Björn
Ranelid är
författare
och skriver
krönikor i
Dagens
Arbete

Rikta ljuset mot barbarerna

Krönika december 2008
Aisha levde i tretton år innan hon stenades till döds av barbarer. Hon var av kvinnligt kön och hon hade blivit våldtagen av män. Det var hennes brott. De skyldiga tillhör en islamistisk milis i staden Kismayo i Somalia. Femtio män stenade flickan till döds medan tusentals människor bevittnade mordet.

Inga flickor eller kvinnor stenas till döds i kristendomens och judendomens namn, men det sker i kraft av den islamska lagen, sharia. Talibaner i ­Afghanistan och denna milis i Somalia har likartad syn på kvinnan. Hon är mindre värd än mannen. Skulle hon bli våldtagen av en man och anmäler händelsen, så riskerar hon att dömas till döden. Det är ett faktum.

Människor i den civiliserade världen måste döma sig själva till att obarmhärtigt och entydigt protestera med alla lagliga medel på global nivå mot barbarernas och mördarnas illdåd och ogärningar i länder som Afghanistan, Somalia och Iran. Ingen kvinna eller flicka ska någonsin stenas till döds eller avrättas på annat sätt som en följd av otrohet eller våldtäkt.

Ingen trettonårig flicka kan vara otrogen sin man, ty en människa i den åldern är ett barn och ska inte vara gift och leva i äktenskap med en man. Det är utgångspunkten och den första premissen i min hållning.

Ingen kvinna eller flicka ska tvingas till att gifta sig med kusiner eller äldre män och ingen av dem ska stympas i könet. En faraonisk omskärelse på en kvinna innebär att hennes klitoris och de inre och yttre blygdläpparna skärs bort. Den handlingen har ingenting med religion och moral att göra. Det är tortyr och ett barbariskt övergrepp som handlar om mannens makt över kvinnans sexualitet, men också om hans rädsla inför densamma.

Uppgifterna om steningen av Aisha går isär. Talesmän inom den islamistiska milisen påstår att hon erkänt äktenskapsbrott och att hon var nöjd med att straffas enligt islamisk lag. Enligt Amnestys källor, däremot, hade hon anmält en våldtäkt.

Feghet och rädsla får inte avhålla civiliserade människor från att fördöma barbarernas och mördarnas ogärningar i namn av islam. Mord, tortyr och avrättningar ska aldrig tolereras någonstans på jorden.

Jag har hört och sett tusentals av dessa män som talar om islam och sharia. Flera av dem håller sig med flera hustrur och de talar om kvinnorna och behandlar dem som om dessa vore boskap och ägodelar utan rätt och röst.

Männen som stenar en trettonårig flicka till döds kan aldrig försvaras och har inte rätt att dölja sig bakom islam och dess lag. De ska tveklöst fördömas och stå till svars för sina handlingar. Dessa ynkryggar och skurkar hatar kvinnor och de kränker alla män i världen som respekterar kvinnor. Ingen man i världen kan vara mer värd än en kvinna.

Det är hög tid att skriva och säga följande ord en gång för alla: Inga flickor eller unga kvinnor ska tvingas till att gifta sig med äldre män eller att ingå äktenskap med en man som de inte vill ha.

En religion som accepterar och godtar att flickor och kvinnor stenas till döds eller avrättas på annat sätt som en följd av sexuell otrohet är barbarisk och inte värd att respektera. Europeiska Unionen och Förenta Nationerna måste hårt och bestämt markera och protestera, ty barbarernas illdåd är egentligen riktade mot varje man, kvinna och barn i världen.
Hedersmord ska belysas av alla medier i Sverige. Journalister bör rikta ljuset mot familjer som bejakar övergrepp mot flickor och unga kvinnor i namn av islam och barbariska sedvänjor.

Kom med åsikter om krönikan.
Skriv i fältet nedan. Fältet rymmer mycket text, men fatta dig kort.

Namn:

Yrke:

E-postadress:

Klicka i rutan för att skicka iväg ditt brev.

2008-12-02

Kommentarer till krönikan

© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.


Ledaren

Helle Klein

Rusta oss för 
robotsamhället

En ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

Läs ledaren»

Insändare

Metall avvärjde nytt val

En Regerings- och Riksdagskris undveks tack vare Svenska Metallindustriarbetareförbundets fantastiska utbildningar på 1970-, -80 och del av 90-talen, där lagar och avtal blandat med sunt förnuft gjorde vår fackgeneration till oslagbara förtroendemän/kvinnor och förhandlare.

Mer insändare »

Krönika

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Det vackraste som finns

Det är skillnad på ett gott skratt, och ett rått skratt. Vad vill vi skratta åt i framtiden?

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Absurt friande av rattfull

En man har druckit flera glas vin och en handfull öl och sedan kör han iväg i familjens lätta lastbil. Denne man är tidigare dömd vid två tillfällen för grovt rattfylleri.  Han stoppades av polis efter det att han druckit nämnda mängd alkohol. Han hade 2.54 promille i blodet. Nu har mannen blivit friad av Hovrätten för Västra Sverige. Han påstod sig ha kört lastbilen i sömnen.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Nyttja skogens resurser mer effektivt

I debatten om vår framtida energiförsörjning talas det mycket om kärnkraft. Det handlar nu inte så mycket om att vara för eller emot kärnkraft. Snarare är det en fråga om kärnkraften över huvud taget har en plats av kostnadsmässiga skäl.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons