Nyckeln till en schysst pension

Upprört på V-Tab i Östertälje

Besvikelsen är stor på V-Tabs tryckeri i Östertälje. Företaget vill inte ge personalen någonting extra i kompensation efter beslutet att lägga ner den och andra enheter.

Fackklubben på V-Tabs tryckeri i Östertälje har avsagt sig samtliga förtroendeuppdrag. Uppsägningsförhandlingarna tas nu över av en avdelningsombudsman på fackförbundet GS.

Bakgrunden är att företaget inte tar det moraliska och sociala ansvar som klubben tycker att man kan förvänta sig i samband med att tryckeriet läggs ner.

– De visar en total brist på god vilja, säger fackklubbens ordförande Lars Norin.

Det var i våras som tryckerikoncernen V-Tab meddelade att enheterna i Östertälje, Falköping och Kungsbacka ska läggas ner, samtidigt som man bygger ut och satsar på sitt tryckeri i Vimmerby. Cirka 25 grafiker mister jobbet i Östertälje.

Under uppsägningsförhandlingarna har fackklubben drivit krav på någon form av extra kompensation till de anställda utöver de krav som finns i lag och avtal.

Klubben har bland annat önskat avtalspension för cirka fem anställda som har fyllt 62 år, förlängd uppsägningstid för tre personer som har minst tio anställningsår på V-Tab och det tidigare tryckeriet STC, samt en extra satsning på vidareutbildning. Klubben har också krävt att de som förlorar jobbet ska erbjudas eventuella lediga jobb inom koncernen.

Till en början hade Lars Norin förhoppningar om någon form av överenskommelse. Men svaret från företaget har varit blankt nej med hänvisning till att det saknas pengar, säger han.

– Visst fasen finns det pengar i V-Tabkoncernen! Och de här pengarna som vi har pratat om är bara småpotatis, säger Lars Norin.

Nu har fackklubben skrivit ett öppet brev till V-Tabs vd Peder Schumacher, där de uttrycker sin besvikelse över det uteblivna förhandlingsresultatet.

De skriver bland annat att "...om en företagsledning fattar beslut om kostnadsbesparande åtgärder av den här arten, utan att det egentligen föreligger några tvingande ekonomiska skäl, måste man också vara beredd att ta moraliskt, etiskt och socialt ansvar för effekterna av dessa beslut."

"Till ett mer anständigt ansvarstagande 'finns inga pengar'! Jag betraktar detta som direkt stötande och jag tycker Du skall skämmas Peder Schumacher!"

Peder Schumacher säger till Dagens Arbete att nedläggningen av Östertälje-enheten inte hanteras på något annat sätt än vid tidigare nedläggningar inom V-Tab.

– Vi följer de lagar och spelregler som gäller, precis som på de andra anläggningarna.

Andra företag kan ibland ge något extra för att lindra och underlätta för dem som drabbas vid en nedläggning. Det är ingenting som ni har tänkt att V-Tab också borde göra?
– Nej, det är ingenting som vi använt.

Varför inte?
– Vi anser att vi inte har råd med det med tanke på den ekonomiska situation vi sitter i. Vi behöver använda dem pengarna för att satsa på, i det här fallet, de investeringar vi gör i Vimmerby.

Era samlade vinster växer.
– Då tittar du på fel siffra. Resultatet är sämre 2010 och 2011.

V-Tab är en av Sveriges största tryckerikoncerner, med anläggningar ibland annat Norrtälje, Södertälje, Vimmerby, Avesta, Falköping, Landvetter och Backa utanför Göteborg.

MARIE EDHOLM
2011-10-06
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.


Andra DA-artiklar
Femtiotal mister jobbet efter flytt
[05/06/2011]

V-tab köper tryckpressar i Kungsbacka
[05/05/2010]

V-Tab tar över STC:s konkursbo
[09/08/2009]

40 grafiker sägs upp från V-tab
[05/23/2008]


Ledaren

Helle Klein

Fler jobb ja – men vilken sorts?

Ett allt otryggare arbetsliv påverkar självklart medborgarnas tilltro till samhället i stort. Kampen för jobben måste nu bli en kamp för ett hållbart arbetsliv som utvecklar människor, inte skadar dem.

Läs ledaren»

Insändare

140 miljarder - årligen

Enligt beräkningar så har Alliansen sänkt skatter för motsvarande 140 miljarder årligen. Om man istället låtit arbetsmarknadens parter själv sköta förhandlingarna om de ekonomiska villkoren på arbetsmarknaden så kunde denna enorma summa gått till skatte- och avgiftssänkningar för företagen.

Mer insändare »

Krönika

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Risotton för oss samman

Mitt i all politik finns maten som förenar.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Absurt friande av rattfull

En man har druckit flera glas vin och en handfull öl och sedan kör han iväg i familjens lätta lastbil. Denne man är tidigare dömd vid två tillfällen för grovt rattfylleri.  Han stoppades av polis efter det att han druckit nämnda mängd alkohol. Han hade 2.54 promille i blodet. Nu har mannen blivit friad av Hovrätten för Västra Sverige. Han påstod sig ha kört lastbilen i sömnen.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Sverige behöver industripolitik!

Sanningen om industrin ligger i betraktarens öga. Men dess betydelse för Sverige kan inte överskattas.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete