Nyckeln till en schysst pension

Nätstriden om inhyrning fortsätter

Vi kallar oss… Vadå? Nu har bemanningsanställda startat en egen kampanj där inhyrda berättar om sina arbetsförhållanden.

Kort efter att Facebooksidan till Bemanningsföretagens reklamkampanj ”Vi kallar oss” togs bort skapades en ny med samma namn. Men den här gången var det inhyrda som låg bakom sidan. De passade också på att göra en kopia på reklamkampanjens hemsida.

Men med skillnaden att orden man kan rösta på är betydligt mer negativa. Där ligger just nu ordet slav i topp, tätt följd av daglönare och låtsasanställd.

En av de ansvariga bakom motkampanjen är Anders, som egentligen heter något annat. Han ringer under lunchrasten från en fabrik i Västsverige. I fyra år har han jobbat som inhyrd.

– Vi blev förbannade när vi såg Bemanningsföretagens kampanj. De försöker gulla med en vidrig anställningsform. Så vi bestämde oss för att starta en egen sida.

Anders och de andra bakom kampanjen håller just nu på att samla in berättelser från personer som arbetar som inhyrda. De vill presentera en annan bild av hur bemanningen ser ut.

– Det är en smutsig bransch men det kommer aldrig fram. I och med att anställningarna ofta är osäkra så vågar inte folk träda fram och säga något negativt. Det gynnar företagen väldigt mycket.

Även på den riktiga reklamkampanjens Facebooksida dominerar de kritiska rösterna men Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström tror inte att anställda i bemanningsföretag skulle föreslå sådana nedsättande ord.

– Är det verkligen de namnen de använder om sig själva i sitt vardagsumgänge? Säger de till sina kompisar och sin familj att de arbetar som bemanningsträlar?

Han ser motkampanjen mest som ett politiskt skämt och är nöjd över all uppmärksamhet Bemanningsföretagen har fått.

– Det jobbar 120 000 personer i branschen i dag. Det är klart att det alltid finns olika röster och alla kan inte vara nöjda jämt.

Bemanningsföretagens hemsida hittar du här.
... och motkampanjens hemsida här.

BJÖRN WENDELBORN BARR
2011-09-23
© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.


Andra DA-artiklar
Facebookkampanj om inhyrda fick stoppas
[09/21/2011]


Ledaren

Helle Klein

Strunta i ladan, Magdalena Andersson

Den rödgröna regeringens budget har en utmärkt inriktning men är alltför försiktig. Det är dags att överge det trubbiga överskottsmålet.

Läs ledaren»

Insändare

140 miljarder - årligen

Enligt beräkningar så har Alliansen sänkt skatter för motsvarande 140 miljarder årligen. Om man istället låtit arbetsmarknadens parter själv sköta förhandlingarna om de ekonomiska villkoren på arbetsmarknaden så kunde denna enorma summa gått till skatte- och avgiftssänkningar för företagen.

Mer insändare »

Krönika

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Risotton för oss samman

Mitt i all politik finns maten som förenar.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Absurt friande av rattfull

En man har druckit flera glas vin och en handfull öl och sedan kör han iväg i familjens lätta lastbil. Denne man är tidigare dömd vid två tillfällen för grovt rattfylleri.  Han stoppades av polis efter det att han druckit nämnda mängd alkohol. Han hade 2.54 promille i blodet. Nu har mannen blivit friad av Hovrätten för Västra Sverige. Han påstod sig ha kört lastbilen i sömnen.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Krönika

Sverige behöver industripolitik!

Sanningen om industrin ligger i betraktarens öga. Men dess betydelse för Sverige kan inte överskattas.

Läs krönikan » Se alla krönikörer »

Annons
Annons Annons Annons Annons Annons
Dagens Arbete Dagens Arbete105 52 Stockholm

Besök: Olof Palmes gata 13 A
Mejla oss

Tel: 08-786 03 00
Redaktionen

DA på Twitter Twitter@DagensArbete