Nyckeln till en schysst pension

Fler ska kunna jobba till pensionen

– Många lämnar arbetslivet i förtid, fastän de vill vara kvar. Men de är utslitna och orkar inte eller känner sig utträngda. Det vill vi ändra, sade Ylva Johansson (s), när hon på måndagen presenterade Socialdemokraternas nya arbetsmiljöprogram.

Programmet som heter ”Ett hållbart arbetsliv” är ett uttryck för Socialdemokraternas ambition att ”vässa politiken för dem som har arbete”:

– Vi vill att fler ska orka arbeta mer, längre upp i åren, utan att slitas ut eller ratas på arbetsmarknaden. Det avgörs av arbetslivets villkor, arbetsuppgifternas utformning och arbetsmiljön som helhet.

Det är också en fråga om attityder: Många äldre får på sitt jobb mer eller mindre direkt höra att de bör lämna plats åt yngre, de erbjuds inte samma kompetensutveckling, de mönstras ut och känner sig oönskade:

– Därför vill vi tillsätta en erfarenhetsdelegation med uppdraget att uppvärdera den erfarna arbetskraftens betydelse, förhindra att äldre ratas på arbetsmarknaden och underlätta för fler att jobba längre.

Ylva Johansson återkom ofta till arbetets betydelse för den enskilde, att människor vill arbeta – och att det ju är bevisat att det är farligare att vara arbetslös än att arbeta. Hon tycker att Socialdemokraterna förlorade debatten om livspusslet med Moderaterna.

– Den kom att handla om dammråttor men borde i stället handla om arbetslivet. Folk är stressade av hur de har det på jobbet, hur de ska ta sig till jobbet, hur de ska hinna lämna och hämta på dagis i samband med jobbet – allt detta är viktigare än städningen hemma.

För att motverka stressen vill Socialdemokraterna – bland annat – kartlägga det obetalda övertidsarbetet, stoppa att visstidsanställningar staplas på varandra och att rätt till heltid införs.

För den satsning Socialdemokraterna vill göra krävs ökade kunskaper vilket i sin tur kräver satsning på arbetslivsforskning. Socialdemokraterna var emot nedläggningen av Arbetslivsinstitutet men vill inte låsa sig för hur en återupprättad arbetslivsforskning ska organiseras.

Till Arbetsmiljöverket föreslås 50 miljoner mer per år (2012-2014) varav 20 miljoner ska öronmärkas årligen för inspektioner i småföretag med hög risk för olyckor, många visstidsanställda och med stor andel migrerad arbetskraft.

Med tanke på småföretagen vill man dessutom satsa på de regionala skyddsombuden (RSO) med 20 miljoner till utbildning 2012, 30 miljoner 2013 och 50 miljoner 2014.

– Vi vill dessutom ändra lagen så RSO får rätt att också besöka de arbetsplatser som saknar medlemmar (men har kollektivavtal), underströk Ylva Johansson.

Socialdemokraterna vill anslå tio miljoner till Migrationsverket för att granska de företag som godkänns för att anställa gästarbetare i Sverige.

– De ska se om man betalar ut avtalsenlig lön och har de överenskomna arbetsvillkoren.

I det omfattande programmet föreslås också – bland annat – 20 miljoner kronor 2012 till projekt för att stärka kvinnors arbetsmiljöer och satsningar mot hot och våld i arbetslivet.

LENNART LUND
2011-10-24
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.


Andra DA-artiklar
Juholt lovar bättre arbetsmiljö och a-kassa
[2011-05-14]

Juholt: Arbetslivet måste bli mer hållbart
[2011-07-07]

Förslag om kunskapscentrum för arbetsmiljö
[2011-09-23]


Ledaren

Helle Klein

Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Läs ledaren»

Insändare

Fattigdomen brer ut sig

Det är kåkstäder med uteliggare i Malmö. Det ser ju hemskt ut . Här får tiggare och hemlösa bo.

Mer insändare »

Krönika

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Det vackraste som finns

Det är skillnad på ett gott skratt, och ett rått skratt. Vad vill vi skratta åt i framtiden?

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Absurt friande av rattfull

En man har druckit flera glas vin och en handfull öl och sedan kör han iväg i familjens lätta lastbil. Denne man är tidigare dömd vid två tillfällen för grovt rattfylleri.  Han stoppades av polis efter det att han druckit nämnda mängd alkohol. Han hade 2.54 promille i blodet. Nu har mannen blivit friad av Hovrätten för Västra Sverige. Han påstod sig ha kört lastbilen i sömnen.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Våra frågor högt på regeringens dagordning

Visst är den parlamentariska situationen besvärlig. Vi kan inte få exakt den politik som vi vill, utan måste kompromissa. Men skillnaden är ändå milsvid mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete