Nyckeln till en schysst pension

Höjt natt-ob i nya tidningsavtalet

Bemanningslösning, höjt natt-ob och garanterad arbetstid för deltidsanställda. Det är några av överenskommelserna i det nya tidningsavtalet.

Fackförbundet GS och Medieföretagen tecknade ett nytt tidningsavtal i veckan. Avtalet som gäller mellan 1 juni 2010 och sista april 2012, ger 3,3 procent i löneökning.

Precis som i tidigare avtal sker den största löneökningen under avtalets andra år. Den 1 augusti 2010 höjs lönerna med 0,9 procent, och ett år senare med 2,3 procent. Omräknat i krontal ger det totalt närmare 810 kronor i månaden.

En extra höjning av avtalets natt-ob kommer att ske i augusti 2011. Orsaken är att värdet för fackets fritidsförsäkring TFF kommer att överföras dit. Enligt det tidigare tidningsavtalet var det arbetsgivaren som skulle betala premien, något som flera arbetsgivare har missat.

För att undvika ytterligare tvister står GS i fortsättningen för försäkringen, och arbetsgivarnas kostnadsminskning läggs på höjt natt-ob. Hur mycket högre ersättningen blir går inte att säga nu. Parterna ska göra en beräkning under hösten.

I det nya avtalet garanteras deltidsanställda en arbetstid på minst 20 timmar i månaden. Det är ett gammalt krav, som åter blev aktuellt efter att villkoren i arbetslösheten skärptes. För att ha rätt till ersättning från a-kassan krävs nämligen minst 80 arbetade timmar per kalendermånad. Med avtalets tidigare lägsta nivå på 18 timmar riskerade medlemmar att halka under gränsen i a-kassan.

Föräldralönen förlängs från fyra till fem månader och ger en utfyllnad av lönen med 10 procent under föräldraledighet.

GS bemanningslösning fördes även in i tidningsavtalet. Den begränsar arbetsgivarens möjligheter att hyra in arbetskraft från bemanningsföretag om det finns uppsagda med återanställningsrätt.

När tidningsavtalet är tecknat återstår bara ett fåtal ganska små avtal för GS i årets avtalsrörelse. Men än så länge är det för tidigt att göra en sammanfattning, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson.

– Vi måste göra en analys. Det har varit en oerhört komplicerad avtalsrörelse med den värsta ekonomiska krisen på länge och där arbetsgivarna har flyttat fram positionerna när det gäller ideologiska frågor.

Tommy Andersson nämner arbetsgivarnas krav på noll procent i lönepåslag i kollektivavtalen samt kravet att kunna göra lokala avsteg från de centrala överenskommelserna.

– Det har inte bara handlat om att flytta fram våra positioner, utan också om att försvara avtalen.

Analysen av avtalsrörelsen görs av Facken inom industrin och den väntas bli klar till september. Den ska ligga till grund för planeringen inför nästa avtalsrörelse, som redan nu har sina komplikationer. Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har dragit sig ur samarbetet inom industriavtalet och Unionens avtal ska omförhandlas flera månader tidigare än LO-förbundens stora avtal. Det försvårar för den konkurrensutsatta industrin att gå först och "sätta märket", som det kallas.

MARIE EDHOLM
2010-06-10
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.


Andra DA-artiklar
Nya civil- och förpackningsavtal
[05/31/2010]


Ledaren

Helle Klein

Så sorgligt, Dagens Industri

I en tid av växande fascism är det ett samarbete mellan socialliberaler och socialdemokrater som måste till – inte PM Nilssons strategi att göra ett rasistiskt parti rumsrent.

Läs ledaren»

Insändare

140 miljarder - årligen

Enligt beräkningar så har Alliansen sänkt skatter för motsvarande 140 miljarder årligen. Om man istället låtit arbetsmarknadens parter själv sköta förhandlingarna om de ekonomiska villkoren på arbetsmarknaden så kunde denna enorma summa gått till skatte- och avgiftssänkningar för företagen.

Mer insändare »

Krönika

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Risotton för oss samman

Mitt i all politik finns maten som förenar.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Absurt friande av rattfull

En man har druckit flera glas vin och en handfull öl och sedan kör han iväg i familjens lätta lastbil. Denne man är tidigare dömd vid två tillfällen för grovt rattfylleri.  Han stoppades av polis efter det att han druckit nämnda mängd alkohol. Han hade 2.54 promille i blodet. Nu har mannen blivit friad av Hovrätten för Västra Sverige. Han påstod sig ha kört lastbilen i sömnen.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Ett av de enklaste valen på länge

Valet den 14 september blir enkelt. Antingen röstar vi fram en regering som tar kommandot, minskar klyftorna och utvecklar det här landet, eller också bidrar vi till ännu fler misslyckanden.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete