LO-medlemsförmåner bredband

”Reinfeldt bör gå en arbetsmiljöutbildning”

Facebookgruppen Support your local skyddsombud kräver i en framställan till regeringen att statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström genomgår minst fem dagars arbetsmiljöutbildning.

Support you local skyddsombud, som består av drygt 2 600 skyddsombud från hela landet, kräver att ministrarna genomgår arbetsmiljöutbildning så att de får ”en grundläggande uppfattning om hur arbetsmiljöarbetet och dess medföljande ansvar ser ut, på våra arbetsplatser”.

Idén fick gruppen efter att regeringen nekade Arbetsmiljöverket pengar för att öka antalet inspektörer.

– Alla vi vet att det finns ett stort behov av fler inspektörer. Att regeringen fattar ett sånt beslut måste beror på att man inte har kunskap om arbetsmiljöfrågor, säger skyddsombudet Jarl Barkenfelt, som är en av kontaktpersonerna bakom framställan.

Han påpekar också att den internationella arbetsorganisationen, ILO, rekommenderar 1 inspektör per 10 000 anställda.

– Vi kommer bara upp i 0,62 i Sverige idag, säger Jarl Barkenfelt.

Skyddsombuden ser ILO-rekommendationerna som ett minimum för att inspektörerna ska kunna ha en möjlighet att säkra arbetsmiljön på sina arbetsplatser, skriver de i framställan.

Gruppen anser att kravet på arbetsmiljöutbildning har stöd i EU-rätten och i Arbetsmiljölagens sjätte kapitel, paragraf sex. Där står det att det är ett skyddsombuds möjlighet att kräva utredning och/eller åtgärd av arbetsgivare med ansvar för arbetsmiljön. Support your local skyddsombud menar att statsministern, finansministern och arbetsmarknadsministern är de ytterst ansvariga för arbetsmiljöfrågor, och därför gäller paragrafen dem.

– De är cheferna. De måste ha kunskap om arbetsmiljöarbetet, men det ser inte ut som att de har det, säger Jarl Barkenfelt.

Skyddsombuden kräver svar från regeringen senast den 14 november. Om regeringen inte svarar i tid kommer de att vända sig till Arbetsmiljöverket för prövning om föreläggande eller förbud enligt Arbetsmiljölagens sjunde kapitel, paragraf sju.

Cherine Khalil, pressekreterare hos Hillevi Engström, har inte sett framställan än men säger att hon inte tror att arbetsmarknadsministern kommer gå med på kravet.

– Hillevi Engström har en lång facklig bakgrund och har varit ombudsman i många år. Att det skulle vara aktuellt för henne att gå en särskild kurs har jag svårt att se.

ANNA DE LIMA FAGERLIND
2011-10-20
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.


Ledaren

Helle Klein

Facket agerar. Vad gör Fotbollförbundet?

Hittills har 1400 arbetare omkommit vid arenabyggena inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Minst 4000 människor kommer att ha dött innan VM invigs. Nu försöker det globala bygg- och träfacket (BWI) organisera migrantarbetarna fackligt trots att det är förbjudet i Qatar.

Läs ledaren»

Insändare

Aldrig mer S

Under mitt åttioåriga liv har jag egentligen aldrig behövt tveka på min politiska hemvist. S har varit ett givet val, med två utstickande undantag.

Mer insändare »

Krönika

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Risotton för oss samman

Mitt i all politik finns maten som förenar.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Absurt friande av rattfull

En man har druckit flera glas vin och en handfull öl och sedan kör han iväg i familjens lätta lastbil. Denne man är tidigare dömd vid två tillfällen för grovt rattfylleri.  Han stoppades av polis efter det att han druckit nämnda mängd alkohol. Han hade 2.54 promille i blodet. Nu har mannen blivit friad av Hovrätten för Västra Sverige. Han påstod sig ha kört lastbilen i sömnen.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Starka fackförbund bättre för alla

Medlemsutvecklingen för fackföreningsrörelsen har varit negativ under lång tid. De senaste åren kan vi dock se ett trendbrott. Flera förbund visar en positiv medlemsutveckling. För industriförbunden är utmaningen större.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete