken att åka fast för att nyttja svart arbetskraft, och så är det väl lite lugnare med samvetet. Det finns säkert de som tvingas jobba för löner långt under avtalen även i dag. T.o.m inom restaurangbranchen.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-02 18:20:12

Jo, alltså. Det som sägs finns ju inga belägg för. Såvitt jag förstår kan man inte ens från statsmaktens sida belägga att arbetstillfällena har blivit fler pga bidragslinjen till dom besuttna, som blir än mer rika på småfolket. Men var så god och hänvisa till din undersökning där din tes kan beläggas med fakta. Se helheten och tänk på det där med din "näsa":-) Rot och Rut är en papperstiger och som skall hyfsa statistiken.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-02 23:05:38

Janne: Det är ju exakt det jag beskriver med nyttan av avdragen, vem har missuppfattat?
Svarta jobb blir vita, fler får jobb med kollektiva avtal har jag skrivit hela tiden.
Tobias:Din kommunistlinje avkläds lätt av SCB, googla ska du se.
Det är du som ska hänvisa först, jag lovar att komma med fakta som visar att skatteavdrag är bättre än bidrag om du klarar att faktabelägga dina fabuleringar, avdragen höjer bnp, ger jobb och minskar bidragsberoendet.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-02 23:09:48

Janne skiljer alltså på rut och rot, måla vägg är ok för avdrag men inte städa efter målaren.
Typiskt könstänkande där Janne tycker "kvinnogöra" är mindre värt.
Vi skriver år 2012 Janne, inte 1912.

Inlagd av: Tobias, Skåne, 2012-08-03 10:35:03

Bara för att du inte ser dina egna dåliga argument anser jag inte att du kan börja (som ett litet barn som inte får sin Lördagsgodispåse) kasta skit på min sakfråga och bli personlig. När argumenten tryter, tar brösttonerna vid.
Faktum kvarstår.
Det finns inte ens från statsapparaten några belägg för att arbetstillfällena har blivit fler pga bidragslinjen från Fredrik Reinfeldt och Alliansen han företräder. Nu börjar du bli infantil, Gotfried. Sanningen gör ont att höra. Desperat?

Inlagd av: Tobias, Skåne, 2012-08-03 10:45:53

Hur många jobb?
När regeringens ministrar nu i efterhand ställs inför faktum - avdraget har gått till de allra rikaste - försöker man istället hävda att Rut bara har handlat om att skapa nya jobb. Men hur många handlar det om?

Här finns ingen faktiskt undersökning, men det är inte omöjligt att räkna själv.
Eftersom avdragen totalt handlade om 442 miljoner år 2008, så betyder det att cirka 1 700 heltidsjobb subventionerades. Det är nämligen så många timmar pengarna räcker till.

Inlagd av: Janne, 2012-08-03 10:53:08

Gotfried. Oavsett kön så är det en stor skillnad mellan Rot och Rut. Alla som är något så när friska klarar av att dammsuga, putsa fönster, städa toaletten m.m.
Däremot är det en massa personer som varken kan eller har behörighet till att utföra
många av Rotjobben. T.ex kakla badrum, renovera kök och dra nya elledningar eller att lägga om tak.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-04 00:48:06

Janne bekräftar vilken mansgris han är, vissa jobb ska klaras inom familjen (helst kvinnliga) som städ, putsa fönster etc....det är inget "riktigt" jobb enligt Janne.
Janne tycker däremot att manliga jobb som att kakla badrum, dra elledning eller renovera kök är ngt som skapar jobb; kanske för att han inte klarar av det själv?
Janne är en riktig mansgris, klart att tjänstejobben som tidigare betraktats som "kvinnliga" fått ett lyft genom "Rut", Janne gillar inte det.
Nya jobb ger det också.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-04 21:49:32

Tobias öppnar en tråd där han påstår en massa, när han blir ombedd om att stärka sina påståenden med fakta så blir han upprörd över att behöva göra det, jobbigt?
Vänsterretorik?
Kan han inte ens försöka rädda sitt ansikte men ngn form av fakta?
Om höga skatter vore det bästa för välfärden vore vi världsbäst på det, nu är vi bara världsmästare i skattetryck.

Inlagd av: Janne, 2012-08-05 10:48:15

Gotfreid. Jag både dammsuger och putsar fönster. Men jag har ingen behörighet till att göra nya elinstallationer. Försäkringsbolaget skulle säkert tveka att betala ut ersättning vid vattenskada om de får veta att en amatör gjort jobbet. Från min sida handlar det om samhällssyn, moral och medmänsklighet. Jag tycker t.ex det är viktigare att samhället ger gamla god vård än att fixa bekvämlighet åt unga friska. Jag ser det som viktigare att ordna tillräckligt med lärare än fredagsmys för arbetsföra.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-05 13:20:33

Jaaa, vad säger man till en som inte kan ta in fakta man redovisar. Fast med den retoriken som Gotfried använder så förstår man ju att han skall stå över alla argument och han skall ju inte behöva redovisa vilket underlag han har. Bara för att man upprepar en sak, sann eller falsk, betyder inte det att den blir mer trovärdig som fakta. Samtliga bidrag i rot och rut ger inte fler jobb. Denna yrkesutövning är konstant. Oavsett hur mycket staten subventioner denna yrkeskår. Bidrag är bidrag.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-05 23:37:45

Håller med Janne här. Det är skillnad på behovet av städhjälp eller duktiga hantverkare. Många av de som utnyttjar RUT har dessutom råd att betala fullt pris.

Men... RUT skapar uppenbarligen arbetstillfällen. Speciellt till sådana som ofta har svårt att få jobb. De lågutbildade.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-06 09:24:43

Janne: Rut, Rot och jobbskattevdrag är just medmänskligt eftersom de ger jobb till människor som annnars skulle hamnat utanför eller tvingats göra svartjobb.
Reformerna kostar inte skattebetalare något heller utan tvärtom då utgifter i a-kassa minskar samt att en del skatt kommer in.
Skulle du undvika att ge någon annan jobb om du kunde allt, typ lära barnen och läsa, dra elledningar osv?
Hur mycket solidaritet är det, eller bestämmer försäkringsbolaget vad som är solidaritet?
Reformerna är samhällsnyttiga.

Inlagd av: Janne, 2012-08-06 20:14:14

Gotfried. I valet mellan att skicka en person till ett äldreboende, för att där under några timmar gå ut med några gamla, eller att skicka personen hem till ett par unga friska personer för att de skall få tid med fritidssysselsättning och möjlighet till fredagsmys, så tycker jag det är mer medmänskligt att ordna så några gamla får komma ut. Städ, disk, tvätt m.m. är sånt som måste skötas med eller utan subventiunerad hjälp. Renovera badrum, byta köksinredning m.m. är oftast inte något akut.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-06 20:42:38

Både ROT och RUT är exempel på legaliserad kriminalitet. Brottslingarna har fått mandat att ändra lagen själv.

Det ploppar upp föreningar och s k sociala företag som tar in långtidsarbetslösa (alltså inte ger någon anställning eller lön, utan istället får 225 kr om dagen för FAS 3:are) och marknadsför hushållsnära tjänster. RUT!?!?

Grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och landsförräderi är brottsrubriker som passar på dem som suttit i regeringsställning sedan hösten 2006.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-07 16:00:25

Agurka tycker alltså att det är brottsligt att genomföra den politik majoriteten av människor vill ha? I så fall håller han alltså med mig när jag skriver att det kan kallas stöld när staten kräver mig på pengar (skatt) för att finansiera något jag inte vill ha?

Eller är det bara när politiken inte överensstämmer med Agurkas åsikter som den är brottslig? Utveckla gärna dina anklagelser.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-08 09:30:19

Janne: Eftersom RUT ger staten lägre bidragskostnader så ger det faktiskt möjlighet till att fler äldre kan få hjälp och inte tvärtom som du skriver.
Du förstår tydligen inte att reformen är jobbskapande, tydligt är att nio fall av tio argumenterar emot RUT av avundsjuka eller missunnsamhet.
Varför vill du ha fler arbetslösa, varför ska ska staten råna oss på vår inkomst enbart för beskattningens skull?

Inlagd av: Janne, 2012-08-08 20:32:13

Gotfreid. Om 1 000 personer svartjobbat inom rut därför att beställarna av girighet inte velat betala full lön, trots att de haft råd. Om dessa rutjobbare nu får full lön på grund av att staten går in med bidrag till beställarna, har det då skapats 1 000 eller 0 nya jobb?
Varför blir det inte fler inom äldrevården, fler lärare, fler inom förskolan? Skall jag se ditt svar som att du hellre skickar en person att städa och skura toaletten hos friska än till någon som inte klarar att ta sig ut själv?

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-09 11:01:19

Janne: Ska man uppfatta att allt som på ett eller annat sätt är subventionerat av staten är för att människor är giriga och inte vill betala dess fulla värde eller gäller det bara städarbete och annat som du tydligen inte uppfattar som "riktiga" jobb?
Avdrag är inte bidrag och därför blir det inte mindre till äldrevården utan tvärtom.
Om 1 000 personer jobbar i vita jobb så blir a-kasseutgiften för staten lägre.
Varför är du för svarta jobb och emot kollektivavtal för alla?

Inlagd av: Janne, 2012-08-09 17:40:28

Gotfreid. Du svarar inte på frågan. Blir det 1 000 eller 0 nya arbetstillfällen. Väldigt många av de som tvingats att jobba svart har säkert inte varit med i varken facket eller A-kassan. Staten kunde ju satsat "avdragspengarna" på att ge de som svartjobbat arbete inom äldrevården eller förskolan. För mig mer angelägna uppgifter.
De skulle då börjat betala skatt precis som Rutjobbarna. Alltså ingen skillnad.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-09 18:30:25

När djävulen blir gammal, blir han religiös. Ja, du, Gotfried, hur skall du ha det? Är bidrag bidrag eller vad är det du skriver. Att bidrag är bra, om det går till rika, men inte om det går till gamla, sjuka, arbetslösa eller utförsäkrade. Nu får du nog förklara dig. Dina argument börjar få fler hål än ett fiskenät. Svarta jobb kan aldrig bli vita, bara för att man kallar dom vita. Det finns fortfarande svarta jobb inom Rut och Rot. Frågan är väl vem som får dem? Bidragen alltså.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-09 20:51:59

Varje dag hör man hur stor arbetslösheten är och hur många som är i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det gnälls också från statsmakten över hur stora kostnader detta medför. Varför börjar man då inte att titta på vad som behöver göras för Sverige? Till exempel vet man att underhållet på järnvägar och övrig infrastruktur (bostäder mm.) är under all kritik. Mitt förslag är att man börjar rusta upp och bygger nytt istället för att dela ut bidrag till Rot/Rut som ökar arbetslösheten.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-10 09:52:34

J:Tack vare rut kommer mer pengar in än annars, avdrag går däremot inte att byta ut mot bidrag då allt ska in under ett utgiftstak.
Ditt resonemang blir då fel.
1000 nya vita jobb i ditt exempel
T:Bidrag är bidrag och avdrag är avdrag, hur svårt kan det bli?
Jag har aldrig emotsagt bidrag till gamla, sjuka arbetslösa etc...du ljuger Tobias och är någons resonemang innehållslöst så är det ditt.
Vad vill du med din tråd, då du inte klarar av att argumentera för vad du skriver?.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-10 11:32:54

Nu är jag inte med riktigt. Om 1 000 svarta jobb blir vita har det väl skapats 1 000 jobb? Vi kan väl inte ha som mål att skapa svarta jobb? Ni glömmer också skillnaden mellan jobb som kräver, eller åtminstone bör kräva, utbildning (vård, skola, omsorg) och de jobb som vem som helst kan få. Kom ihåg att vi har världens (efter befolkningsmängd) högsta invandring av extremt lågutbildade människor. År efter år.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-10 20:54:38

Som jag tidigare har redovisat så får man med statens subventioner ca:1700 - 2000 fler heltidsjobb. Men detta ökar inte arbetsgivarens benägenhet att anställa.Han har ju redan ett gäng som behöver fler timmar.
Alltså blir det inte fler jobb av statens "bidrag". Kontentan blir ökade timmar och samma bemanning, men fler timmar till dom anställda. Någon har ömma tår. Ang. utbildningen av invandrare, så finns det väldigt många som är högutbildade, men staten godkänner inte dessa.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-10 21:22:39

De som utnyttjar ROT- och RUT-tjänster är de som var mina arbetskamrater förra året. Med löner på snitt ca 25 000 kr/mån och äkta hälfter med ca det dubbla eller mer.

Där var det ständigt snack om renoveringar och fönsterputsning mellan utemiddagar och nöjen eller hemlagade rätter med dyra ingredienser.

Den lönen var fin och visst skulle den på sikt öppna för möjligheten att låta någon annan städa upp även min skit om jag så hade velat eller i alla fall att spara undan till en badrumsrenovering.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-10 21:54:52

Nu skulle någon påstå att jag har ju fått en månadslön extra per år... NEJ, det har jag verkligen inte. Lönerna har stagnerade, ersättningar försämrats så att det är en större förlust än vinsten av skattesänkningarna och dessutom förfaller samhället, t ex våra lekplatser & barnomsorgen, sjukvården, vägarna etc. Priset för skattesänkningen. Vi har över 30 000 slavar i Sverige idag och jag riskerar att bli en av dem.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-10 22:15:21

Men för att få igenom den här politiken så har man ljugit om jobben, den svenska modellen, skattesystemet, trygghetssystemen etc.

Bakom ryggen på folket nära nog skänker man bort allmän egendom till bästa kompisarna.

Man håller arbetslösheten hög för att jag ska få det sämre och kräver dessutom att jag ska betala ytterligare skatterabatter.

Hur kan det INTE vara kriminellt?

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-10 23:37:43

Att det finns högutbildade invandrare är självklart men detta påverkar inte på något sätt det faktum att de allra flesta av de som kommer hit är lågutbildade eller till och med extremt lågutbildade. Vad menar du med att staten inte godkänner de högutbildade?

Om dina uppgifter stämmer skulle man alltså kunna säga att halvtidsjobb blir heltidsjobb. Bättre ställt för den enskilde och mer skatteinkomster till staten. Vad är problemet?

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-11 12:30:16

Rut har inte kostat staten en enda krona, tvärtom så för varje nytt jobb så har statens kostnader för bidrag minskat samtidigt som skatteintäkterna ökat.
Det kallas finansierad reform.
Grejen med sänkta skatter är att själva skattebasen ökar om man sänker vanliga skatter eftersom jobben då blir fler, vi behöver utveckla sånt som skapar jobb.
Vi har redan världens högsta skatter och behöver fortsätta sänka, så vill också SAP men hycklar ideologiskt.

Inlagd av: Janne, 2012-08-11 22:25:57

Eriksson och Gotfreid. Vid regeringsbildningen 2006 visade det sig, att av det lilla antal personer var det flera högavlönade moderater som anlitat svart arbetskraft. Varför gjorde man det? Dom hade haft råd att betala full lön och betala in skatt? Om man gjort det så hade det ju inte blivit fler arbetstillfällen, men det hade däremot kommit in skattepengar till statskassan, och de som utfört jobben hade sluppit att bli utnyttjade.

Inlagd av: Tobias, Skåne, 2012-08-12 16:27:21

Högutbildade människor kör taxi mm. därför att den utbildning som nästan hela världssamfundet godkänner, utom Sverige. Det kallas för att man inte kan validera utländska examina och universitetsutbildningar. Konstigt att detta bara gäller för Sverige. Nu generaliserar jag; När man inte kan möta sin nästa med ett civiliserat sätt, då spricker samhällets fasad. När skall regeringen tackla arbetslösheten? Man kan inte vänta på reformer fram till valdagen. Läs valfläsk till medborgarna. Dom behövs nu.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-12 16:44:31

Rut/Rot har tagit bort tryggheten för dom sämst ställda och sedan har regeringen/politikerna manipulerat den sk.finansierade reformen, med att utförsäkra ca: 40.000 människor från sjukersättningen. Nollklassat alla som haft sjukpenning. Och så undrar man ifall skatteintäkterna har ökat? Verkligheten slår alla statistiska formler och visar på regeringens omfördelning av skattepengarna. Man ger dom som har, skattesäkningar, och tar från dom som nästan inget har och tvingar dom till den moderna ättestupan.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-12 16:45:50

Janne: Har inte Mona Sahlin råd att betala fullt, är hon moderat, lågavlönad?
Hela argumentationen börjar bli patetisk, det är så genomskinligt att det enbart av ideologiska skäl inte ska få göras avdrag för städtjänster.
Avdrag för resor till jobbet, ränteutgifter, varför inte samma brösttoner om dom subventionerna?
Hur många jobb går inte förlorade pga rödideologiska skäl?
Enligt undersökning av företagarna bildades uppemot 42 000 nya rutjobb år 2009.
Rot och jobbskatteavdraget har gett ännu fler.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-12 23:04:49

Att det överhuvudtaget finns svarta sektorer beror ju på att skatten är för hög. Oavsett om det gäller brännvin eller arbete. Man får inte låta ideologi eller avundsjuka gå före sunt förnuft.

RUT/ROT har inte ett smack med sjukförsäkringen att göra. Att det skall vara så svårt att begripa detta.

Det är en ytterst liten del av högutbildade som kör taxi Tobias. Sluta läs Aftonbladet.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-13 00:16:27

Agurka: Du vet att de har vunnit två val i rad va?

Förklara hur DU kan betala en skattesänkning.

Förklara också vad du menar med skatterabatt.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-13 10:41:18

Tyvärr har de ju det.

Det är utomordentligt skickliga på att lura folk. D v s den andel som inte egentligen vill ha elaka och egoistiska politiker, utan tror, som en följd av massiv och vinklad propaganda, att Alliansen vill väl.

Skatterabatt = det så kallade jobbskatteavdraget.

Det får väl även Christina Lugnet på sina 90-nånting tusen per månad, trots att hon i rimlighetens namn borde vara arbetslös nu.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-13 17:06:48

Aftonbladet? Näää, vi har något som kallas för lokaltv, här i Skåneland och för den delen också något som heter att vi kan tänka själva. Sunt förnuft, med andra ord:-)
Sjukförsäkringen hänger ihop med Rut/Rot på så sätt att man har tagit den slanten och gett till den så kallade "finansierade reformen" och tagit bort det skydd som arbetsskadade och riktigt sjuka människor kunnat lita på tidigare. Och så har också gjorts med jobbskatteavdraget. Dessa människor uppbär idag socialbidrag.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-13 17:48:45

Breda skattesubventioner som Arbetslinjen/Jobblinjen innebär, ges till stora grupper, vare sig det behövs eller inte. Så är det med de sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar, med rut- och rot-avdragen och med jobbskatteavdraget.

De flesta som omfattas skulle säkert ha fått jobb i alla fall, och när någon faktiskt får ett arbete på grund av subventionerna är det ofta på någon annans bekostnad. Detta är vad finansiella reformen har givit svenska folket.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-13 22:34:35

Förändrad därför att först socialdemokrater och miljöpartister och sedan alliansen ville förändra den. Inte för att det inte finns pengar. ROT/RUT kostar ingenting eller åtminstone väldigt lite och påverkar inte sjukförsäkringen ett smack.

Agurka: Så om någon ett år stjäl 1000 kr av mig men nästa år endast 900 kr, har JAG då alltså fått rabatt?

Menar du att det är fel med OLIKA skattesatser så håller jag med dig.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-13 22:49:15

Lura folk? Nej det tycker jag nog sossar är bättre på. Tycker att alliansen varit ganska klara över vad man vill göra hela tiden. Förutom tramset med att man skall nå full sysselsättning såklart, men detta vet folket nu. Inget av riksdagspartierna är för full sysselsättning.

Problemet för Agurka och Tobias med flera är att ni drar likhetstecken mellan höga skatter och bra välfärd. Välfärden skall i första hand finansieras genom tillväxt.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-14 13:14:06

Så "sunt förnuft" och lokal-tv i Skåne är vad som Tobias grundar sin märkliga inlägg ur.
Kunde just tro det.
Eller klämmer tån om att det mer är en arbetslinje nu och det krävs lite mer än när man kunde tjäna mer på att leva på bidrag?
Stora grupper är just vad breddad skattebas handlar om, det är bättre att 100 000 personer lägger 1 000 kr i skatt än 1 000 personer lägger 2 000, när det sen betyder fler i arbete så växer reformen dynamiskt.
Det blir alltså mer pengar över till skola/omsorg/vård.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-14 18:21:45

Precis, Eriksson. Man har inte tillväxt i Sverige och då tar man pengar ur socialförsäkringssystemet och för över det till en ofinansierad reform, men kallar detta att man har finansierat densamma.Tyvärr så har det gått prestige i denna fråga och det öppnar upp för opportunism och spekulationer. Regeringen och enskilda politiker, oavsett tillhörighet i politisk färg, har därmed satt sin heder, ära och rykte på spel. Då kan man inte erkänna fel och brister i en reform som tar från dom fattiga.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-14 18:52:14

Inför valet 2010 förkunnade Moderaterna att ”I ett rättvist Sverige lämnas ingen utanför”. I dag befinner vi oss i en formlig bidragsexplosion.
Det är ingen tillfällighet utan resultatet av medveten politik.
Tidigare i somras har det rapporterats om att socialtjänsten i Stockholm systematiskt hänvisar hjälpsökande – utförsäkrade, arbetslösa och sjuka – till Svenska kyrkans diakoni för ett mål mat eller pengar till tandvård och glasögon.
I ett orättvisare Sverige har fler lämnats utanför.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-14 19:12:07

Gotfried. Jag har en nyhet till dig. Du utgår från hur du ser på människor med dina ögon och sedan applicerar du dina egna värderingar på andra. Jag har genom en god planering och hårt arbete blivit ekonomiskt oberoende så tro inte för ett ögonblick att jag inte för den skull förstår hur andra har det. Detta kallas för empati. Kanske är det så att du saknar förståelse för dina medmänniskor? Som sagt, du anser att de rika ska ha allt och dom fattiga inget.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-14 20:40:19

Ja det är för jäkligt med fattigdom om den är oförskylld. Jag har heller aldrig påstått att nuvarande sjukförsäkring, Fas 3, eller ens skattenivån är något bra.

Jag är inte för att någon skall vara fattig. Jag är för ett system där alla har ett jobb, där staten betalar 0 procent i a-kasseersättning eftersom ingen behöver vara arbetslös. Där man åtminstone betalar en del av sin egen sjukförsäkring o.s.v.

Jag opponerar mig mot gnället på ROT/RUT eftersom jag anser att det är en jobbskapande åtgärd.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-14 20:56:31

Vi betalar fantasisummor i skatt i Sverige även med moderat politik. Vi skall inte "höja skatterna för dom rika", vi skall använda skattepengar på ett betydligt bättre sätt. För mig är inte rättvisa att staten/kommunen ska betala ut så mycket mycket som möjligt i sjukpenning eller a-kassersättning utan att alla som vill ska kunna arbeta. Rättvisa är verkligen inte någon slags socialism där inga inkomstskillnader finns. Alliansen tycker förmodligen att deras Sverige är rättvist. Alla tycker olika.

Inlagd av: Janne, 2012-08-14 20:57:00

Gotfreid. Regeringen har ju sänkt skatten för alla som jobbar, hur kan det då bli mer pengar i statskassan? Högavlönade lägger ca 1750kr/mån mindre i skatt. De 100 000 jobben du antyder har skapats tycks åsikterna vara delade om. Alliansen är ju inte intresserad av att lägga pengar på skola, vård och omsorg. En moderatledares viktigaste uppgift är självklart att sänka skatterna mest för de rika. Det har Reinfeldt lyckats bra med.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-15 12:50:48

T: Jag applicerar inte mina värderingar på någon, jag utgår från vad denne själv skriver eller från fakta.
Genom sänkta skatter breddas skattebasen och fler betalar skatt, hur svårt kan det bli??
På vilket sätt är alliansen ovillig att betala för vård, omsorg och skola?
Har du någon fakta eller är det Skånetv igen?
Du skriver en massa egna funderingar som du tror är sanning, när man ber dig utveckla blir du sur och kommer med nya faktalösa beskyllningar.
Mest sänkt skatt har vanliga jobbare fått...

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-15 12:57:30

.... Jag har ingenstans antytt att det skulle handla om just 100 000 jobb, varför hittar du på?
Vad gäller RUT så kan man se det som en omsorgsutveckling då gamla människor kan köpa hjälp i hemmet, alla får inte kommunal hemhjälp.
Din eller min ekonomi är irrelevant, men att man skulle kunna bli ekonomiskt oberoende av enbart eget jobb ställer jag mig tvivlande till, det mesta går ju bort i skatt... Över 50 procent är skattetrycket fortfarande trots alla "sänkningar".
Höga skatter ger mindre pengar in.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-15 15:21:00

G: Du har målat in dig själv i ett hörn och ser ingen väg ut, kanske därför som du går bort från sakfrågan och ger dig på mig, i ett personangrep istället.
Från politiskt håll har man också målat in sig i en återvändsgränd och kan inte medge att man har gjort en dundertabbe i och med dom massiva förändringarna i samtliga försäkringssystem och omfördelat dessa pengar till redan rika. Se bara på riskkapitalisterna som skall "utveckla" skola, vård och omsorg. (Rut/Rot) Var hamnar dessa pengar?

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-15 19:20:51

T: Skärp dig, jag har inte lämnat sakfrågan en enda gång, hur är det för din del?
När ska du svara på frågorna?
Bara mellan januari och april i år använde 236 523 personer RUT, varenda krona staten tar in i skatt och minskad bidrag kan då användas på annat håll..
Rut&Rot har inte ett dyft med förändringar i försäkringssystemen att göra, förändringarna beslutades om långt tidigare, främst av S.
Argumentera med fakta i stället för att gapa om personangrepp.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-16 17:39:17

Hur ska ni ha det? Ska regeringen lägga sig i och sponsra branscher? Det vill ni inte i övrigt. Hur många tusen blev av med jobbet när SAAB gick i graven? Där gavs ingen pardon. Sjukvården ska privatisera, hemtjänsten likaså, skolan likaså. Men städningen och hemfixandet ska sponsras? Logiken?
Ni vill att marknaden ska sätta priset i sann tillgång- och efterfrågeanda, men det gäller tydligen inte RUT och ROT-branscherna? Logiken?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-16 17:44:57

Branscher som har problem med svartarbete, vilket är brottsligt, ska de göras vita med skattepengar? Varför görs då inte dettta med restaurangbranschen? Med taxi? Som det är nu belönar vi fusket. Vad är logiken i det? Har ni gett upp?
Varför är inte dessa avdrag inkomstbeprövade? Har man stora inkomster behöver man inte hjälp från staten. Inte med städning eller byggnation iallafall. T.o.m hjälp med hyra och mat på bordet är inkomstbeprövat, men inte städningen? Logiken?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-16 18:07:46

Absoluta majoriteten av ägarna till RUT-företag är utlandsbaserade, alltså skattepengar direkt ut ur landet.
Väldigt många anställda inom RUT-företag är utländska medborgare som stannar lite mindre än 6 månader så de slipper skatta här.
Enligt skattemyndigheten säger de att svartjobben består enligt de tecken de får.
Vita jobb ökat? Ok, ROT då och vad har du för källa för det? RUT finns inget som visar att det skulle öka med de siffrorna.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-16 18:45:14

Enligt statistiken från SCB har 16 procent av höginkomsttagarna utnyttjat avdraget medan motsvarande siffra bland låginkomsttagarna är 1,6 procent. När det handlar om ensamstående med barn är RUT-användandet försumbart, trots att det sannolikt är den gruppen som skulle ha allra störst behov av hushållstjänster.
Även när det gäller ROT-avdraget finns liknande fördelningsproblem. Exempelvis lämnas alla som bor i hyresrätt utanför. Vart tar skattepengarna vägen?

Inlagd av: Janne, 2012-08-16 20:15:52

Gotfreid. Hur många av de där personerna tror du hade haft råd att betala full lön själva, utan bidrag? Du retade dig på att jag använde ordet girighet. Vilken tror du orsaken är till att de som har god råd ändå väljer att betala svart? Jag vet att en del vill
fuska, vill jobba svart för att t.ex inte gå miste om vissa bidrag. Men det är ju den som vill få tjänsten utförd som väljer om lönen skall betalas ut svart eller vitt.

Inlagd av: Janne, 2012-08-16 21:17:49

Eriksson, vilka vill betala ut så mycket bidrag som möjligt? Vilken levnadsstandard tycker du är rimlig för de som är arbetslösa eller sjuka? Jag har vid flera tillfällen haft arbetskamrater som blivit uppsagda p.g. av vikande orderingång. Alla har varit arbetsamma, skötsamma och ingen har blivit glad över att förlora jobbet. Det samma gäller de bekanta som drabbats av sjukdom och inte klarar av att jobba full tid.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-17 10:53:37

För min del är det enkelt Tobias. RUT/ROT är skattesänkningar, inte sponsring, vilket jag förklarat tidigare. Jag vill ha en kraftig sänkning av det totala skattetrycket för att skapa ännu fler jobb samt göra det billigare för människor att leva. Om någon vill starta en privat skola är det ok men det skall inte skattefinansieras, då försvinner själva vitsen med privatisering. Så ska vi ha det.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-17 10:55:58

Saab fick till slut garantier av alliansen för att kunna få nödlånen de sökte.
Det var GM och inte alliansen som stjälpte Saab, du behöver täppa till en del kunskapsluckor.
Det är dessutom skillnad på att äga företag och att ge skattesubventioner till aktörer, staten äger inte RUT och ROTt-företagen.
Staten sponsrar otroligt många branscher redan genom olika former av skattlättnader.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-17 14:21:27

Du läser inte vad jag skriver Janne. Det ska inte finnas några arbetslösa, alltså behövs ingen levnadsstandard för dessa. Levnadsstandarden för den som är sjuk bör vara möjlig att bestämma för den enskilde själv. Jag kan tänka mig ett grundskydd från staten sedan får man försäkra sig eller spara. Det handlar inte om att jävlas med folk utan att låta människor bestämma så mycket som möjligt själva.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-17 14:45:27

Att satsa 20 miljarder på denna del av den privata tjänstesektorn (RUT/ROT) och samtidigt låta kvaliteten i skolor och sjukvård försämras, är givetvis inte en rimlig utveckling. Att subventionera vissa tjänster men inte andra skapar gränsdragningsproblem som snedvrider konkurrensen på marknaden. Om dessa avdrag innebär att vi inte kan satsa pengarna i välfärden? Då borde man inte subventionera detta.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-17 14:51:59

Jobbskatteavdrag, sämre socialt skyddsnät och vinstjakt i välfärden eldar på. Den svenska välfärdspolitiken är inte längre generell (lika för alla.) Den riktar olika sorts politik till olika människor. I borgerlighetens Sverige har tiotusentals sjuka och arbetslösa drivits in i behovsprövat försörjningsstöd, i stället för att skyddas av en socialförsäkring. Allt fler blir bidragstagare. Hårdast drabbas ensamstående föräldrar och deras barn. Klyftorna ökar. Tilliten minskar. En skev prioritering.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-17 16:51:58

RUT och ROT drar in pengar till staten, inte tvärtom. Det ger alltså mer till sjuka, arbetslösa, skola och så vidare än om inte subventionerna fanns.
Tobias får börja bevisa sina påståenden om han ska anses som seriös.
Dessutom ska han svara på frågorna, det hör god debattsed till.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-18 00:27:37

Du glömmer några saker Tobias, men jag påminner gärna. Att det finns människor som fått det sämre är svårt att förneka. Men den stora massan har fått det bättre. Alltså de som jobbar.

Klyftan mellan "fattig" och "rik" i Sverige ökade allra mest mellan åren 1994–2006. Alltså när den rödgröna röran regerade.

Den stora förändringen av sjukförsäkringen inleddes av S och MP år 2005. Det var då man började tvinga sjuka tillbaks till jobbet. Alliansens förändringar har varit mindre.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-18 00:47:52

Vad är egentligen värst här Tobias. Är det att du anser att avdraget är för dyrt? Är det att fel människor utnyttjar det? Är det kanske att det är inriktat på vissa branscher?

Dessa bygg- och städföretag som går under om man tar bort avdraget, anser du att de inte gör någon nytta? Om du skall omskola alla byggjobbare till sjuksköterskor, tror du inte DET blir väldigt dyrt och krångligt?

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-18 13:41:54

J: Om tjänsten ska betalas svart eller vit är en överenskommelse mellan den som utför tjänsten och den som köper den.
Väljer man att göra upp svart är ju kostnaden för tjänsten för hög, eller så väljer man att göra det själv och då skapar det varken jobb eller utrymme för mer skattepengar till skola vård och omsorg.
T: Vem som köper tjänsten är väl inte avgörande utan att den skapar jobb.
De flesta RUT-företag är svenska, var får du ifrån att de skulle vara utländska?

Inlagd av: Janne, 2012-08-18 22:07:53

Eriksson, ditt svar är utopiskt och kan i värsta fall tolkas som nedlåtande mot alla de som av olika anledningar har svårt att "armbåga" sig fram i tillvaron. I valrörelsen 2006 talade alliansen mycket om jobbskatteavdrag till alla som vill och kan jobba. Nu har det gått sex år och alliansen har ännu inte fixat fram jobb till alla som vill och kan jobba. Hur menar du att grundskyddet skall se ut. Måste man ha en privat försäkring för att få tillgång till kvalificerad sjukvård, t.ex en hjärtoperation?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-20 12:36:14

G: Du har fått alla svar serverade på ett silverfat och du är inte nöjd ändå. Kanske skall du ranska dig själv? Vad det gäller god debattsed. Ingen gång har du verifierat dina påståenden, men det beror nog på skygglapparna och den ideologi som du har, som skymmer din sikt. Som man känner andra, känner man sig själv. Ett gammalt ordspråk som har sitt berättigande ännu idag. Hur svårt kan det vara? Skeva prioteringar från alla politiska läger och inte bara några, Eriksson.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-20 14:37:01

Du missförstod mig angående sjukförsäkringen Janne. Jag menar försäkring mot sjukdom och alltså inkomstbortfall. Sjukvård är något annat. Alla bör ha tillgång till sjukvård, men en fungerande sådan, inte den vi har nu.

Utopi att alla ska få försörja sig själv? Nej du, det tror jag inte. Det borde ALLTID vara prio ett för en politiker att föra en politik som utrotar arbetslöshet. Inget görs, vare sig från alliansen eller rödgrönt.

Inlagd av: Janne, 2012-08-20 20:52:41

Gotfreid. Köparna kan avstå att köpa. Säljarna, svartjobbarna, kan befinna sig i sådana lägen att de inte har råd att tacka nej till erbjudande om svartjobb. Att de nya moderata statsråden hade betalat 30-40kr/tim svart, berodde alltså på att ca 90 kr hade varit för högt för ett städjobb. Det är konstigt att det först efter att staten börjat betala halva lönekostnaden som de inte tycker att en normal lön är för hög. Både företagaren och den anställde har lön från RUT. Detta innebär höjt pris.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-21 12:15:03

T: Nej du har inte svarat alls utan kommit med påståenden du inte kan verifiera.
Ska vi utgå från att du tycker det är bättre att folk är arbetslösa än att du släpper dina ideologiska blockeringar?
Det är konstaterat att RUT och ROT ger pengar till statskassan och minskar bidragen, du vill inte stödja såna reformer?

Om statens utgifter blir mindre samt inkomsterna större med RUT och ROT, blir det då mer eller mindre pengar till skola, vård och omsorg?

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-21 12:22:23

J: Avstår man att köpa blir det inga nya jobb och inga skatteinkomster heller.
Genom reformerna har nästan svartjobben försvunnit, då det inte lönar sig att svartjobba, varför är det dåligt?
Varför så insnöad på moderata svartjobbsköpare, tror du inte det förekommer bland socialdemokrater och kommunister?
Säger namnet Mona Sahlin dig något då vi pratar svartjobb, Gudrun Schyman då vi tänker skattefiffel....?
Varför fuskar dessa två damer?

Inlagd av: Janne, 2012-08-21 21:45:39

Gotfreid. Du påstod ju, att väljer man att göra upp svart betyder det att det vita priset är för högt. Alltså måste det vita priset på städning, som kanske då var ca 90kr/tim, ha varit för högt t.ex för de högavlönade nya statsråden. Avstår man så har ju staten kvar de pengar som går åt till att betala halva lönekostnaden. Det var känsligt det där med moderaterna. Hur ser du på det gamla herrskap- och tjänstefolkssamhället?

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-22 11:51:09

Janne: Avstår man så får staten fortsätta betala a-kassa och man förlorar skatt på "halva" lönen.
Nej inte alls känsligt med moderater men varför för du inte fram fusket som fusk utan väljer att klasstämpla det?
Fuskar inte kommunister?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-22 14:31:29

Ni vill att marknaden ska sätta priset i sann tillgång- och efterfrågeanda, men det gäller tydligen inte RUT/ROT-branscherna? Logiken?
Dessa bidrag innebär att vi inte kan satsa pengarna i välfärden? Då borde man inte subventionera detta?
Vanliga byggjobb påverkas inte av dessa subventioner, då blir din iakttagelse om att omskola dessa till sjuksköterskor ett slag i luften! Vad det ankommer på arbetslösheten så har den inte minskat, utan ökat. Många har hamnat i bidragsberoende på grund av subventionerna.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-22 17:08:04

Allt fler använder ROT-avdrag för att bygga om sina semesterhus utomlands. Skatteverket får uppemot 1 000 ansökningar per år. Det handlar om allt från poolbyggen till köksöar och notan till skattebetalarna ligger på mångmiljonbelopp. Det är helt absurd att svenska skattepengar ska användas till poolbyggen på Rivieran. Det är väldigt långt från ursprungstanken att avdraget skulle skapa jobb i Sverige.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-22 17:13:07

Förra året gjordes det ROT-avdrag för 13,5 miljarder kronor, motsvarande omkring 30 000 årsarbeten i debiterad tid, visar Skatteverkets statistik.
Skatteverket har stoppat runt 50 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar för ROT och RUT. Vi har sett en hel del uppenbara fall av fusk, så vi misstänker att det har blivit vanligare, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert hos Skatteverket. Förra året betalade Skatteverket ut 1.4 miljarder kronor i RUT-avdrag. Det motsvarar omkring 5 000 årsarbeten.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-22 17:23:20

Minst 26 000 kronor i månaden bör man tjäna, anser man på Skatteverket. Arbetslösa, sjuka eller pensionärer som har låga inkomster kan glömma RUT och ROT.
De som har låga inkomster och som verkligen behöver dessa avdrag får betala full skatt för tjänsterna. De som har höga inkomster och borde ha råd att betala vad det kostar får reducerad skatt med hälften. Egentligen är detta en del av den omfördelning som den borgliga regeringen gör. Från fattig till rik fördelas skatterna.Skev fördelning igen.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-22 17:30:35

Enligt Ola Månsson, vd för branschorganisation Sveriges Byggindustrier, snedvrider fusket konkurrensen. Den hantverkaren som får jobbet behöver inte vara den som ger det lägsta anbudet, utan kan vara den som erbjuder sig att fuska med ROT-avdraget. Dessutom förekommer rena bedrägerier där utförare och köpare är i maskopin med varande och begär ut pengar för arbeten som aldrig har utförts. Tidigare var det vanligare med kapade identiteter. Detta skulle man kunna likställa med Svarta jobb.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-22 21:38:04

"ROT/RUT kostar ingenting eller åtminstone väldigt lite och påverkar inte sjukförsäkringen ett smack."

Anledningen till att den "inte kostar något" är att – uppenbarligen – de flesta som köper städtjänster annars vägrar betala vad det verkligen kostar. Då flera av dessa sitter på beslutande poster så kan de anpassa lagen så att de vältrar över ansvaret för sociala avgifter på resten av samhället.

Varför ska jag anse det okej att skurkar legaliserar sig själv?

Inlagd av: Agurka, 2012-08-22 21:45:11

"Problemet för Agurka och Tobias med flera är att ni drar likhetstecken mellan höga skatter och bra välfärd."

Jag gillar inte höga skatter och jag tror att skatterna kan sänkas ytterligare med bättre välfärd om man får bort sådana rötägg som de flesta högerpolitiker, ett antal vänsterpolitiker och många som gynnas av en kapitalistvänlig politik.

Jag må stå långt till vänster, men samtidigt övertygad om att skatterna kan sänkas från dagens nivåer. Få bara upp fingrarna från syktburken.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-22 22:03:19

"Där man åtminstone betalar en del av sin egen sjukförsäkring o.s.v."

Den som föds med ett gravt handikapp kan (troligen) aldrig betala ens en lite del av en egen sjukförsäkring. Inget privat bolag tar i en försäkring för det barnet.

För att en person med sådan otur behövs både fungerande sjukförsäkring för barnets föräldrar, fungerande omsorg genom vuxenlivet när föräldrarna och en vettig nivå på förtidspensionen.

Vem ska betala för det om inte alla vi andra?

Inlagd av: Agurka, 2012-08-22 22:42:27

Det är egentligen mycket värre än vad ni konstaterar här.

Eftersom tjänsterna idag är vita så kan arbetsgivarna utnyttja bidrag i sin ände. Det gick ju inte med svartjobben, eller hur?

Det är Nystartsjobb, Särskilt anställningsstöd etc och t o m gratisjobbare som praktikanter eller FAS 3:are.

Skulle inte förvåna mig om det är VD:arna själva som köper rabatterade städtjänster och på så sätt i praktiken får betalt för att få städat hemma. D.v.s. värre än att betala svarta löner.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-22 22:55:08

>eller så väljer man att göra det själv och då skapar det varken jobb eller utrymme för mer skattepengar till skola vård och omsorg.

Hur tänkte du nu Gottfried?

Gör man det själv så har man ju minst lika mycket jobb som om någon annan gör det. Jobbet/behovet elimineras inte i samma ögonblick som man tänker tanken att göra det själv, endast penningtransaktionen ställs in.

Därför är det bäst om alla städar upp sin egen skit. 0 kr i skatt och 0 kr i svart lön.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-22 23:01:45

R&R är inget bidrag, det är ett avdrag.
Det innebär att staten inte behöver betala a-kassa, staten får istället in skattekronor samtidigt som utgifterna minskar.
Det gör en dubbel effekt på välfärdsfinansieringen, mer utrymme för satsning i generell välfärd.
Jag ser att både J&T är motståndare till avdragen av ideologiska skäl.
T som påstod sig vara rik som ett troll borde väl unna andra att få försöka bygga en självförsörjande tillvaro också?

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-23 00:40:03

Tobias: Du måste lära dig att skilja på marknadspris och skatt. Vi skriver ju att RUT/ROT inte kostar något, hur skulle vi då kunna satsa dessa pengar på vad du kallar välfärd? Jo, byggjobben påverkas enormt om man tar bort rotavdraget. I vår lilla stad har 3 stycken byggföretag startats de sista åren. Detta ENBART pga av rotavdraget. Du får gärna kritisera men försök hålla dig till sanningen.

Nu visar dessutom nya siffror att skattesänkningen inom restaurangbranschen lett till fler jobb.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-23 00:48:02

Vad gäller arbetslösheten så är sanningen den att fler jobbar idag än 2006 men det är också fler arbetslösa. Anledningen är ju att vi varje år ökar befolkningen onaturligt snabbt. Så länge vi fortsätter så kommer arbetslösheten att ligga på dessa siffror. Detta oavsett höger- eller vänsterpolitik.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-23 14:53:47

Ett av många generösa bidrag till höginkomsttagare!
Jobbbidrag i form av skattereduktion.
Städbidrag i form av skattereduktion.
Räntebidrag till den som har lån i form av skattereduktion.
Reparationsbidrag i form av skattereduktion.
Stora bidrag till företag i form av Fas-3.
Sänkt restaurangmoms, som går rakt ner i krögarens ficka.
Vilka kan inte utnyttja allt detta? Jo, sjuka, arbetslösa förtids- och ålderspensionärer.
En liten del av befolkningen, 10 procent, har fått ökningar av nettoinkomsten med 80 % under senaste 10 åren.
Medan den fattiga 10 procenten av befolkningen fått en nettoökning med 7 procent.
Totalt en kraftig omfördelning till den rika tiondelen av befolkningen.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-23 15:01:45

Allt fler svenskar gör avdrag, visar statistik som Skatteverket tagit fram. Under första halvåret 2012 hamnade siffran på omkring 313 000 personer, som ska jämföras med 257 000 under samma mätperiod i fjol. Samtidigt har den totala summan som staten förlorat i skatteintäkter under perioden stigit från 800 miljoner kronor till strax över en miljard. En sådan välfärdspolitik väcker självklart agg hos alla dem som varken har råd med hus, städning eller lunch på restaurang. Var är alla vinsterna?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-23 15:05:22

Att använda avdragen är en klassfråga. Landsomfattande statistik från SCB visar att det främst är höginkomsttagare som använder RUT och ROT. Den största andelen hushåll som använder RUT-avdrag återfinns där hushållet tjänar 735 000 kronor om året eller mer. Så vad anbelangar ideologi och politisk hemvist, så ser i alla fall jag ingen konflikt i detta, att vara solidariskt mot mina medmänniskor och ge lite tillbaka till alla dem som inte har så mycket. Men vissa verkar tycka att detta är fult?

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-23 15:33:45

Agurka är lite svår att förstå sig på. Han/hon har skrikit ut sin förtvivlan över jobbskatteavdraget i flera år, men vill nu plötsligt sänka skatterna ytterligare. Dessutom vill Agurka skicka alla företagare och högutbildade ut ur landet enligt egen utsago. Man måste ju då undra hur det skall gå med sjukförsäkringen för för den gravt handikappade och dennes föräldrar?

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-23 15:39:05

Nu är det ju tack och lov inte många som föds med grava handikapp så det känns som om det inte bör vara något större problem eller ens en stor kostnad att ge dessa ett värdigt liv. Man kan inte ha ett politiskt system som baseras på att vissa inte kan jobba. De flesta är friska nog att arbeta bara de får chansen och vill säkert själva bestämma över sina egna försäkringar och utgifter.

Inlagd av: Per Jakobsson, 2012-08-23 17:51:09

Till Tobias: Jag är ingen höginkomsttagare, ändå har jag nyttjat ROT och tänker framöver göra detsamma med RUT. Och då framförallt för min egen bekvämlighets skull. Det blir en prioritering för mig. Det finns förstås fattiga som inte har råd (tråkigt för dem). Men det finns också "fattiga" som INBILLAR SIG att de inte har råd. T ex de som när löningen kommer far till stormarknaden och blåser "halva" direkt. De som inte har något ekonomiskt förnuft. De känner sig säkert "fattiga" ibland(före lön).

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-23 18:14:22

Den skånska lokalkanalen lär dig väldigt fel Tobias. Hur kan en sänkt restaurangmoms gå ner i någons ficka?
Återigen: Vad är problemet med att höginkomsttagare utnyttjar något som skapar arbetstillfällen åt arbetslösa och inte kostar pengar?
Mest solidaritet med en arbetslös visar man om man kan ge denne ett jobb.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-24 07:43:14

Med principen att sänkt skatt alltid leder till högre skatteinbetalningar så kan man undra på vilken nivå skatter bör ligga.
På vilken % av löner, reavinster, näringsverksamhet bör skatten ligga för att ge maximalt med intäkter?
Det kan ju knappast vara 0%, även om säkerligen någon här på forumet skulle tycka att 1% är för högt, att det liksom förtar vilja att jobba eller investera...

Inlagd av: Agurka, 2012-08-24 07:47:40

Ja, jag inbillar mig faktiskt att skatterna kan sänkas ytterligare utan att välfärden tar någon skada och t o m kan återställas till en högre standard idag.
Det förutsätter emellertid att onödiga överflödsverk, som tillväxtverket läggs ner och löjliga generaldirektörslöner sänks med ca 75%. Det förutsätter att samtliga politikerarvoden kommer ner på jorden. Etc...
Det betyder inte att skatterna kan närma sig 0.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-24 07:59:43

ROT och RUT ska naturligtvis också all världens väg.
Skatten ska vara lika för den som jobbar, har a-kassa, sjukpenning eller pension etc.
I egenavgiftersystemen skall det finnas en omvänd skyddsmekanism.
Golvtaxa på dagisavgiften: Ingen avgift för hushåll med inkomster under 30.000 kr medan alla inkomster därutöver åläggs avgift med gällande %. Om så hushållet tjänar 50 miljoner på ett år.

Inlagd av: Gotfried, 2012-08-24 11:21:09

Agurka: Nej det bästa är att vi köper varor och tjänster så mycket det går, då det blir jobb och skatteintäkter till generell välfärd.
Hur tror du att din idé skulle funka om alla gjorde allt själv, ett scenario som du beskriver som 0 kr i skatt och 0 i betald lön?
Hur tänker du, hur mycket pengar blir det till skola vård och omsorg då?
Tragiskt att det kommunistiska klasshatet är viktigare än att folk får jobb och blir självförsörjande.

Inlagd av: Janne, 2012-08-24 21:43:09

Det tycks blivit väldigt intressant för firmor inom rut att anställa pensionärer. Det är ju bra för de pensionärer som vill jobba lite grand och tjäna lite extra. Men det är inte lika bra för statskassan. Dels kommer det in mindre pengar i arbetsgivaravgifter. 10,21% från pensionärer, 31,42% från en 30-åring. Dels kommer det in betydligt mindre belopp i skatt. Företagarna vill så klart slippa betala skillnaden mellan 10,21% och 31,42%.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-08-25 18:15:45

Hur vetande är ni själva? Har ni någon relevant utbildning som ger er någon större tyngd för era argument? Är ni möjligen statsvetare? Eller är ni frilansdebattör? Mycket prat och lite verkstad va?

Statistik som Skatteverket tagit fram, visar att den totala summan som staten förlorat i skatteintäkter har stigit från 800 miljoner kronor till strax över 1 miljard. Hitta en politik som gynnar alla och inte endast de som äger och har mest. Rut/Rot-avdrag är en fördelning från fattig, till rik.

Inlagd av: Janne, 2012-08-25 21:35:14

Jag glömde den viktigaste "förlusten" för stat och kommuner med att pensionärer gör rutjobben. Pensionärerna går inte från A-kassa eller socialbidrag till egen inkomst, de har kvar pensionen. Det betyder att för varje hundralapp staten bidrar med så får staten kanske i bästa fall 30 kr tillbaka i skatt och arbetsgivaravgift.

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-25 23:40:32

Bra att Agurka nu ändrat sig. Tidigare var ju jobbskatteavdraget den direkta orsaken till att han/hon fått det så besvärligt. Jag vill heller inte att mina pengar går till statliga myndigheter och verk som inte gör nåt vettigt eller orimliga löner. Inte heller till krig, muslimska föreningar, landstingets byråkrati och så vidare. Däremot har jag inga problem med att betala för polis, brandkår och bra sjukvård till exempel. Det är därför höga skatter är dåligt och frivillighet bra.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-25 23:41:59

>Man kan inte ha ett politiskt system som baseras på att vissa inte kan jobba.

Genom att lära ut hur systemen fungerar redan i grundskolan - är min övertygelse - kan man visst ha ett system som ger mycket högre trygghet. Människor som känner ansvar kommer inte att missbruka systemet.

De rötägg som ändå gör det måste man kunna stoppa med andra medel än kollektiv bestraffning. Bedrägeri är faktiskt inte lagligt.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-26 00:10:49

>Återigen: Vad är problemet med att höginkomsttagare utnyttjar något som skapar arbetstillfällen åt arbetslösa och inte kostar pengar?

Tja, kanske därför att det är bättre att skapa ANSTÄLLNINGAR i de sektorer där det börjar blir svårt att få bra service för ALLA?

ROT och RUT är inte de enda sätten att skapa jobb med ANSTÄLLNING i botten, men det finns de sätt som gynnar ALLA och det finns de sätt som gynnar ett fåtal. Vilket vill folket helst ha?

Inlagd av: Agurka, 2012-08-26 00:22:54

>Agurka: Nej det bästa är att vi köper varor och tjänster så mycket det går...

Fel, Gottfried. Tjänster kanske okej, men varor nej. Då bränner vi ju jordens resurser för snabbt. Det är mycket bättre att ta det lite lugnare, hellre reparera än kasta etc. Reparera gör man med fördel SJÄLV. Hellre låta bilen stå än köra till jobbet i onödan.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-26 00:28:47

>Hur tänker du, hur mycket pengar blir det till skola vård och omsorg då?

I den världen skulle ju alla som vill/kan jobba faktiskt ha ett AVLÖNAT jobb. Då sparar man 1 600 000 000 kr/år i s k anordnarbidrag som kan gå till skolan. En en jäkla massa miljarder som idag utbetalas i form av aktivitetsstöd, en rejäl hög med försörjningsstöd. Restaurangmomsen ska höjas.... o s v

Samtidigt så ska alla välfärdsverksamheter som sålts ut olagligt förstatligas. Miljarderna strömmar in...

Inlagd av: Eriksson, 2012-08-27 00:06:56

"Tja, kanske därför att det är bättre att skapa ANSTÄLLNINGAR i de sektorer där det börjar blir svårt att få bra service för ALLA? skriver Agurka som svar på varför ROT/RUT skall bort.

Men det finns inget motsatsförhållande här. Antalet arbetslösa räcker till båda om man så önskar.

Det är fortfarande inte så enkelt som att om man höjer en skatt strömmar miljarderna in. Jag rekommenderar Agurka att googla på detta.

Inlagd av: Agurka, 2012-08-27 15:47:01

Snälle Gottfried, att ta bort ett bidrag, "anordnarbidraget", kan ju knappast vara att höja skatten, eller hur?

I min värld är det inte heller en höjning att slopa en rabatt.

Däremot kanske man kan jämföra konfiskering med en 100-procentig skatt, men kan man privatisera på folkets bekostnad så kan man även konfiskera till förmån för folket. Det bör ju därför ses som en REJÄL skatteåterbäring.

Inlagd av: Gotfried, 2012-09-19 12:22:49

Agurka: När ska du förstå skillnaden mellan bidrag och avdrag, speciellt då avdraget är anordnat så det skapar nya jobb?
Hur många jobb skapar milavdraget eller ränteavdrag på huslån?
Ska man slopa avdrag ska man göra det på de som ingen dynamik har i jobbhänseende, det har Rot och Rut.
Rut och Rot inbringar långt mer än det "kostar" i skattelättnad.

Inlagd av: Agurka, 2012-09-20 23:18:18

Du har fel Gottfried, som vanligt.

Städbehov finns det precis lika mycket oavsett vem som gör skitgörat. RUT tjänar, förutom kapitalistiska intressen, även syftet att vältra över skitgörat på fattiga arbetare för att frigöra tid för rikefamiljerna att roa sig med golf, dataspel och shopping etc.

För du tror väl ändå inte att den tvingas städa upp andras skit hela veckan lång själv hyr in städtjänster för att slippa städa i sitt eget hem?

Inlagd av: Agurka, 2012-09-20 23:21:33

Det är alltså bättre att inte ha den här typen av snedfördelande avdrag som RUT och ROT, i stället låta de rika få dras med sina skatter samtidigt som de som annars skulle tvingas städa deras hem kan förkovra sig i något ämne som är värdigare att syssla med än att städa upp andras skit.

Då skulle det troligen bli fler i Sverige som bidrar till att landet tar några steg framåt istället för backar till 1700-talet.

Inlagd av: Gotfried, 2012-09-21 12:22:08

Agurka skriver att jag har fel men låter oss bli ovetande om i vad, som vanligt.
Argumentera i sakfrågan istället för att komma med gamla kommunistfloskler som för länge sen förpassats till historiens soptipp.
Förklara för mig hur staten kan gå back om rut ger skatteintäkter samtidigt som a-kasseutbetalningar minskar.
Varför tycker du städjobb inte är riktiga jobb men byggjobb är det?

Inlagd av: Agurka, 2012-09-27 12:23:23

Städjobben är nog så riktiga. Däremot är behovet av att vältra över städningen på ANDRA framkrystat ur egen latmask. I den mån det gäller hushållsstädning är det bättre om var och en sopar upp sin egen skit.
Vad gäller skatteintäkterna så tror jag inte alls att det blir så positiva effekter som du tror, Gottfried.
Resultat: Vi betalar för att pressa fram överflödiga skitjobb som vi var och en sköter bäst på egen hand.

Inlagd av: Eriksson, 2012-09-27 14:57:44

Återigen Agurka: Vi (t ex du och jag) betalar inte.
Dessutom finns det människor som människor som trivs med dessa "överflödiga skitjobb" du talar om.
Det handlar från din sida om den gamla vanliga avundsjukan. Det är den du bygger varenda inlägg här på.

Inlagd av: Gotfried, 2012-09-28 14:49:41

De positiva effekterna av RUT och RUT finns redovisade, bland annat av skatteverket.
Jag tror din negativa inställning till avdragen mer handlar om avundsjuka, släpp prestigen och gläds med dom som fått vita jobb med kollektivavtal istället
Det finns många jobb som är skitigare än städjobb, byggjobb exempelvis.
Sett hur målare och murare kan se ut?

Inlagd av: Agurka, 2012-10-03 01:08:25

S k sociala företag lever huvudsakligen på statliga bidrag som gör att verksamheten gör vinst på att lagerhålla arbetskraft. "Vinsten" används bl a till att anställa projektledare, handledare och arvodera styrelsen.

OBS! Utan flödet av bidrag = inga anställda alls. Anställningarna är ren fejk!

Företagen säljer i förekommande fall RUT-tjänster.

Är det rätt att projekt-/handledare/styrelsemedlemmar som köper RUT-tjänster sedan - dessutom - får skatteåterbäring?

Vem betalar inte?

Inlagd av: Eriksson, 2012-10-04 18:42:27

Du måste lära dig att skilja på saker Agurka. Att statliga bidrag betalas ut till företag har inte ett skvatt med RUT-avdraget att göra. Nu har du bara lyckats hitta någon flummig, långsökt koppling för att du som vänsteranhängare MÅSTE vara emot skattesänkningar och RUT. Du kan, med dina egna pengar, aldrig nånsin betala någon annans skattesänkning eftersom denna inte kostar något.

Inlagd av: Tobias, Skåne, 2012-10-05 16:33:59

Hur ska ni ha det? Ska regeringen lägga sig i och sponsra branscher? Det vill ni inte i övrigt. Sjukvården ska privatiseras, hemtjänsten likaså, skolan likaså. Men städningen och hemfixandet ska sponsras? Logiken? Ni vill att marknaden ska sätta priset i sann tillgång- och efterfrågeanda, men det gäller tydligen inte RUT och ROT-branscherna? Det finns inte ens från statsmakten några belägg för att arbetstillfällena har blivit fler pga bidragslinjen från Fredrik Reinfeldt och Alliansen. Logiken?

Inlagd av: Eriksson, 2012-10-07 13:04:37

För min del är det enkelt, Tobias. Jag vill ha sänkt skatt på samtliga varor och tjänster. Alltså ingen skillnad. ROT/RUT är ett steg i rätt riktning. Regeringen skall lägga sig i så lite som möjligt vad gäller människors liv. Vad gäller antalet nya jobb har jag inga siffror heller, däremot ser jag de nystartade företagen inom dessa branscher. Jag ser mina tidigare svartarbetande snickarvänner nu betala in er älskade ockerskatt.

Inlagd av: Gotfried, 2012-10-07 17:51:29

Tobias. Ni kommunister läser på dåligt eller är helt enkelt okunniga.
Ingen vill privatisera dom sektorer du nämner, däremot vill vi konkurrensutsätta dom med alternativ.
Varför är du rädd för konkurrens?
Avdrag blir aldrig ett bidrag, din missunnsamhet lyser helt igenom i dina hätska utfall, Tobias.
Gläd dig över nya jobb med kollektivavtal som inte kostar staten en enda krona utan tvärtom bidrar med nya intäkter och mindre utlägg för bidrag.
Logiken är att jobb är det som skapar välfärd.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-10 17:16:23

God debattsed var det! Gotfried sluta att sätta epitet på människor och håll dig till sakfrågan! Vad menar du? Du har ingen aning om var jag står? Vilka jobb är det som finns där ute? Ditt resonemang klingar ihålligt! Har du inte följt utvecklingen, där varslen staplas ovanpå varandra, varje dag. Bidrag är bidrag, oavsett vem som får dom. Svarta jobb blir inte vita, bara för att du,Gotfried påstår att dom är rena. Förklara dig gärna och försök då att vara saklig.

Inlagd av: Gotfried, 2012-10-16 09:50:02

Vad är det du inte förstår Tobias, ska man utgå från att du inte ser skillnad på avdrag och bidrag och fullkomligen misslyckats se dynamiken i de reformer som genomförts så verkar det förstås vara en hel del.
Epitet sätter jag på det samhälle debattörer vill införa och den är i detta fall solklart från din sida.
Jag är övertygad om att socialism inte är lösningen, det har aldrig fungerat någonstans så varför här?
Svarta jobb blir vita med tack vare Rut och Rot, hur svårt är det att förstå?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-16 12:51:59

Det går inte att vara rättvis och solidarisk när man ska trycka ner andras åsikter och det är precis det du gör, blundar för fakta och hånar andras inlägg. Dina fakta är inte riktiga fakta, det är hypoteser och dålig koll.
Det är bidragsgivarna som bestämmer över besluten, vi behöver bara kolla på krogmomssänkningen, försäljningen av vården, avregleringen av finansmarknaden, avregleringen av apoteket, försäljning av dom statliga bolag osv. Listan kan göras lång. Behöver jag säga mer? Nej. Bidrag är Bidrag.

Inlagd av: Gotfried, 2012-10-18 16:55:41

Tobias "solidaritet" består alltså av att stänga Rut&Rot och göra 100 000 arbetslösa och beroende av andras försörjning, imponerande! Vänstersolidaritet?
Mina fakta kommer från skatteverket, ekonomifakta, företagarna etc. Var kommer dina ifrån?
Dom avregleringar som gjorts och varit nödvändiga har betytt lägre skattetryck,fler jobb, osv, något som Göran P redan insåg på sin tid.
Bevisa gärna motsatsen om mina fakta, klarar du det eller blir det en sk mattflykt från din sida igen?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-19 16:18:31

Förra året betalade Skatteverket ut 1.4 miljarder kronor i RUT-avdrag. Det motsvarar omkring 5 000 årsarbeten i debiterad tid. Förra året gjordes det ROT-avdrag för 13.5 miljarder kronor, motsvarande omkring 30 000 årsarbeten i debiterad tid, visar Skatteverkets statistik.
RUT- och ROT-avdragen kostar nu staten ca 15 miljarder per år. Utvecklingen leder till en osund konkurrens, något som just rot- och rot-avdraget var tänkt att motverka genom att uppmuntra till att betala skatt. Bidrag är Bidrag.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-19 16:22:53

Allt pekar på att skattesubventioner för rut- och rotarbeten varken skapar jobb eller minskar svartarbete.När resonemanget om Rut och Rot går höga så får vi komma ihåg att detta så kallade skatteavdrag inte omfattar alla. För låg och medelinkomsttagare och inte har tillräckligt med skatt att reducera så blir det restskatt. – Minst 26 000 kronor i månaden bör man tjäna, anser man på Skatteverket. Arbetslösa, sjuka eller pensionärer som har låga inkomster kan glömma RUT och ROT. Bidrag är Bidrag.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-19 16:30:31

Statistik som Skatteverket tagit fram visar att den totala summan som staten förlorat i skatteintäkter under perioden stigit från 800 miljoner kronor till strax över 1 miljard. Detta är ovedersägliga fakta, men detta blundar du säkert också för? Mycket prat och lite verkstad va? De som har höga inkomster och borde ha råd att betala vad det kostar får reducerad skatt med hälften. Men inte i Gotfrieds värld. Han envisas med att upprepa sig. Självgod som han är? Bidrag är Bidrag.

Inlagd av: Eriksson, 2012-10-20 00:21:18

Nu är det mycket svammel från din sida, Tobias. "Allt pekar på att skattesubventioner för rut- och rotarbeten varken skapar jobb eller minskar svartarbete", skriver du. Säger vem då? Den verklighet jag lever i säger tvärtom.

Sen måste du förklara vad du menar med med ditt återkommande "bidrag är bidrag". Sänkt skatt kan aldrig vara ett bidrag, hur mycket du än försöker övertyga någon om detta. ROT/RUT "kostar" inte dessa 15 miljarder per år.

Inlagd av: Gotfried, 2012-10-20 12:52:50

Bara under 2010 köpte 870 000 personer ROT-arbeten till en kostnad av ungefär 35 miljarder kronor. Beräkningar visar att avdraget gett uppemot 15 000 – 25 000 nya vita jobb, ökade skatteintäkter, arbetsgivaravgifter och moms gett totalt sett högre
intäkter för den offentliga sektorn. En ren nettovinst.
Den vill Tobias avskaffa och öka bidragslinjen.
3% av företagarna i undersökningen säger att kunderna frågar efter svartjobb.
90 procent anser att ROT-avdraget bidrar till en minskning av svartjobb.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-20 16:26:06

Eriksson och Gotfried. Jag har precis redovisat siffror från Skatteverkets statistik. Nu påstår ni att Skatteverket har förfalskat sina egna siffror, bara för att ni är överbevisade. Logiken? Bidrag är Bidrag!.. Rut och Rot är bidrag till dom rika som har tagits av dom som är sjuka, arbetslösa och gamla som inte får den hjälp och det stöd som dom rimligen kan förvänta sig. Och detta tack vare gigantiska omfördelningar av pengar till dom allra rikaste 10%. På bekostnad av dom allra fattigaste.

Inlagd av: Eriksson, 2012-10-21 00:35:52

Vi tar det igen Tobias. Du skriver: "Allt pekar på att skattesubventioner för rut- och rotarbeten varken skapar jobb eller minskar svartarbete".

Är detta redovisade siffror från Skatteverket? Jag undrar fortfarande vem som påstår detta och vill hemskt gärna ha belägg för detta påstående.

Om man får en skattesänkning får man behålla mer av SINA EGNA pengar. Dessa kan aldrig TAS från någon/något.Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-22 10:52:54

Rut/Rot ger en skev fördelningspolitik och den uppfattningen kan ingen ändra på. Verkligheten har visat att dessa omfördelningar inte fungerar. Sämre socialt skyddsnät och vinstjakt i välfärden. Den svenska välfärdspolitiken är inte längre generell (lika för alla.) Den riktar olika sorts politik till olika människor. Sänkt skatt ger i slutändan en dålig livsmiljö för dom allra flesta. Så att sänka skatter mm. ger inga välfärdsvinster på lång sikt. På kort sikt kanske? Men, många går nog i konkurs.

Inlagd av: Eriksson, 2012-10-22 16:00:25

Men nu pratar du plötsligt om något annat. Märkligt när du tidigare anklagade Gotfrieds fakta för att vara hypoteser. Kan det vara så att ditt påstående att "allt pekar på att skattesubventioner för rut- och rotarbeten varken skapar jobb eller minskar svartarbete" var dina egna "fakta"?

Man kan inte påstå att de 15 miljarder som gjorts i avdrag är förlorad inkomst för staten om man inte vet att alla dessa tjänster skulle utförts utan avdraget. Kan du det?

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-22 18:24:06

Absolut.Och det har jag fakta som är på min sida. Som jag tidigare har redovisat så får man med statens subventioner ingen fördel av Rut/Rot. Detta ökar inte arbetsgivarens benägenhet att anställa. Däremot förlorar man istället arbetstillfällen. Behöver jag säga mer, nej, skulle inte tro det! Bara en massa raljerande och onyanserat tyckande för att gynna inbördes beundran. Man smutsar ner det mest svenska vi har, jämlikheten och solidariteten med andra människor. För det är detta Rut/Rot handlar om.

Inlagd av: Eriksson, 2012-10-23 18:37:14

Och därmed vet jag att du har fel. Jag har själv köpt hantverkstjänster enbart p.g.a rotavdraget. Flera av mina grannar, vänner och släkt har också gjort det. Inte många av oss är höginkomsttagare. Vi är naturligtvis inte de enda. Förövrigt hörde jag senast igår en elektriker som beklagade sig över att han inte längre får något svartjobb. Gå ut i verkligheten och se dig omkring. Det vanliga vänstertugget om solidaritet kan vi ta någon annanstans.

Inlagd av: Tobias Skåne, 2012-10-24 14:41:20

Sakfrågan var ju om Rut/Rot har genererat fler anställningar. Och det har det inte gjort och vad du säger om att använda och utnyttja dessa bidrag gör dig till höginkomsttagare, med en inkomst på minst 26 000 kronor. Om inget annat så kommer du att få en skattesmäll som heter duga.
Så forsätt du att brilljera med dina åsikter och din arrogans. Vad vinner du på det? Ingenting! Det visar bara att du inte förstår frågeställningen om Rut och Rot. Bidrag är Bidrag.

Inlagd av: Eriksson, 2012-10-25 00:06:47

Sen verkar du ju inte ens kunna reglerna för Rot/Rut-avdrag. Man får dra av även om man tjänar dåligt. Men eftersom avdraget är just ett AVDRAG på skatten måste man betala skatt. För att komma upp i fullt avdrag måste man ju skatta mer än man får dra av. Hänger du med? Det jag vinner på att framföra mina åsikter är bland annat att rent felaktiga uppgifter från till exempel dig annars riskerar att bli någon slags sanning. På vilket sätt är jag arrogant?

Inlagd av: Gotfried, 2012-11-02 18:52:20

Det är inga hypoteser jag redovisar utan fakta från verkligheten, sen att Rut och Rot inte gynnar dem som inte är med och betalar skatt ser inte jag som "orättvist".
Tobias hätskhet visar bara hans politiskt ideologiska inställning mot dom som råkar ha en krona mer i lön än han själv.
Varför inte utvisa alla höginkomsttagare, då är ju solidariteten så total som Tobias vill ha den... Alla är delar fattigdomen som det är brukligt i socialiststater.

DA-ledarbloggen

Krönika

Stabilt helvete för utsatta barn

Klass, kön och etnicitet bildar en slags treklang som skapar utanförskap, fattigdom och segregation.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Insändare

Fattigdomen brer ut sig

Det är kåkstäder med uteliggare i Malmö. Det ser ju hemskt ut . Här får tiggare och hemlösa bo.

Mer insändare »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete